Kaikki sen tietävät, asuminen Helsingissä on liian kallista.

Tietenkään asumisen hinta ei ole ihan kaikille ongelma. Ongelmissa eivät ole he, joilla on varallisuutta varmistaa itselleen asunto jos toinenkin. Varakas ihminen voi ostaa asunnon vaikka sen hinta olisi liian korkea. Tämä asuntojen ylihinnoittelu vaikuttaa eri tavalla eri ihmisiin. Keskiluokka voi pudota asuntojen ylihinnoittelun vuoksi lähelle köyhyysrajaa tai sen alle. Jos sinulla ei ole rahaa voi asuntojen ylihinnoittelussa olla kyse perusoikeuksien riistosta ja elämisen mahdottomaksi tekemisestä.

Helsingissä on noin 4000 asunnotonta ja pitkäaikaisasunnottomia toistasataa. Asunnottomia perheitä on monta sataa. Nuorilla on ongelmia itsenäistymisessä ja omilleen muuttamisessa asuntojen hintojen kavutessa pilviin. Työsuhteet ovat epävarmoja ja opintojen tuesta leikataan nyt historiallisen paljon. Nuorten asunnottomuus on Helsingissä myös olemassa olevaa todellisuutta.

Stadissa perustellaan päätöksiä jatkuvasti elinkeinoelämän tarpeilla ja yritysten kannattavuuden kasvattamisella. Stadi on kuitenkin paikka, joka on paljon muutakin kuin yrityselämä. Minulle Helsinki on esimerkiksi Sumun futismatsi kesäiltana, asukastilojen tarjoamat tilat yhteiseen toimintaan ja Helsingin kallioilla illan vietto ystävien kesken. Helsinki on myös kaupunki, joka kasvaa ja johon tullaan töihin ja opiskelemaan. Helsingin tietenkin kannattaa kehittyä ja olla hyvä paikka opiskelijoille ja työpaikoille. Samaan aikaan on otettava huomioon, että kaupunkilaisten syrjäyttäminen ei ole oikea keino rakentaa tai kehittää kaupunkia.

Helsinki ja sen lähikunnat voivat rakentaa hyvää ja kohtuuhintaista asumista. Ympäristöä voidaan kehittää niin, että kaikki asunnon tarvitsevat saavat asunnon. Helsingin lähikuntien kesken sujuva joukkoliikenne ja toimivat alueet, joihin voi muodostua myös työpaikkoja ovat ratkaisevia kaupunkien kasvun ja viihtyvyyden kannalta. Asunnottomuuteen pitää puuttua myös ennaltaehkäisevästi helpottamalla ihmisten elämää esimerkiksi antamalla lainaa velkojen järjestämiseen sekä kaupunki voi kokonaisharkinnalla antaa myös kuntalaiselle anteeksi velkoja. Nämä toimet voivat auttaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten asemaa kaupungissamme ja voivat auttaa asunnottomuudesta eroon pääsyssä.

Stadiin tarvitaan pieniä asuntoja sillä merkittävä osa asunnottomista on yksineläviä. Helsingin kaupunki ja tulevan maakunta voivat rakentaa asumista kohtuuhintaiseksi ja asuntoja riittävän määrän, jotta vuokrataso saadaan pidettyä kohtuullisena. Stadissa pitää myös miettiä uudenlaisia asumisen muotoja kaupunkilaisille. Voitaisiin löytää yhteisöllisempiä tilaratkaisuja, säästää asuinneliöitä esimerkiksi tekemällä jotkin asumisen tilat yhteisiksi tiloiksi. Erilaiset asumismuodot sopivat erilaisiin elämäntilanteisiin ja niissä pitää olla monipuolisesti vaihtoehtoja. Stadi on meidän asukkaiden yhteinen kaupunki ja sitä on kehitettävä huomioiden erilaisten asukkaiden tarpeet ja toiveet. Meillä on oikeus yhteiseen kaupunkiin!

 

Mira-Veera Auer, helsinkiläinen kuntavaaliehdokas