Keskiviikkona ja torstaina joukko eurooppalaisia vasemmistolaisia kokoontuu seminaariin Euroopan Parlamenttiin. Kyseessä on Euroopan  vasemmiston (GUE/NGL) ja eurooppalaisen ammattiyhdistysverkoston (TUNE) yhteisseminaari, joka kestää keskiviikosta klo.15.00 torstaihin noin klo.18.00. Osallistun seminaariin molempina päivinä Euroopan Vasemmiston ammattiyhdistysverkoston Vasemmistoliiton varaedustajana.

Tarkoituksena on käydä keskustelua työläisten tulevaisuuden visioista Euroopassa. Osallistuin viime vuonna vastaavaan seminaariin täällä ja se oli erittäin avartavaa. Erityisen kiinnostavaa oli se, että työläiset jakoivat aika tiiviisti samanlaiset ongelmat joiden kanssa myös suomalaiset kamppailevat. Keskustelua herätti ainakin pätkätyöläisyys ja naisten oikeudet työelämässä. Toivottiin tiiviimpää ja radikaalimpaa ay-liikettä. Viime vuonna olin kokouksessa kiky-Suomen sopimustunnelmissa. Nyt on jo selvää, että ihmisten oikeudet ja työläisten olosuhteet tullaan romahduttamaan Sipilän hallituksen toimesta. Ainoa valonpilkahdus tulee olemaan se, että kun hallitus vaihtuu voi vastuuseen päästä oikeudenmukaiset voimat ja korjata mahdollisimman paljon tämän kauden tuhotyötä.

Viime vuonna oli myös erityisen mielenkiintoisia kahdenväliset keskustelut ammattiyhdistystoimijoiden kanssa. Poikkeuksetta toivottiin yhteistyötä ja ymmärrettiin se tosiasia, että ollaksemme vahvoja meidän tulisi olla paljon tiiviimmässä yhteistyössä. Kunnioituksella katsoin kuinka eurooppalaiset toverit esittelivät kampanjoitaan ympäri maailmaa ja ilokseni sain vastauksen ay-johtajalta, että myös Suomeen tuodaan kampanja pätkätyöläisten oikeuksien puolesta. Sitä kampanjaa vielä odotan.

Tulee olemaan mielenkiintoista vaihtaa kokemuksia eurooppalaisten työläisaktivistien kanssa. Keskusteluissa tulee myös käsittelyyn ainakin EU:n suunnitelmat työläisten suhteen, EU:n sosiaalisten oikeuksien pilari ja sen sisältöön vaikuttaminen, puhutaan lakko-oikeudesta ja sopimisen haasteista.

Tässä vielä seminaarin ohjelma kokonaisuudessaan:

http://www.guengl.eu/news/article/category//workers-in-brussels-to-debate-their-vision-for-the-future-of-europe

Tunnelmia Brysselissä voi seurata sosiaalisessa mediassa seuraavista kanavista:

Mira-Veera Auer (Facebook)

@miraveera (Twitter)

@auermir (instagram)

miraveera (SnapChat)