Heinävesi 150

Itäisen Suomen helmi, aito kesäkunta Heinävesi täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Se on kulttuurikeidas, missä sijaitsevat esimerkiksi pohjoismaiden ainoat ortodoksiluostarit, Uusi Valamo ja Lintula. Heinäveden vesireitti on ehdottomasti pala kauneinta Suomea. Kotimaan matkailu kannattaa ja Heinäveden nuori kunnanjohtaja Maarika Kasonen joukkoineen on pannut tuulemaan juhlavuonna!

 

Ainutlaatuinen luostarikunta

 

Joensuun ja Varkauden välistä valtatietä nro 23 ajaessa kannattaa poiketa luostarimaisemiin. Heinäveden Uusi Valamo on kesällä vilkas turismikeskus. Se avautui yleisölle ja laajensi toimintojaan kulttuuripaikkana erityisesti Isä Ambrosiuksen kaudella, 1980-luvulta alkaen. Nykyisin Valamossa saa nautiskella hyvän ruuan ohella paitsi viinejä, myös viskejä. Kulttuurikeskus, Trapesa-ruokala, kirjasto ja kirkko ovat kaikille avoimia. Vapaaehtoiseksi haluava saa myös tehdä monenlaisia talkootöitä.

 

Naisluostari Lintula, jossa kävimme vaimoni kanssa keskiviikkona 26. kesäkuuta on edelleen äärettömän rauhallinen ja paljolti entisellään (Vierailin Lintulassa viiimeksi 1990-luvun lopulla). Naisluostarissa toimii pieni puutarha, kesäkahvila, kynttilä (tuohus)tehdas ja muun muassa yrttien valmistukseen ja kauppaan erikoistunut yksikkö. Lintulassa rauhoittuu puoliväkisin, lintujen laulua ja tuulen huminaa kuunnellessa upean luonnon keskellä…tai hiljentyessä kirkossa vaikka Pyhän Kolminaisuuden ikonin ääreen (kopio Andrei Rublevin tunnetuimmasta ikonista).

 

Matkalla kaiken aikaa

 

Heinävedellä vietetään parasta aikaa (26.-30.6.2019) perinteisiä musiikkipäiviä. Osuimme hienoon puukirkkoon Helsinki Sinfonietta -orkesterin kenraaliharjoitusten aikaan. Olipa melkoinen kokemus tutustua kirkossa musiikin soidessa myös Heinävedellä syntyneen Olli Lyytikäisen (1949-1987) maalauksiin. Akustiikka oli loistava ja kapellimestari Erkki Lasonpalo työnsä tasolla!

 

Kirkkonäyttelyn kuraattori Laura Luostarinen oli laatinut Olli Lyytikäisestä mainion pienelämäkerran – ja kuvataiteilijan töiden ripustukset kirkon seinillä olivat sopivan avarasti esillä! Vain 38-vuotiaana kuollut Lyytikäinen oli erikoisia töitä harrastanut postmodernisti ja pop-art-töistäänkin kuulu. Yli 5 vuotta kestänyt rakkaussuhde Kaija Saariahoon 1970-luvulla oli kenties masennukseen taipuvaisen Lyytikäisen elämän onnellisinta aikaa. Näyttely on kirkossa avoinna elokuun alkupäiviin saakka. Suosittelen. Lyytikäinen oli aikansa vastarannan kiiski ja se näkyy vaikkapa työläisaiheissa, omakuvassa tai Aku Ankka-tyyliin maalatussa NKP:n politbyroon jäsenen Arvid Pelshen erikoisessa muotokuvassa vuodelta 1976.

 

Heinävedellä on lukuisia muinaiskohteita ja ns. pyhiä paikkoja, muinaishautoja ja erikoisen muotoisia kalliolohkareita. Niistä osa, kuten kalliomaalauksetkin, on vuosisatojen takaa, ensimmäisten asukkaiden muotoilemia. Kirjaston näyttelyssä kannattaa tutustua Heinäveden muinaisseuran organisoimaan valokuva- ja kivinäyttelyyn. Ja vielä: kuntakirjaston vieressä sijaitsevan ravintola Heinäkissan lounas oli aivan verraton!

 

Jo matkalla luostareista Heinäveden toiselle puolelle kyläkeskustaan voi poiketa vaikka Varistaipaleen kanavamuseolla ja vähän myöhemmin Karvion kanavalla Uittotupa-kahvilassa. Kun sitten ajelee tietä nro 476 kohti Joensuuta luonnonkaunis pysähdyspaikka on Kermankeidas ja Kermankosken maisema. Mikäli kirkot vielä kiinnostavat, niin ennen Joensuuta sijaitseva Liperin perusluterilaisen karu kivikirkko on aivan toisenlainen elämys ortodoksikirkkojen tai Heinäveden “Suomen kauneimman puukirkon” jälkeen…

Öisinajattelija