Helle ja Huuma

 

Lawrece Kasdanin käsikirjoittama ja ohjaama Huuma (1981) kuuluu amerikkalaisiin mielielokuviini. Se sopii katsottavaksi näillä keleillä kun Suomessakin mennään yli 30 lämpöasteen.

Soft-seksiä helteessä

Huuman pääosissa ovat William Hurt ja Kathleen Turner, molemmat suosikkinäyttelijöitäni. Amerikkalaisessa elokuvassa he ovat tehneet monia rooleja, tusinatyötäkin, mutta HUUMA on kaksikon paras. Se sisältää aivan nerokkaan juonen (lainaan hetkeksi wikipediaa), jonka siitä sellaisen tekee varsinkin loppuratkaisu. Kasdan taitaa monet tyylilajit, seuraava hänen ohjauksensa olikin mainio ihmissuhdekomedia Sisärengas. Käsikirjoituspuolellakin miehellä on homma hanskassa. Uran alkutaipaleita asteleva William Hurt on taas hyvässä vedossa, hän on loistava. Kathleen Turner aivan hehkeä HUUMAN ”pahiksena”. Siinä on ilmetty Marilyn Monroe, uudessa asussa, yhtä ilkosillaan!

Miksiköhän muuten naiset ovat amerikkalaisissa filemeissä aina pahiksia, Hitchcokilla ja monilla muillakin? Olisiko “metoo”-töitä tälläkin akselilla?

 

Body Heat alkaa helteestä , baarista, jossa pääpari tutustuu. Huuma ja seksi on heti läsnä ja se kulminoituu kiellettyyn suhteeseen, hurjaan rikosdraamaan. Jo alkukohtaus on unohtumaton! Kun William Hurt särkee pikkasen torjuttuna rakastajana ikkunan ja himoaa helteessä…, no jaa, antaa olla, katsokaa!

 

Lawrence Kasdanin filmografiasta tulee mieleen tietenkin Sisäpiiri vai oliko se Sisärengas, jossa Hurt on ylittämätön vanhan ystäväpiirin huumekundi ja rento rikkoja, sopivan vanhan keskiluokkaisen eliitin tuhoaja…tai oikeammin totuudenpuhuja, joka tulee tuhoamaan luokkakokouksen idyllin. Moni muukin suhde siinä kärsii…

Ystäväni, elokuvatutkija Matti Salo, nyt jo edesmennyt, oli niitä amerikkalaisen elokuvan tutkijoita, joka löysi muun muassa Kasdanin. Kiitos siitä, yläilmoihin! Amerikkalaisia harvinaisia kassikkoja ei aina arvosteta, mutta käsittääkseni Lawrence Kasdan on listoilla myös Filmihullun porukoissa. Ellei ole, häpeä uudelle toimitukselle!

Pentti Stranius, Öisinajattelija