Tarinaniskennän 17. SM-mestaruudesta kamppaili Kärsämäellä heinäkuun puolivälissä vain kahdeksan kilpailijaa. He edustivat silti hyvin eri alueiden voittajia ja maakuntien Suomea. Tasaväkisestä kisasta erottautui (tuomariston mielestä) pari kolme. Mestaruus meni Veikko Syväluomalle Nivalaan, hopea Osmo Kähköselle Joensuuhun ja pronssi Tuomo Waaralle Pelloon.

 

Yleisön suosikki oli yllättäen nuori helsinkiläinen Teo Ottelin, jonka Thaimaa-tarina Odottamaton tuliainen oli kisan lyhin, vain vajaat 4 minuuttia. Se oli huumoripitoinen kertomus isän kaukomatkasta ja loppuhuipennus nauratti sopivasti.

 

Nuoruusmuistoja ja luontotarinoita

 

Tuomaristo perusteli Veikko Syväluoman voittajatarinaa Näin minusta tuli metsästäjä sillä, että 73-vuotias maanviljelijä-eläkeläinen on “juureva jutunkertoja”, joka käyttää sopivasti ääntä ja murretta. Myös jutun kaari ja draama olivat hallinnassa. Kuulijoille tuli selväksi kuinka luontomiehestä tuli innokas metsästäjä.

 

Myös Osmo Kähkösen Lintuja kesämökillä oli kerronnaltaan sujuva ja naseva esitys. Luontoaihe oli siinäkin keskeinen ja loppunousu hurja kun tarinankertoja seisoo kesämökkinsä katolla onkimassa onnetonta västäräkkiä savupiipusta. Tuomo Waaran kuolemaa mystisesti sivuava 2.5.1966 oli koskettava kuvaus pohjoisen elämäntyylistä ja arvoituksellisesta tapahtumasta toukokuun toisena päivänä kertojan nuoruudessa. Poikkeava, traaginen aihe pantiin myös merkille.

 

Tuomaristoon 2018 kuuluneet tutkija-kirjailija Pentti Stranius (puheenjohtaja), kolminkertatainen tarinaiskentäkilpailun voittaja Aune Aho, kirjailija Martti Ojalehto, kulttuuripersoona Seija Marttila ja elämäntarinayhdistyksen puheenjohtaja Keijo Isola sekä sihteerinä toiminut Aino Jussila olivat kokonaisarviossaan varsin kriittisiä:
Kilpailu oli tasainen, ja kaikki esitykset olivat varsin perinteisiä paria poikkeusta lukuunottamatta. Monet kertojat unohtivat kontaktin yleisöön ja harrastivat enemmän jopa paperinmakuista jutustelua kuin että olisivat esittäneet selkeän tarinan kohokohtineen ja draaman kaarineen. Kaivattiin myös parempaa ajankäytön hallintaa: valtaosa kertojista ylitti aika reippaastikin seitsemän minuutin rajan. Aihevalintoihin tuomaristo olisi toivonut enemmän monipuolisuutta ja lisää värikkyyttä. Myös tekniikkaan pitäisi Kärsämäellä kiinnittää huomiota. Äänentoisto ei aina toiminut ja monet yleisöstä valittivat huonoa kuuluvuutta!

 

Mutta: jälleen tänä vuonna finaali osoitti suullisen tarinankerronnan SM-kisojen merkityksen ja tärkeyden. Tarinoissa tuli hienosti esiin ajankuva ja lähihistoria. Voittaja erottui selkeästi, mutta ei ylivoimaisesti. Kilpailuun osallistuivat seuraavat tarinankertojat:
Teo Ottelin (Helsinki), Irma Sirviö (Kajaani), Kaarina Makkonen (Torshälla, Ruotsi), Osmo Kähkönen (Joensuu), Tuomo Waara (Pello), Veikko Syväluoma (Nivala), Sirkku Tulokas (Tampere) ja Veikko Keränen (Oulu)

 

Elämänmalja 2018 Sauli Uhlgrenille

 

Elämäntarinayhdistyksen hallitus päätti luovuttaa taiteilija Antti Ylösen muotoileman Elämänmaljan 2018 kirjailija Sauli Uhlgrenille. Kärsämäellä syntynyt kirjailija on julkaissut uransa aikana runo- ja novellikokoelmia sekä useita romaaneja.
Yhdistys perustelee valintaa: Uhlgrenista on sanottu että hän on taitavana ihmissuhde- ja työnkuvaaja. Hänen henkilögalleriansa on laaja ja monipuolinen. Uhlgren lähestyy henkilöitään lämpimästi ja ymmärtäen, hienoista huumoriakaan unohtamatta. Merkittävänä taustavaikuttajana aihevalinnoille on ollut mahdollisuus työskennellä luonnossa ja monenlaisten ihmisten parissa.

 

Viime vuosina Sauli Uhlgren on tehnyt uutta aluevaltausta rikoskirjallisuuden saralla. 2009 ja 2010 ilmestyi kaksi rikosromaania Altaat ja Kuolema kulkee yöllä sekä sotakertomusteos Operaatio pohjoinen. Elokuussa 2018 julkaistaneen seuraava eli viimeisin teos, sisällissodan aikaan sijoittuva taiteilijaromaani.

Öisinajattelija