Kannus on keskipohjalainen muutaman tuhannen asukkaan pikkukaupunki Kokkolan ja Ylivieskan välissä. Se tunnetaan muualla Suomessa lähinnä kolmesta keskeisestä asiasta:

 

  1. Pouttu-nimisestä liha-alan yrityksestä, joka aloitti toimintansa kotiteurastamona jo vuonna 1938 ja laajeni koko Suomeakin ruokkivaksi makkaran ym. lihatuotteiden valmistajaksi Risto Poutun johdolla 1970-80-luvulla. Ulkomaanvientiäkin taisi olla. Sittemmin Poutun veljekset myivät perhefirmansa, Kannuksen ylivoimaisesti suurimman työnantajan, pääomasijoittajille. Nimi on silti yhä Pouttu.

 

  1. Ex-pääministeri / Kannuksen elinkeinoasiamies Esko Ahon pitkäaikaisena kotipaikkana. Ahon mahtipontinen Kannus-talo rakennettiin Yrjönmäen kupeeseen, melko lähelle ajat sitten purettua Öisinajattelijan varhaislapsuuden kotia, ns. Ampumamajan mökkiä. Kuriositeettina kerrottakoon, että 1980-luvulla Kannuksen asioista päätettiin (huhujen mukaan) Lestin Krouvin kabinetissa aina silloin kun Aho ja Poutun veljekset sattuivat siellä yhtäaikaa istumaan…

 

  1. Anneli Vihannan ylläpitämästä Kahvi-baarista, “Annelin baarista”, joka on Suomen vanhin, reilusti yli 50 vuotta samoissa tiloissa ja suht samoin sisustuksin toiminut ja toimiva keskikaljabaari. Tunnettu “baarien mies” eli M.A. Numminen on rankannut Kahvi-baarin Suomen kolmen upeimman keskikaljabaarin joukkoon. Kuriositeettina kerrottakoon, että Annelin (os. Turunen) äiti Esteri oli Öisinajattelijan pyhäkouluopettaja ja Anneli taitava pianonsoittaja jo 1950-luvun puolivälissä….

 

Kannus-rock on ilmiö

 

Kannuksessa on aina musisoitu ja rock saapui pitäjään jo varhain 1960-luvun alussa. Eräs ensimmäisistä rock-kokoonpanoista vuosikymmenen puolivälissä oli nimeltään The Jerks, jossa musisoivat muistaakseni Lestikadun pojat Aution Juppa, Keskiojan Kessu, Lamun Kale sekä Karhumaan Esa. Sittemmin porukka täydentyi (Kessun lopetettua ja Esan muutettua muualle) Kannussaaren veljeksillä, Osmolla ja Ranssilla sekä laulaja Kilulla. Elettiin jo Caroline-nimisen yhtyeen aikoja, 1960-70-luvun vaihdetta ja bändi keikkaili muuallakin Suomessa, muistaakseni Ruotsia myöten.

 

Lauantaina, 13.7. 2019 kannuslainen muusikko, monessa kokoonpanossa soittanut ja laulanut lahjakas Juha Yli-Korpela vietti 60-vuotispäiviään MenoMonossa (entinen Lestin Krouvi). Tilaisuudessa esiintyi useampi Juhan yhtyeistä, mm. Second Flash. Tunnelma oli katossa ja Krouvi tupaten täynnä. Second Flashin muut kantavat voimatkin olivat paikalla, nimittäin Kannus-Parsialan pojat – kitaristit Köpi Kattilakoski ja Juppa Autio. Köpi oli kaksikymppisenä kuolleen veljeni ystäviä, Juppa taas Öisinajattelijan nuoruusaikojen uskollinen sielunveli!

 

Second Flash keikkailee nykyisin harvemmin, mutta ikimuistoinen oli Annelin baarin tilaisuuskin joulukuussa 2014, jolloin porukka soitti Öisinajattelijan novellikokoelman, Vähän karvas jälkimaku – julkistamistilaisuudessa.

Kun kuulee sellaisia Second Flashin hienoimpia (omia) kappaleita kuin Tuulen viemää tai Kokkolan valot, ei voi olla herkistymättä nostalgisiin kyyneliin – viimeistään kun bändi heittää oman versionsa Fleetwood Macin / Santanan klassikosta Black Magic Woman!

ks. myös: https://www.youtube.com/watch?v=lV4KcTFlaAs&list=PLA4dFS_GEX2ANU860aLqTi1uQ7tqr7d7Z

 

ps. Sunnuntaiaamuna 14.7. olikin sitten pakko käydä katsastamassa Kannuksen komea puukirkko, jonka portailla 60-luvun kesäyössä nautittiin joskus pullo olutta tai raviradan naapurini Matti Palosaaren valmistamia / myymiä luontaistuotteita. Nyt kirkossa oli meneillään erikoistilaisuus, ns. Konfirmaatiomessu, mistä vaeltelin hautausmaalle tsekkaamaan olivatko kesällä 2018 Uudessa Valamossa veistelemäni kolme puuristiä vielä pystyssä. Olivathan ne.

Öisinajattelija