…ja kaikenlainen kulttuuri erilaisten ihmisten tekemänä ja esittämänä tuottaa aina yhtä outoja elämyksiä.
Joensuun PARAFEST – ks. www.joensuunparafest.org
Joensuussa viikonloppuna miltei talkoovoimin järjestetty Parafest -festivaali soi harnaista nautintoa niin katsojille kuin tekijöille. Toista kertaa koottuun tapahtumaan oli kaikilla vapaa pääsy ja se avattiin tasavallan presidentin tervehdyksellä, jonka luki maailmankuulu pyörätuolitanssija Risto Lång.
Sauli Niinistö muistutti tervehdyksessään, että maailmassa on arviolta 650 miljoonaa vammaista ihmistä. Heistä 50 miljoonaa elää Euroopan Unionin jäsenvaltioissa, muutama satatuhatta Suomessa.
Lainaan Niinistöä:
”Monet vammaiset ihmiset joutuvat kamppailemaan jokapäiväisessä elämässään muun muassa esteellisen ympäristön ja työllistymisvaikeuksien kanssa sekä osallistuakseen täysipainoisesti yhteiskunnan toimintaan. Heidän elämäänsä koskettavat syrjintä ja sosiaalinen syrjäytyminen. On tärkeää, että yhteiskuntana puutumme näihin ongelmiin. Syrjintää ei voi hyväksyä missään tilanteessa; sosiaalisen syrjäytymisen estämiseksi meidän on yhdessä ponnisteltava.
Nyt toista kertaa järjestettävä Joensuun Parafest on tapahtumana ainutlaatuinen Suomessa ja loistava esimerkki kulttuurin kautta toteutettavasta yhdenvertaisuuden edistämisestä. Parafestivaali tarjoaa vammaisille taiteilijoille mahdollisuuden saada esiin tuottamaansa taidetta ja tuo heidän taiteensa suuren yleisön nähtäväksi ja kuultavaksi.
Jokaisella meistä on tarve toteuttaa itseään ja tulla kuulluksi. Kulttuurin hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta on olemassa vahvaa näyttöä. Kulttuurin tuottamisen ja kulttuurista nauttimisen tulisi olla jokaiselle mahdollista. ”
Niinistön hienon tervehdyksen ohella kannattaa mainita myös opetusministeriön ”viime hetken” tuki Parafestille. Silti kaikki kunnia kuuluu antaumuksella työskenneille talkoolaisille ja esiintyjille itselleen.
Kovasikajuttu
Pertti Kurikan nimipäivät -punkyhtyeestä kertova dokumentti Kovasikajuttu keräsi elokuvateatteri Tapioon hieman poikkeuksellisen yleisön. Pyörätuoleille löytyi silti sijaa penkkirivien vierestä ja väleistä.
Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ohjaama pitkä dokumentti on kerännyt palkintoja monilla festivaaleilla. Ansaitusti. Se kertoo punkkia soittavien ”keharien” kapinasta viranomaisia ja valtavirtaa vastaan. Se itkettää ja naurattaa, sillä muusikot ovat taitavia, itseironisia ja kantaaottavia: oli sitten kysymys asuntolaelämästä tai jalkahoidosta
http://kovasikajuttu.fi/elokuva-info
Nurin perin/nirep niruN
Nirep nirun -yhtyeestä on kirjoitettu esimerkiksi näin:
”(Se)… kääntää laulut kulkemaan nurin perin, lopusta alkuun. Se koskee kaikkea: melodiaa, sointuja, rytmejä, sanoja, jopa konsertteja! Vähän kuin nauha olisi kääntynyt väärinpäin ja konsertti kulkisi ajassa taaksepäin encoresta viritykseen. Takaperoisen käsittelyn kohteeksi joutuvat ikivihreät iskelmät, rock-klassikot, joululaulut ja lastenlaulut. Emme säästä pop-kulttuurin ilmiöitäkään. Konserteissamme voi nähdä Amme-gaalan tai Idolsin vastakilpailun: Slow die!
Usein kääntäminen muuttaa laulun luonnetta ja seuraamme näitä vaikutelmia sovituksissa. Ukko Nooasta sukeutuu afrikkalainen heimoshamaani, Kuolleet lehdet kääntyy koraaliksi ja entinen heila tanssii nirunarukengillä balkanin rytmeissä.”
Nirep nirun sai Joensuun teltassa raikuvat aplodit ja se taputettiin esittämään ”lisää-lisää” / ”ääsil-ääsil”. Aivan huikea numero oli Letka-jenkka nurinperin, siis ”Siktel”. Kuunnelkaapa täältä:
http://laululahde.fi/nirepnirun/kuuntele.html
Parafestiin kuului monenlaisia tapahtumia myös Taidekeskus Ahjossa. Taidenäyttelyt – mm. näkövammainen kuvataiteilija Maarit Hedman ja lieksalaisten toteuttama ”Nappirokko – varo se tarttuu” – olivat hieno kooste erilaisesta taiteesta ja sen puhuttelevaisuudesta. Kunhan vain uskallamme kokea, kuulla, nähdä ja keskustella. Siis: niin me, joilla on aistit tallella kuin ne, jotka jonkin aistin tai liikuntakyvyn menettämisestä huolimatta tekevät kulttuuria kaikille.
Öisinajattelija