KU Viikkolehti julkaisi 15.1. Lotta Peltosen ajatuksia herättävän artikkelin
”Kuntosalibuumi sopii uusliberaalin ajan henkeen”. Kiitos siitä.

Juttu oli mielenkiintoinen ja myös sopivan kriittinen mitä tulee fitness-hömppään ja ulkonäköön tähtäävään kuntosalipullisteluun. Kuntosalibuumi on selkeästi ajan ilmiö: siinä yhtyvät sopivasti uusliberalistinen hyöty-ajattelu, ihmisen henkilökohtainen vastuu kehonsa kunnosta, jotta työvoima pysyisi huipputerässä – sekä myös pinnallisen ulkoisen kauneuden ja kehollisen sopusuhtaisuuden vaatimus.

 

Kuntosali kuuluu kaikille

Normaalissa perusliikunnassa kuten myös kuntosaliharjoittelussa on kuitenkin pääsääntöisesti kysymys aivan muusta. Liikunta tunnetusti lisää hyvinvointia ja terveyttä. Niin myös kuntosaliharjoittelu – erityisesti keski-ikäisen ja vanhenevan väestön osalta. Öisinajattelija on käynyt salilla kymmenisen vuotta, epäsäännöllisen säännöllisesti. Aina kun olen innostunut asiasta enemmän, esimerkiksi harjoittelemalla pari kertaa viikottain, olen myös huomannut välittömiä tuloksia. Näin on erityisesti silloin kun yhdistää kuntosalin vaikkapa hiihtoon, kävelyyn, uintiin, lenkkeilyyn tai pyöräilyyn. Elimistö reagoi vanhemmallakin iällä näihin harrastuksiin nopeasti ja myös mielialaa virkistäen.

Käyn kuntosalilla siksi, että haluan pitää vanhenevan kehoni ja lihaksistoni toimintakykyisenä. En kasvata hauiksia enkä tavoittele täydellistä vartaloa – kunhan saan lihakset vetreiksi, mielen virkeäksi ja painoni välistä kuriin. Meitä iloisia eläkeläisiä näkee yllättävän paljon myös Pohjois-Karjalan uimahalleissa ja kuntosaleilla!

 

Kuntosalilla ei tarvitse kilpailla tai pullistella

Jos aloittaa nollasta, peruslihaskuntokuurin pituudeksi kannattaa suunnitella ainakin kolme-neljä kuukautta. Kuntosalikäyntejä tulisi olla vähintään kaksi kertaa viikossa. Alku- ja loppuverryttely esimerkiksi kuntopyörällä, kävely- tai soutulaitteella lämmittää lihakset ennen harjoitusta ja aloittaa elimistön palautumisen treenin loputtua. Lämmittelyvaihe alussa ja loppurentoutus lopussa.
Yksittäinen harjoituskerta voi kestää vajaan tunnin ja pitää sisällään 10-15 eri liikettä, eri laitteissa. Perusliikkeillä kuormitetaan mahdollisimman monipuolisesti nimenomaan kehon suuria lihasryhmiä. Miltei jokaiselta salilta saa asiantuntevaa opastusta eivätkä nykylaitteet ole kovinkaan monimutkaisia. Käytännössä aloittelijan kannattaa valita ne harjoituslaitteet, jotka vaikuttavat juuri suuriin lihasryhmiin. Yksittäisessä laitteessa tehdään toistoja sopivissa sarjoissa. Vastus säädetään lihaskunnon mukaan niin, että viimeiset toistot tuntuvat kaikista kuormittavimmilta. Liikkeet tehdään rauhallisesti ja alussa pienillä painoilla tai vastuksilla. Välillä pidetään parin minuutin taukoja.

 

Kuntosaliharjoittelu on myös mukavan sosiaalista toimintaa: sekä Joensuun että Lieksan kuntosaleilla olen tavannut mukavia keskustelukumppaneita ja saanut monenlaisia vinkkejä muuhunkin kuntoiluun.

Öisinajattelija