Lapinlahden kulttuurikesä 2013: taidetta moneen makuun

Paluumatkalla Kärsämäen elämäntarinafestivaaleilta, poikkesimme paremman puoliskoni aloitteesta mm. Iisalmen evakkokeskuksessa ja Lapinlahden taidemuseossa, Eemil Halosen museossa sekä Luova Puu -taidekahvilan pihapiirissä.

Iisalmen Evakkokeskuksen prameat puitteet suorastaan häikäisivät, mutta mitään varsinaista evakkojen historiasta kertovaa näyttelyä siellä ei ole, vain pieni tietokoneellinen virtuaalimatka muutaman evakkoperheen jalanjäljillä. Mutta: ikonikokoelma on kyllä vaikuttava, samoin kuin ”Evakkohotellin” ruokasali lähes keisarillisine kalusteineen ja taideaarteineen. Mikäpä siinä, mutta evakkokeskuksesta lienee turha puhua, toistaiseksi…

Lapinlahti yllätti

Lapinlahden taidemuseossa olen käynyt aikaisemminkin. Paikkakunnan taiteen juurethan ulottuvat Halosen veljeksiin ja taiteilijasukuun kokonaisuudessaankin (Pekka, Eemil, Arttu…), mutta taidemuseossa näyttelyt vaihtuvat.

Kuutti Lavosen & Piispa Arsenin yhteisnäyttely ”Jälkiä matkalla” on esillä taidemuseossa 15.9.2013 saakka, joten hyvin ehtii. Lavonen on uskollinen litografia-serigrafia-tekniikan ”kynänjäljelleen”. Hän on yhä edelleen loistava viivan käyttäjä ja naishahmot elävät. Ne elävät nykyajassa jopa niin, että esim parissa viime vuoden madonnamaisessa työssä olin havaitsevinani piirteitä Sofia Oksasen goottihahmosta… . Ikonimaalari Arseni ei taas lähimainkaan yllä akvarelli-kuvataiteessaan ikoniensa tasolle: tästä olimme yhtä mieltä paremmin taidetta ymmärtävän Inkan kanssa.

Eemil Halosen museo patsaineen oli syvälle sieluun iskevä elämys! En aavistanut, että kuvanveistäjä Eemil – yhdessä veljensä taidevalaja Artun kanssa! – on itse asiassa monien Kalevalan perushahmojen takana. Hänet toki tiesin hautamuistomerkkien ja useiden kulttuurihenkilöiden muotokuvien tekijänä. Muistomerkkejä löytyy mm Helsingin Hietaniemen hautausmaalta ainakin parikymmentä (?).

info@eemil.fi / www.eemil.fi

Myös seppämestari Tuomo Halonen oli museossa esillä. Hän on peräti harvinainen ammattimies: raudan takomisen perinteitä noudattava moderni käsityöläinen. Eemil Halosen museossa voi ihailla todellisia taideteoksia, jotka vievät mietteet kauas keskiajan historiaan. Kaikki käyttöesineet kuten vaikkapa isokokoinen lukkorakennelma ovat taiteellisestikin upeaa käsityötä… . Katsokaapa!

Www.siilinseppa.com

Luova Puu

Luova Puu on muutaman vuoden toiminut Art-Cafe aivan Lapinlahden keskustassa.
Kahvilan lisäksi luonnonkauniilla viher-ranta-alueella (joka on muuten pääministeri Jyrki Kataisen vanhempien kotipaikka!) sijaitsee useampia näyttelyrakennuksia aitasta savusaunaan. Lapsia miellyttää taatusti myös pelottavanomituinen ulkoilmanäyttely, Marko Huovisen ”moottorisaha”-veistoksineen.

Luovan Puun kotitaiteilijan, Raija Weisenbergin kesänäyttely 2013 on nimeltään ”The Temple of Love”. Kyllä sävähdytti. Valoisaa aittaa ei ole tupattu täyteen, vaan puusta veistetyt isot ja arvoitukselliset, mutta puhuttelevat teokset ( Paratiisi, Tuulen sointu, Itsekkyyden kuningas, Ruislintu…) on aseteltu mahdollisimman hyvin esille, näkyville. Tuli mieleen niin Paaterin kirkon taiteilijapariskunta eli Ryynäset – kuten myös vastikään kuollut mestarillinen puunveistäjä Kronid Gogoljev Sortavalasta. Weisenberg on (minun mielestäni) selkeästi Ryynäsiä ja Gogoljevia kunnioittava, mutta modernimpaa taiteellista puunkäyttöä hyödyntävä omaperäinen mestari!

Luovan Puun kahvilahenkilökunta oli äärettömän palvelualtista ja ystävällistä, myös kulttuuritietoista. Ja mikä yllättävintä: taidenäyttelyt olivat ilmaisia. Erikoisin osuus sijaitsi … miesten ja naisten vessassa! Suosittelemme vaihtoehdoksi ABC-asemien steriilille kahvilaympäristölle kun pysähdyt Lapinlahdella! Avoinna kesä-elokuusssa.

luovapuu@gmail.com – puh. 044-595 3301 / Pajuharjuntie 16

PS. Saavuttuamme Lieksaan huomasin että Lapinlahden Alapitkän kylällä näyttää sijaitsevan Suomen Asutusmuseo. Harmi, se jäi tällä erää väliin. Lapinlahdelle asutettuja evakkoja oli sodan jälkeen lähimain pari tuhatta…

Öisinajattelija