12. kerta

Kärsämäen kesän elämäntarinafestivaali ja tarinaniskennän SM-kisat ovat kesäni kohokohtia. Olen ollut mukana alusta pitäen, nyt paikalla 12. kerran. Olen myös harrastusteni vuoksi päätynyt tuomaroimaan tarinaniskentää muistaakseni 7-8 kertaa…

Tarinoita muukalaisuudesta

Tänä vuonna festivaalin (12.-13.7. 2013) teemana oli ”Tarinoita muukalaisuudesta”. Pääesiintyjiksi oli kutsuttu saksalaissyntyinen toimittaja-ohjaaja Roman Schatz, kosovolainen ”Vuoden 2009 pakolaisnainen” Fatbardhe Hetemaj ja Kärsämäen festivaalin ”teoreettinen ja yliopistollinen isä” , emeritusprofessori Jeja Pekka Roos. Roos ei päässyt paikalle, mutta Roman ja Fatbardhe valottivat kyllä muukalaisuutta ja pakolaisuutta Suomessa aivan riittämiin. Yleisö oli aktiivisesti mukana, joskin keskustelulle oli varattu aivan liian vähän tilaa. Mieleen jäivät monet kulttuuriset ”kohtaamiset”, joita erityisesti Roman höysti sopivalla huumorilla ja stereotypioita liioittelemalla. Fatbardhen vilpitön, itseä säästämätön tyyli ja hyvä suomen kieli yllätti myös.

Tarinaniskennän SM

SM-tarinaniskijäksi ja siis voittajaksi selvisi (jo toistamiseen) Sirkka Huhtahaara Jyväskylästä. Hänen perinteinen ja sadunhohtoinen tarinointinsa Talitintti ja minä lumosi tuomariston ja Huhtahaaran vähäeleinen kerronta liikutti myös kuuntelijat. Tarina oli koottu pienistä yksityiskohdista, joista voittaja kokosi persoonallisen, ehjän ja kielellisesti ylivoimaisen kokonaisuuden.

Lieksasta kotoisin oleva Ruunaankosken matkailuyrittäjä Rauni Hietanen sijoittui hopealle. Hän oli kaiken lisäksi ylivoimainen yleisön suosikki ja sai yleisöäänestyksen perusteella erikoispalkinnon. Hietasen kilpailuesitys oli nimeltään Lahjakortti. Elävästä elämästä kertovaa Lahjakorttia tuomaristo luonnehti
tarinana aivan erinomaiseksi. Draaman kaari säilyi, huippukohtia oli useampia ja rehevällä huumorilla kuorrutettu omakohtainen tarina esitettiin sopivasti murteella höystäen.

Kolmannen sijan jakoivat nuori unkarilaissyntyinen Rita Kovacs Ylivieskasta (Pelastaja) ja Oulusta kotoisin oleva eläkeläinen Yrjö Soini (Äidin kanssa Kelan toimistossa). Kovacsin Pelastaja oli ilmeikkäästi esitetty myönteinen kommellus ulkomaalaisen ja poliisin kohtaamisesta – ja Soinin Kela-kokemus puolestaan kaurismäkeläistä mustaa huumoria sisältävä byrokratiakritiikki.

SM-kisoissa Kärsämäellä juhlivat siis tänä vuonna naiskertojat. Tuomariston mielestä monien miesten tarinat olivat reilusti ylipitkiä ja sisälsivät paljon turhanaikaista jutustelua kohokohtien ja perinteisen ”draaman kaaren” sijaan. Yleisöä Kärsämäen kisoissa oli noin 250. Tapahtuma onkin pikku pitäjän kesän suosituin ja eniten odotettu.

Öisinajattelija