Francois Hollande (59) moottoripyöräili alkutalvesta öisen Pariisin katuja kohtaamaan Julie Gayetiä (41). Siinä ei ole mitään ihmeellistä – paitsi että Hollande on presidentti ja Gayet näyttelijätär ja suhde on /oli salasuhde. Paljastuminen johti Hollanden eroon…ei pressan postilta, vaan vakisuhteestaan Valerei Trierweilerista (48). Niin käy kun hoitaa suhteensa huonosti tai peli ei ole avointa.

Majakovski

Hollande olisi voinut ottaa esimerkkiä Vladimir Majakovskista (1893-1937) ja Sergei Jeseninistä (1895-1925). He pelasivat ja naiskentelivat avoimin kortein. Majakovski ei tosin ollut naimisissakaan koskaan ja ainoastaan yhden lapsen isä. Majakovskin Amerikassa syntynyt tytär Patricia Thomson oli muuten julkifeministi ja yliopistotutkija.

Jesenin

Sergei Jesenin oli biseksuaali ja muun muassa Anatoli Mariengofin sänkykumppani.
Hän pelasi avoimin kortein, mutta ei elänyt kuin runoili:

”(Missä naiset? ) Toiset yksitoista
Ne joilla öljytuikut paloi nänneissä
Jos kaipaat runoilija naimisiin
valitse vaimoksesi lammas läävästä”

Jesenin oli 4 kertaa naimisissa ja hänellä oli 4 lasta. Vaimoista tunnetuimmat olivat Zinaida Reich, Isadora Duncan ja Sofia Tolstaja. Anna Izrjadnovan Jesenin nai 18-vuotiaana, sai Juri-pojan ja erosi vuotta myöhemmin (Lentomekaanikko Juri Jesenin teloitettiin vuonna 1938). Isadora Duncan oli se kuuluisa modernin tanssin uranuurtaja ja Sofia Tolstaja Leo Tolstoin sukua suoraan alenevassa polvessa. Zinaida Reich oli näyttelijätär ja myöhemmin teatterimies Vsevolod Meyerholdin vaimo.

Jeseninin lapsista tunnetuin on Alexander Jesenin-Volpin (s. 1924 – ?). Hän oli kantaaottava toisinajattelija ja laati esimerkiksi vuonna 1965 kirjelmän Sinjavskin ja Daniilin vapauttamiseksi – sekä organisoi kuuluisan Pushkinin patsaan mielenosoituksen samana vuonna. Alexander emigroitui Amerikkaan 1972 ja siellä hänet tunnettiin sekä runoilijana että venäläisen kulttuurihistorian spesalistina eri yliopistoissa…

Majakovski Joensuussa

Miksikö kirjoitan Majakovskista ja hänen aikalaisistaan? Siksi että Joensuun Venäjän Ystävät, yliopiston VERA-verkosto ja Cultura-säätiö järjestivät hienon Majakovski-iltapäivän kirjaston Muikku salissa ja runolliset jatkot Sointulassa. Lauantaina 25.1., Joensuussa siis.

Varsinainen puuhanainen oli tälläkin kertaa Marja Jänis, joka on ollut menneinä vuosina samalla asialla Gogolin, Tolstoin ja Dostojevskin jalanjäljillä. Marjan luentoa Majakovskista seurasi täysi salillinen innostunutta yleisöä. Kaikki eivät mahtuneet edes istumaan!

Muukin ohjelma oli korkeatasoista. Suomentaja Mika Rassi puhui Majakovskin Amerikka-runoista, Jukka Mallinen Velimir Hlebnikovista, Maija Könönen Lev Luntsista. Anneli Ojala ja Elena Lapina-Balk esittelivät Cultura-säätiön ”Pod nebom edinym” -ohjelmaa. Sointulassa lausuttiin Majakovskia, Jeseniniä, Hlebnikovia ja muita lukemattomia runoilijoita. Pohdittiin myös sitä tekivätkö Majakovski tai Jesenin todella itsemurhan vai raivattiinko heidän hankalina tyyppeinä pois tieltä Tsekan/Ogpun toimesta? Sitä emme ehkä koskaan saa tietää…

”Ei tässä elämässä ole uutta kuolla
eikä elää, tietenkään, sen uudempaa…” (Jesenin, 1925)

Öisinajattelija