Mikä Lintilä?

Pohjanmaalta on pienpitäjistä noussut pääministeri Esko Ahon ohella monta keskeistä poliitikkoa, ministeriäkin. Maaseudun onneksi…tai onnettomuudeksi. He ovat tietenkin edustaneet maalaisliittoa tai keskustaa. Keski-ikäisistä lukijoistani monet muistanevat Ahon ohella toisenkin kannuslaisen, nuorena kuolleen suuren lupauksen, sen oikean “Kannuksen Kennedyn”, Kauno Kleemolan. Kleemolan hautajaisisssa näin ensi kertaa tasavaltamme presidentin, Urho Kaleva Kekkosen. Kleemolan vaimo sattui olemaan koulumme rehtori, Tyyne Kleemola, joten lippu oli puolitangossa pitkään.

 

Tuore valtiovarainministeri Mika Lintilä (s. 1966) on kotoisin Kannuksen naapurista, Toholammilta. Toholampi on kotipitäjäni piskuinen ja väestöä koko ajan luovuttava naapuri – siinä missä Kannuskin Poutun suuruusvuosien jälkeen. Mikan isä Aaro on ollut myös kansanedustaja, joten poika Mika on poliitikko vähintäänkin toisessa polvessa, muita polvia en muista. Kannus ja Toholampi ovat aina olleet rakkaita vihollisia, kun on ollut kyse työpaikoista, vaikkapa juustomeijeristä. Kisan voitti Toholampi, mutta Kannuksen Pouttu piti pintansa ja kasvoi hetken, Toholampi kuihtui.

 

Nyt Mika Lintilä edustaa ministerisalkkuineen periferia-suomea. Hänen suuri etunsa on siinä, että hän tuntee maaseutu-suomen erittäin hyvin. Mikan opettaja Toholammin yhteiskoulussa oli hyvä ystäväni, Pietarissakin opiskellut Jorma. “Ullavan ensimmäinen ylioppilas” ja sittemmin maisteri. Jorma muistaa Mikan innokkaana oppilaana, joka oli kiinnostunut nimenomaan yhteiskunnallisista asioista.

 

Mika on nyt punavihreän hallituksen keskeinen valtiovarainministeri, joka puhuu innokkaasti haittaverojen ja maaseudun psta. Kyllä tupakkaa, karkkia ja limonaadia saakin verottaa…ja alkoholia entistä enemmän ! Toivottavasti Mika muistaa nyt Arkadianmäellä noita lapsuutensa aikoja, maaseutua ja Toholammin ympäristöä toteuttaessaan ministerin tehtäväänsä. Yleensähän keskustapoliitikoilla, Kinnulan Pekkarisen Mauria myöten, on ollut korvan takana ns. siltarumpupolitiikka.

Öisinajattelija ei ollenkaan pidä pahana tätä kotiseuturakkautta, varsinkaan jos ajatellaan Keski-Pohjanmaan vähävaraista, keskustankin unohtamaa kansaa …kunhan siihen liitetään nykyisen punavihreän hallituksen sopiva sosiaalinen sävel…

Öisinajattelija