Due Nelimarkka Joensuun taidemuseossa

Elämme ”kipeiden leikkausten” aikoja kuten SSS-johtoinen poroporvarihallitus on toistamiseen julistanut. ”Samassa veneessä” istuu kahdenlaisia matkustajia, kuten olen jo aikaisemmassa blogissani kirjoittanut. Toiset soutavat ja toiset…  . Niin, myös kulttuuri, opetus ja tutkimus joutuvat rankkaan syyniin ja taidenautinnot ovat tulevaisuudessa entistä useammin vain maksukykyisten ulottuvilla. Se, että opetus-ja kulttuuriministeriötä johtaa täydellinen Stubb-luomus ja kokoomusuntuvikko, ei lupaa mitään hyvää.

Nauttikaamme siis kuin vielä ehdimme! Joensuun taidemuseossa on esillä
28.5. – 4.10.2015 näyttely nimeltä DUE NELIMARKKA.

Se pistää pohtimaan sukupolvien jatkuvuutta taiteessa, hymyilyttää – ja tekee lopulta jopa mielen iloiseksi.

 

Eero Nelimarkkka (1891-1977)

 

Eero Nelimarkka oli kotoisin Pohjanmaalta, vaasalaisräätälin poika. Lahjakkuutensa ansiosta hän saattoi opiskella apurahan turvin taiteentekemistä jopa ulkomailla – ja kävi muuten Kolillakin maalaamassa. Silti kuuluisat talvimaisemat, pohjalaispihat, sisätilat ja henkilökuvat eri ammattilaisista ovat kotiseudulta ja muistuttavat tavallaan Veikko Vionojan aihepiiristä. Varsinainen oppi-isä taisi olla silti Eero Järnefelt.

Sävyt ovat tummia, ruskeanharmaita, mutta tarkoin harkittuja. Jokaisen ”itseään kunnioittavan” ja hieman narsistisen taiteilijan tapaan myös Eero Nelimarkka harrasti omakuvia usealta vuosikymmeneltä. Kuviksi muuttuivat myös monet taiteilijaystävät.

 

Riitta Nelimarkka (s. 1948)

 

Riitta Nelimarkka on Eero Nelimarkan pojantytär. Eeron lapsista ei tullut taiteilijoita, mutta pojantyttärestä sitäkin monipuolisempi ammattilainen. Muistan törmänneeni Riittaan joskus elokuva-arkistoaikoinani ja ihastelleeni erityisesti hänen taidokasta animaatiotaan ”Seitsemän veljestä” (1979). Se pyörii nyt nonstoppina myös Joensuun taidemuseossa.

Mutta jo ennen animaatioelokuvia syntyivät monet hienot akvarellit ja tavallaan äkkiseltään, aivan kuin alitajuisen spontaanisti, eriskummalliset piirrokset. Joissakin, esimerkiksi niin  sanotuissa fotomontaaseissa tunkee läpi Marc Chagallin henki kun kuvatut hahmot alkavat lentää taivaalla.

Myöhemmin Riitta Nelimarkka on tullut kuuluisaksi isokokoisista tekstiiliteoksista, jotka ovat lapsellisen hauskoja ja iloisen värikylläisiä. Hahmot elävät, muodot muuttuvat, mutta tyyli säilyy. Mieleen jäivät esimerkiksi ”Aikuisten lastenjuhla”- ja ”Äiti synnyttää” -nimiset työt. Toisaalta 2000-luvulla syntyi myös pelkistettyjä pienikokoisia puuveistoksia. Taiteilija on todella monipuolinen, mielikuvituksellinen, mutta aina lapsellisen hauska. Siksipä DUE NELIMARKASTA lapsillekin löytyy mieluisaa katsottavaa samalla kun aikuiset voivat ihailla taiteilijasuvun eri sukupolvien ihmeellisiä ja erilaisia aikaansaannoksia. Kaikelle kansallehan taide kuuluu, eikö totta?

ks. www.joensuuntaidemuseo.fi

Öisinajattelija