Olen pohtinut viime viikkoina sitä, voiko koko kansa ja kansakunta jossakin historian vaiheessa tyhmistyä. Kyllä se voi. Saksan kansa 1930-luvulla on siitä hyvä esimerkki. Aivan yhtä hyvä esimerkki on suomalainen 2011 eduskuntavaalien aattona.
En näe kovin paljon viisautta siinä, että
1)tavan suomalainen innostuu, kun populistinen ja katolilaisuuttaan korostava moralisti / abortinvastustaja saa vitseillään tyhmän kansan hurmokseen
2)tavan suomalainen voi oikeasti äänestää KANSANedustajaksi halla-ahon kaltaisen rasistin (Vesa Puurosen komean Rasistinen Suomi-tutkimuksen mukaan kysymys muukalaisvihassa, ryssävihassa, saamelaisten sorrossa on nimenomaan rasismista ja halla-ahojen kohdalla rasistista)
3)tavan suomalainen voi kuvitella herravallan kokoomuksen ”työväen puolueeksi” ja äänestää puolueita, joiden tuella viimeisetkin hyvinvointivaltion rippeet pannaan roskakoriin markkinatalouden alttarilla

Tällaisia asioita kansa nyt haluaa. Se on saatu haluamaan. Olen oikeasti sitä mieltä, että tämä kansakunta on huomattavasti tyhmistynyt sitten 1960-70-lukujen, jolloin politiikasta tiedettiiin kohtalaisen paljon, väiteltiinkin. Kansakunta osasi myös lukea, katsoa kriittisesti televisiotakin. Nyt ei enää osata. Yksi syy on ilman muuta visuaalisen kulttuurin lukutaidon opetus, sivistys, kansanvalistus. Sen vähäisyys. Ja ne mitättömät resurssit, joita jaellaan esimerkiksi koulujen taidekasvatukseen, kirjastojen, elokuvaopetuksen jne tukemiseen. Maailma on äärettömän visuaalinen kokonaisuus, jota ei osata lukea, koska tätä lukutaitoa, esim elokuvakieltä ei missään opeteta.

Tavallaan Suomen kansa on tänään yhtä lukutaidotonta kuin venäläinen musikka 1917 vallankumouksen jälkeen. Hänet oli helppo manipuloida Sergei Eisensteinin elokuvin. On helppo nauraa tuolle menneisyydelle ja olla huomaamatta sitä visuaalisen kulttuurin manipulointia, joka tuottaa tyhmää kansaa kaikkialla maailmassa. Vastarintaa ei ole…

Tyhmän kansan teoria
(Lainaan tässä suoraan SIRPA KARJALAISTA, joka onn tai ainakin oli 20 vuotta sitten Helsingin yliopiston kansatieteen assistentti. Kysymys on prof Seppo Knuuttilan kirjasta TYHMÄN KANSAN TEORIA)
”Tyhmän kansan teoria viittaa kansatieteilijöiden hyvin tuntemaan ”laskeutuvien kulttuuriaineisten hypoteesiin”, kuten Seppo Knuuttila teoriaa kulttuuripiirteiden sosiaalista vajoamista sattuvasti nimittää.
Knuuttilan mielestä tyhmän kansan teoria on sitä, että ”kansankulttuurissa ilmenevät henkiset pyrinnöt ja saavutukset voidaan johtaa korkeakulttuurin piiristä ja selittää tyhjentävästi nykyisen tietämyksen valossa”. Selitys päättyy siihen, että kansa jäljittelee, karkeistaa, yksinkertaistaa, kollektiivistaa – eli joukossa tyhmyys tiivistyy.
Olisikin niin kuin Knuuttila väittää, sillä silloin kansatieteellinen tutkimus olisi helppoa ja mekaanista kuin lyhyen kurssin koulufysiikka, kulttuuriprosessi kuin luonnonlaki, varma ja selvä, lopputulos aina tiedetty – mutta kun ei ole.
Kansanihminen on samalla kertaa viisas ja tyhmä, harkitseva ja harhaanjohdettava, kuten Knuuttila sanoo. ”

Niinpä. Huhtikuussa 2011 kansanihminen on Suomessa tyhmä, harkitsematon ja lukutaidoton.

Joensuun virallinen Öisinajattelija