Sodankylän 29. elokuvajuhlat (11.-15.6.2014) alkavat keskiviikkona 11.6. Viralliset avajaiset pidetään teatteri Lapinsuussa klo 20.00, missä ensin esitellään (paikalla olevat) päävieraat ja sitten katsotaan Gleb Panfilovin ohjaama Alku (1970), jonka pääosassa näyttelee ohjaajan vaimo, Inna Tshurikova. Festivaali saa taas maineikkaita elokuvavieraita niin idästä kuin lännestä. Elokuvien ja ohjaajien taso on yhtä kova kuin edellisinäkin vuosina.

 

Suomalainen elokuva hyvin esillä

Sodankylässä esitetään tällä viikolla useita suomalaisia dokumentteja. Festivaalin johtaja Peter von Bagh on itsekin ohjannut nyt ensi iltansa saavan uutuuden, jolla on vaikuttava ja komealta kalskahtava nimi – Sosialismi. Muita kotimaisia ohjaajaajia ovat esimerkiksi Pekka Lehto , jonka Ulvilan murhamysteeri kertoo Anneli Auerin tarinan. Leena Kilpeläisen dokumentti Sokurovin ääni kartoittaa Venäjän nykyohjaajista palkituimman, Aleksander Sokurovin elokuvakieltä. Mikko Pielan Kuka välittää? -dokumentti ottaa kantaa helsinkiläiseen köyhyyteen ja leipäjonoihin.

Fiktion puolelta kannattaa mainita ainakin Pirjo Honkasalon Betoniyö ja Anssi Mänttärin aina yhtä arvoituksellinen ja eriskummallinen uutuus Kuinka myöhään valvoo blues.

 

Sodankylän päävieraat

Sodankylän päävieraita von Bagh haastattelee aamukeskusteluissa. He ovat niitä, joiden elokuvista esitetään aina kattavampi otos. Englantilaisohjaaja Peter Greenawayn (s.1942) retrospektiivi erottautuu visuaalisuudella ja mystisillä tarinoilla sekä omaperäisillä tulkinnoilla maalaustaiteesta.
( HUOM HUOM!!! Juuri saamani tiedon mukaan Greenawayn tulo Sodankylään on epävarma – ks. mediatiedote blogini lopussa!)

Greenawayn läpimurto oli 1600-luvulle sijoittuva murhamysteeri Piirtäjän sopimus (1982). Erotiikkaa tihkuva Kokki, varas, vaimo ja rakastaja (1989) tunnetaan eräänlaisena Margaret Thatcherin valtakauden kritiikkinäkin.Uudemmasta tuotannosta nähdään Rembrandt-filmit Yövartio (2007) ja sen jatko-osa, vieläkin oudompi elokuvaessee Rembrandtin syytös (2008). Greenawayn teemoja ovat kuolema ja erotiikka, mutta myös taide, arkkitehtuuri ja ihmiskunnan elintilan rappio.

Venäläinen ohjaaja-käsikirjoittaja Gleb Panfilov (s. 1934) teki aluksi lyhytelokuvia ja dokumentteja, mutta debytoi vuonna 1968 pitkällä filmillä Tulessa ei voi kahlata. Siinä kansalaissodassa vangiksi joutuva nuori lahjakas tyttö päätyy valinnan ja uhrautumisen tielle. Pääosaa näytteli Panfilovin vaimo ja vakituinen tähti, miehensä kanssa Sodankylään saapuva Inna Tshurikova (s. 1943).

Pyydän puheenvuoroa (1977) kertoo kaupunginjohtajasta, naisesta miesten maailmassa. Elokuvasta tuli kriittisyytensä ja Inna Tshurikovan loistavan näyttelijätyön ansiosta hyvin suosittu, 1970-luvun kohufilmi. Vasta perestroikan kaudella levitykseen päässyt kirjailijamuotokuva Teema (1979/1986) käsittelee todellisuudesta vieraantuneen näytelmäkirjailijan moraalista kriisiä.

Sodankylän muita päävieraita ovat ranskalainen Olivier Assayas (s. 1955) ja italialaisen elokuvan uusi tulokas Alice Rohrwacher (s.1980)
Assayas aloitti uransa Cahiers du Cinema -lehden kriitikkona. Viimeksi hän on ohjannut 6-tuntisen terroristimuotokuvan Carlos, shakaali (2010). Sitä seurannut Jotain ilmassa (2012) käsittelee vuoden 1968 Pariisin toukokuun vallankumoussukupolven tuntoja. Rohrwacher voitti puolestaan juuri Cannesin filmifestivaalin Grand Prix’n elokuvallaan The Wonders. Se on maaseutukuvaus, jossa neljä sisarusta kokevat ylisuojelevan isänsä mehiläistilalla oudon ja käänteentekevän kesän. Sodankylän erikoisaiheena on myös balkanilaisen elokuvan koko kirjo, muun muassa Dusan Makavejevin ja Emil Kusturican filmejä on tarjolla.

Festivaalia pohjustaa keskiviikkona 11.6. klo 10.00 ”Mestariluokkaa” vetävän Alain Bergalan seminaari Luovuus elokuvapedagogiikassa. Kuinka oppia näkemään ja tekemään elokuvaa. Ranskalainen Bergala on elokuvakasvatuksen kärkinimi, jonka kirja Kokemuksia elokuvakasvatuksesta julkaistiin suomeksi viime vuonna.
(Lyhempi versio tästä blogista on julkaistu / Karjalainen 9.6. )

 

ks. myös www.msfilmfestival.fi/ ja ao.mediatiedote 9.6.

Pentti Stranius

Mediatiedote 9.6.2014, julkaisuvapaa heti

Lisää Cannesin tuliaisia Sodankylään
Cannesin Grand Prix –voittajaelokuvan The Wonders lisäksi festivaalin tämän vuoden kilpasarjan helmistä on Sodankylän elokuvajuhlien (11.-15.6.2014) ohjelmistoon lisätty Olivier Assayasin uutuus Clouds of Sils Maria. Assayasin ensimmäisen englanninkielisen elokuvan ylistetyissä pääosissa nähdään Juliette Binoche, Chloë Grace Moretz ja Kristen Stewart.

Festivaalin kotimainen kattaus saa lisäpainoa, kun Sodankylään saapuu suuri suomalainen näyttelijä Martti Suosalo. Hän esittelee tuoreen elokuvansa Isänmaallinen mies, jonka pääroolissa tekee yhden uransa huikeimmista suorituksista.

Ohjaaja Peter Greenawayn tulo Sodankylään näyttää valitettavasti tällä hetkellä epävarmalta. Greenawayn oli määrä kuvata elokuvaa Suomesssa, mutta kuvaukset siirtyivät syyskuulle, ja samalla vaarantui ohjaajan vierailu Sodankylään. Varsinaista peruutusta ei ole festivaalimatkaan tapahtunut, mutta siihen on syytä varautua. Tulonsa Sodankylään ovat ulkomailta vahvistaneet ohjaajat Olivier Assayas Ranskasta, Gleb Panfilov Venäjältä, Mahamat-Saleh Haroun Tšadista, Pawel Pawlikowski Iso-Britanniasta, Alice Rohrwacher Italiasta, Veiko Õunpuu Virosta, Katell Quillévéré Ranskasta, Hélier Cisterne Ranskasta sekä näyttelijä Inna Tshurikova Venäjältä.

Lisätietoja:

Midnight Sun Film Festival / Press
Eero Tammi & Kaisa Kortekallio
Arkadiankatu 18 A 2, 00100 Helsinki
press@msfilmfestival.fi