Olenkohan tullut vanhaksi? Luin paikallislehti Karjalais/Kurjalaisesta mainion kolumnin – ”Hiljainen enemmistö astui areenalle” (27.10.) – ja huomasin olevani samaa mieltä sen fiksun kirjoittajan Jaakko Pikkaraisen kanssa. Pikkarainen on lehden Lieksan toimittaja. Hän kirjoittaa viime tiistain kansankokouksesta Lieksan Brahe-salissa, missä täysi salillinen lieksalaisia keskusteli maahanmuutosta. Salillinen lieksalaisia oli pääsääntöisesti sitä mieltä, että ulkomaalaiset pakolaiset ja kiistaa aiheuttaneet somalit sopivat oikein hyvin siirtolaiskarjalaisiakin avittaneeseen itärajan”evakkokaupunkiin”. Muuten, ne karjalaisevakotkin kärsivät aikoinaan rasismista!

Mutta että ”hiljainen enemmistö”? Tämä käsitehän liitetään yleisesti konservatiiviseen populaan, joka on perivanhoillista eikä koskaan tee ääntä itsestään. He ovat niitä amerikkalaisia texas-kiväärimiehiä?
Mutta Lieksassa hiljainen enemmistö näyttäisi olevan ihmisyyden asialla?

Ehkä on oikeasti pakko tarkistaa näkemystään Lieksan suhteen. Olen pohjalainen, kohta 20-vuotta joensuulainen, jolla on ollut pari vuotta asiallis-elimellinen suhde itänaapurikaupunki Lieksaan. Tunnen sieltä jo aika monta ja käyn kaupungissa vähintään kuukausittain. Olen alkanut pitää Lieksasta. Oho!

Kukapa pakolaisia ottaisi?

Jaakko Pikkarainen kiteyttää oivaltavasti: ”Lieksa lienee jotakuinkin tyypillinen suomalainen kaupunki”. Näin on, päällisin puolin.

Mutta ei, Lieksa on aivan toista maata! Jos ryhdyn mittaamaan suomalaisia kaupunkeja sen suhteen kuinka paljon ne ovat viime vuosina ottaneet vastaan esimerkiksi pakolaisia, Lieksa kuuluu aivan eturiviin. Vähän asuttu Pohjois-Suomi ja eritoten Lieksa on kunnostautunut ja ojentanut humanismin käden monelle vainotulle maahanmuutajalle. Lieksan ulkomaalaisethan ovat suurelta osin pakolaisia, Somaliasta. Harva suomalainen pitäjä on lähtenyt samaan uhkayritykseen kuin Lieksa.

Tämä ei ole mutu-tuntumaa, vaan pääkaupungin Pravda eli HS (24.10.) osoittaa tietoni oikeiksi. Esimerkiksi 40 000 asukkaan NURMIJÄRVI, varakas etelän maaseutupitäjä / verrannollinen maaseutumaisuudessaan jopa köyhään Lieksaan on ottanut tontilleen vuosina 2000-2010 peräti kaksi (2) pakolaista. Siihen verrattuna 13 000 asukkaan Lieksa on kuin Afrikan Tähti – kotouttamassa samana ajanjaksona 250 pakolaista! Kun 250 ulkomaalaista saapuu 13 000 asukkaan pitäjään on selvää, että konflikteja tulee. Tämän ei pitäisi olla kenellekään yllätys.

Sen sijaan pitäisi nostaa hattua lieksalaisille, jotka ovat ryhtyneet moiseen uhkayritykseen! VALTIOVALLAN PITÄISI ILOITA ARKADIANMÄELLÄ ja miettiä kiivaasti mistä ottaa kaikkia niitä lisäresursseja, mitä tuo 250 ulkomaalaista aiheuttaa. Ja kaikkien pohjoiskarjalaisten miettiä pitemmällä tähtäimellä mitä iloa ja hyötyä ulkomaalaispopulasta tulevaisuudessa on!

Lainaan lopuksi Jaakko Pikkaraisen oivaltavaa kolumnia:
”Siirtokarjalaiset joutuivat sodan pakottamina jättämään kotiseutunsa ja lähtemään evakkoon. Sama koskee myös somaleita. Heidänkin on ollut pakko lähteä”.

Joensuun virallinen Öisinajattelija