Voitonpäivää!
Liput liehuvat. Tänään on joku Eurooppa-päivä, kuulemma (?)
Tuolla itänaapurissa juhlivat 9.5. Berliinin valtausta ja voittoa II maailmansodassa. Onnea ja kohtuullista juhlintaa voittajille, jotka kirjoittavat historiansa ainajaaina uudelleen…
Venäjä ei ole tällä hetkellä muodissa millään mittapuulla eikä ehkä suosittu turistikohdekaan. Ukrainaankin matkaavat vain elämysmatkailijat, henkensä kaupalla. Sellainen maailma tänään, Voiton päivänä.
Kaiken tämän uhalla suosittelen kesäisiä matkoja rauhalliseen ja uinuvaan Venäjän Karjalaan. Halvalla pääsee!… ja nämä kolme kohdetta kannattaa katsastaa:
1) Äänisen kalliopiirrokset
Legendaariset ja myyttiset kalliopiirrokset sijaitsevat Tsjornaja Retshkan (=Mustajoki) tienoilla, Äänisen itäisellä rannalla – Petroskoista linnuntietä ja vesitse suoraan yli Äänisen. Elämysmatkailija kiertää maitse…
Piirrosten alkuperä on hämärän peitossa kuten niiden tekoaikakin. Äänisen pinta on nimittäin noussut historian saatossa metrikaupalla. Tuhansia vuosia sitten Äänisen rannan silloiset asukkaat kuitenkin kuvasivat elämäänsä – arkeansa, eläimiä, metsästystä ja kalastusta hakkaamalla kuvia kallioon. Piirrosten joukosta löytyy myös kiehtovaa erotiikkaa, seksivalistusta, asentoja ja muuta eläimellistä menoa.
Lukekaapa:
Zhulnikov, Alexander: Äänisen kalliopiirroksia. (Petroglify Onežskogo ozera.) Kuvat: Oleg Semenenko. Käännös: Ljubov Kolomainen ja Johannes Hidman. Joensuu: Ilias: Pohjois-Karjalan museo, 2009.
Huom! Kansalaisaktivisti Tuomo Tormulainen Kontiolahdelta on muuten puuhaamassa matkaa piirrosten maisemiin jo ehkä tulevan kesän aikana…
2) Valamo
Valamon luostari on Karjalan ortodoksiluostareista ensimmäinen. Luostarin varhainen historia on tuntematon ja legendojen sävyttämä. Useimmiten perustajiksi mainitaan kreikkalainen munkki Sergei ja karjalaismunkki Herman, jotka esiintyvät Valamon kirkon ikoneissakin. Sergei olisi tullut entiselle uhrisaarelle rakentamaansa erakkomajaan jo vuonna 992.
Venäläistutkijat ovat esittäneet luostarin synnyn liittyvän vasta Pähkinäsaaren rauhan (1323) jälkimaininkeihin – joensuulaishistorioitsija Heikki Kirkinen taas kannattaa teoriaa, jonka mukaan ensi tietoja luostarista olisi jo 1100-luvun puolivälistä.
Laatokan Valamo ei ole ihan samanlainen markkinapaikka kuin Uusi Valamo Heinävedellä, mutta kyllä sielläkin aidot munkit turismista kärsivät. Toki he saavat kirkkojen restauroinnissa merkittävää tukea vapaaehtoistyöntekijöiltä, joita oli ainakin kesällä 2012 Suomesta saakka. Kirkkoja kunnostettiin huimaa vauhtia.
Myös muuan Vladimir Putin pitää huolta Valamosta, missä hänellä on oma nurkka-skiittansa, aina tarvittaessa. Sinne Herra Presidentti tulee arvokkaasti ja turvallisesti helikopterilla.
Valamo on iso saari ja siellä on kosolti rauhallisia poukamia. Kannattaa käyskennellä rauhassa myös omin päin – ja pulahtaa vaikka alastonuinnille hien iskiessä pintaan. Jos neuvostovalta karkoitti munkit vuoden 1944 jälkeen (ja teki kirkoista perunakellareita yms) , niin nyt ovat karkoitusvuorossa siviilit. Pakko sanoa: komea sivu saaren historiaa on se pelastustyö sodan jälkeen, minkä muutama urhoollinen suoritti kun luostarisaaren aarteita tuotiin Heinävedelle…
Niin, Valamoa kirkollistetaan ja siviileille ehdotellaan muuttoa Sortavalaan. Kaikki eivät halua lähteä, ei ainakaan se kahdeksankymppinen kalastaja jonka sattumalta tapasin… Valamossa on yhtä paljon munkkeja kuin vakituisia siviilejä: suhdeluku on suunnilleen 150 – 150.
3) Kizhi
Kiži on kirkkosaari Äänisen pohjoisosassa. Sinne on matkaa Petroskoin satamasta kantosiipialuksella 70 km. Saari on Unescon listalla maailmanperintökohde ja suojelualue, kuuluisa komeista puukirkoistaan ja muista museoiduista puurakennuksista.
Wikipedia tietää kertoa seuraavaa:
”Kižin kokonaisuuden ytimenä ovat Kristuksen kirkastumisen (Preobraženie) ja Jumalansynnyttäjän suojeluksen (Pokrova) kirkot sekä niihin liittyvä kellotorni. Täyspuinen Kristuksen kirkastumisen kirkko on rakennettu 1714. Sen 22 haapapaanuista kupolia loistavat hopeisina, eikä kirkkoon ole käytetty ainuttakaan rautanaulaa. Alun perin se rakennettiin kesäkirkoksi. Kirkko on ollut turisteilta suljettu vuodesta 1980. Korjauksen suunnitellaan valmistuvan vuonna 2014.”
Kristuksen kirkastumisen kirkko täyttää siis tänä vuonna 300 vuotta. Suuret juhlat ovat luvassa elokuun lopulla, joten nyt on juuri oikea aika piipahtaa saarella, joka on noin puolikilometriä leveä ja 5 km pitkä maakaistale Äänisellä. Et taatusti pety!
Kun kantosiipialus lähestyy Kizhiä ja ensimmäiset puiset kupolit kohoavat aamuauringossa taivaanrannalle…, huh mikä näky!
PS. Ja ennen matkaa voi piipahtaa vielä toukokuun 2014 ajan Joensuun Carelicumissa, jossa Kizhi on esillä komein valokuvin, neulein ja myös puuveistoesinein.
Tervemenoa Venäjän Karjalaan…jos etsit luontoa, lepoa ja lämpimiä immeisiä!
Öisinajattelija