Italian vaalit kertoivat meille paljon. Täällä Suomessa kauhistellaan populismin nousua, Kansan Uutisissa kirjoitettiin Italian fasismin noususta, mutta oikeastaan mitään muuta ei voinutkaan odottaa. Kun kansa – muun muassa työttömät nuoret ajetaan ahtaalle, heidät on helppo saada mukaan maahanmuuttovastaiseen mielialaan. Tottahan se on, että afrikkalaisia ja arabeja näkyy varmasti enemmän Italiassa kuin ennen. Italia on varmaan huutavassa hukassa maahanmuuton kanssa, vaikka se olisikin läpikulkuliikennettä, heidän pitää ottaa tulijat vastaan ja tarkastaa, majoittaa, huoltaa ja mahdollisesti hoitaa sairaat. Ja tottahan on sekin, että italialaisilla nuorilla ei ole töitä. Mutta tämä jälkimmäinen asia ei tunnu kiinnostavan ketään. Eikä kukaan kysy, miksi näin on. Minä kysyn ja vastaankin siihen: siksi heillä ei ole töitä, kun Italia on niin korruptoitunut maa.
Ulkolinjan ohjelmassa ”Köyhä Eurooppa” Italian nuorisotyöttömyys ja työttömyyden hoidon ongelmat tuotiin selkeästi esille. Nuorisotyöttömyys on 38%, mutta nuoria työttömiä ei löydetä, ei tiedetä, keitä he ovat. Työvoimatoimistot eivät aktiivisesti etsi töitä työttömille, siellä voi käydä ilmoittautumassa, jos käy. EU on maksanut Italialle 8,4 miljardia tukea nuorten työllistämiseen. Yritykset ovat saaneet 500 euron kuukausipalkkion alle 29-vuotiaan nuoren harjoittelijan työllistämisestä, mutta nuoret eivät palkkojansa saaneet. Viimein palkka maksettiin nuorelle yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun hän oli lopettanut harjoittelunsa. Yritykset saivat rahaa 47 000 nuoren työllistämiseen, 11 000 heistä ei saanut palkkojaan. Sisilia sai eniten rahaa, mutta siellä työllistyi vähiten nuoria.
Ja kun tämä peli Italiassa jatkuu, niin kuin se tulee jatkumaan näidenkin vaalien jälkeen, mikään ei tule muuttumaan. Italia valitsi jälleen lähes rikollisliigan maata johtamaan Berlusconin taustavaikutuksella. Voittaneen puolueen poliitikko Matteo Salvini sanoi: ”Nyt Italia päättää omista asioistaan, enää eivät päätä Bryssel, Pariisi eikä Berliini”. Tämä tarkoittaa: me teemme, mitä haluamme. Nämä rikolliset käyttävät EU:n tukimiljardit niin kuin heille parhaiten sopii. Tämä saattaa käydä Suomellekin kalliiksi. Hesarin haastattelussa joku italialainen sanoi: ”Berlusconi on henkilö, joka on tehnyt kaiken. Käytännössä hän on rikollinen, mutta hän edustaa sitä, mitä ihmiset oikeasti ajattelevat”(*1).
Ja tämän EU sallii tapahtuvan. Todennäköisesti Italia ei saa minkäänlaisia harmeja tästä, ehkä Italia joutuu korkeintaan ”raportoimaan” asiasta.
”Onneksi Saksa ja Ranska ovat pro-Eurooppa-henkisiä”, sanoo EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. ”Pitäisi ottaa selvää, mikä Italian rakenteissa aiheuttaa sen, että Italia on lähtenyt tälle EU-vastaisuuden tielle”, suurin piirtein näin sanoo Jyrki Katainen Ylen aamu- tv:n haastattelussa 12.3.2018. Niin, mikähän se mahtaa olla niissä Italian rakenteissa …?
Ja mikähän se on niissä EU:n rakenteissa, että mitään ei saada aikaan?
On maita, jotka viis veisaavat EU:n sääntöjen noudattamisesta, kuten esimerkiksi Tšekki, Unkari, Puola ja Slovakia. He ovat jo pitkään vastustaneet EU:n suunnitelmaa turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta. EU:n suunnitelman tarkoitus on ollut jakaa vastuuta turvapaikanhakijoista, jotka saapuvat lähinnä muutamaan EU:n rajavaltioon. (*2)
Todennäköisesti tässä on kyse historiasta. Nämä entisen Itäblokin maat ovat joutuneet kuuntelemaan Neuvostoliiton ohjeita, nyt ne eivät halua enää kenenkään määräilevän heitä. EU:lla on hyvin vähän keinoja tai halua pakottaa jäsenmaita tekemään yhtään mitään. Tämän toteaa myös Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen. Katainen myöntää, että ehdollisen budjettirahoituksen läpivieminen voi olla vaikeaa budjetin yksimielisyysvaatimuksen vuoksi. (*3)
Tämän takia Euroopan Unioni on heikko. Tämä sotii ihmisten oikeudenmukaisuustajua vastaan ja juuri tätä oikeistopopulismi on onnistunut käyttämään hyväkseen. Turvapaikkapolitiikassa EU ei ole onnistunut luomaan yhteistä kantaa. Euroopan puolustusliittoa kehitetään ja puolustusmäärärahoja lisätään. Suomi on EU:n nettomaksaja ja pieni- ja keskituloisilta kerätään Unioniin tarvittavat maksut.
Samaan aikaan Euroopan vasemmisto ei ole saanut ääntään kuuluville, eikä sitä sanomaansa julki, että vähävaraisten asema on koko ajan heikentynyt. Myös monet eläkeläiset kuuluvat tähän ryhmään. Esimerkiksi Saksassa monet äidit ovat olleet kotiäiteinä ja eläkekertymä on pieni. Kun mies on kuollut, he saavat vain vähän tuloja. Leipäjonot ovat Saksassakin arkipäivää. Tulonsiirrot varakkaammalle yhteiskuntaluokalle ovat olleet niin tehokkaita, että Suomessa monet keskituloisetkin saavat miettiä tarkkaan, miten tulevat lainojensa ja maksujensa kanssa toimeen.
Mutta mitä kummaa kuuluu Euroopan eri puolilta?
Saksan Essenissä maahanmuuttajien määrää leipäjonoissa halutaan rajoittaa, koska heitä on 75% leipäjonojen asiakkaista. Saksalaisten ja maahanmuuttajien suhde halutaan saada parempaan tasapainoon. (*4) Jotkut saksalaiset eläkeläiset kokevat, että nuoret maahanmuuttajat ovat häirinneet heitä leipäjonoissa. Oikeistolainen populistinen AfD-puolue sai 12,6% kannatuksen Saksan vaaleissa. Liitokansleri Angela Merkel halusi ehdottomasti välttää uusintavaalit, tulos olisi voinut olla kristillisdemokraateille vielä huonompi, niinpä hän aivan väkisin muodosti sosiaalidemokraattien kanssa hallituksen.
Tanskassa on maahanmuuttajien määrää tietyillä alueilla jo alettu rajoittaa. Tanskan hallitus haluaa päästä eroon ”maahanmuuttajaghetoista” vuoteen 2030 mennessä. (*5)
Ruotsin Växjön kunnanvaltuustossa kinastellaan siitä, saako paikallinen imaami kunnalta lupaa rukouskutsun kuuluttamiseen moskeijan kovaäänisistä. Päätöstä asiasta ei ole vielä tehty. (*6)
Tällaisia uutisia kuuluu eri puolilta Eurooppaa. Puhutaan rasismin noususta, mutta ei nähdä todellisia ongelmia. Euroopan Unioni käyttää maahanmuuttajaväestöä työvoimareservinä, koska syntyvyys Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa on melko alhainen. Sen sijaan, että puututtaisiin todellisiin ongelmiin, nuorten aikuisten asunnonsaantiin ja vuokrakaton määräämiseen, sekä pätkätöiden ketjuttamisen kieltämiseen ja osa-aikatöiden työsopimuksiin, työtä teetetään halvalla maahanmuuttajatyövoimalla. Ei ole mikään ihme, ettei uusia suomalaisia näin epävarmoihin olosuhteisiin halutakaan hankkia.
Todellista törkeyttä osoittaa ilmeisesti saksalaisen firman toiminta Puolan telakoilla. He ottavat suoranaista orjatyövoimaa, dokumentin kertoman mukaan Pohjois-Koreasta. Näille raukoille ei edes makseta palkkaa, heidän palkkansa ottaa pohjoiskorealainen puoluevirkailija. Jos he rakennuksilla tehdyn työpäivän jälkeen tekevät vielä toisen työvuoron perään, he voivat saada palkasta pienen osan omaan käyttöön. Kaiken huipuksi firma saa tähän toimintaan EU-tukia. (*7)
Suomeenkin on tulossa uusi siivousalan yrittäjä Freska. Lähes kaikki Freskan siivoojat ovat maahanmuuttajia. PAM väittää, että alalla maksetaan pääsääntöisesti vähintään 10,33 euron tuntipalkkaa. (*8) Voi olla, että maksetaan. Tutkiiko PAM:in sopimusneuvottelija kuitenkaan sitä, miten alueet on mitoitettu? Ehtiikö kuuden tunnin alueen siivoamaan kuudessa tunnissa, vai meneekö siihen esimerkiksi kaksitoista tuntia?
Suomessa vain riemuitaan siitä, että Nordean pääkonttori siirtyy Suomeen. Tosiasiassa Nordean siirtyminen on riski Suomelle. Jos Nordea joutuisi joistakin syistä rahoitusvaikeuksiin, Suomen valtio menee konkurssiin. Suomen valtion budjetti on 55,4 miljardia euroa, Nordean tase on 582 miljardia. Tietenkin pankki haluaa, että joku muu maksaa viulut. Valtionvarainministeri Petteri Orpo kovasti korostaa, ”ettei Suomi ole tarjonnut Nordealle mitään porkkanoita tai lupauksia”(*8). On kuitenkin todennäköistä, että on jo sovittu, että Suomi on mukana kannattamassa Euroopan pankkiunionin syventämistä ja Euroopan yhteisen talletussuojan aikaansaamista. Björn Wahlroos on epäsuorasti sanonutkin tietävänsä, että Suomen hallituksen päätöksiin voi luottaa. Hesarin haastattelussa jokin aika sitten hän naureskeli jutuille isänmaallisuudesta. Ainoa mikä Björn Wahlroosia kiinnostaa, on osakkeenomistajien saaman tuoton kasvattaminen (*9). Jos Euroopan Unioni kerää rahastoa pankkien kriisinhallintamekanismia varten, sehän sopii Nordealle oikein hyvin. Se voi keskittyä tuottamaan hyviä palveluita asiakkailleen, kuten neuvomaan varojen piilottamista veroparatiisiyhtiöihin. Tämäkin toiminta jatkuu varmaan Nordeassa ehkä jossain toisessa muodossa. Kovinpa nopeasti on tämäkin uutinen unohtunut, nyt ollaan riemuissaan Nordean tulosta Suomeen.
Väkisinkin johtuen Euroopan Unionin päätöksistä tai enemmänkin päätöksien, valvonnan sekä sanktioiden puutteesta tulee mieleen, onko Euroopan Unioni itsessään korruptoitunut järjestelmä? Toivoisin, että joku joka tietää vastauksen tähän, voisi myös vastata kysymykseeni.
Lähteitä:
(*1) Helsingin Sanomat 4.3.2018
(*2) yle.fi/ uutiset 28.3.2017
(*3) yle.fi/ uutiset 20.3.2017
(*4) yle.fi/ uutiset 18.3.2018
(*5) Iineksen blogi: Jotain mätää Tanskanmaalla? 1.3.2018
(*6) yle.fi/uutiset 26.2.2018
(*7) Ulkolinja: Pohjois-Korean orjat
(*8) Helsingin Sanomat 17.3.2018
(*9) Helsingin Sanomat 16.3.2018