Kallioon louhittu taisteluasema

Tein pienen patikointireissun Petkeljärven kansallispuistoon Pohjois-Karjalassa lähellä Ilomantsia. Kävin myös Öykkösenvaaran kunnostetulla sotamuistomerkillä, jossa on kallioon louhittuja taisteluasemia entisöity. Sotahullu en ole, mutta historia ja myös sotahistoria kyllä kiinnostavat. Ystäväni sanoi kallioon louhitut asemat nähdessään: ”Kyllä siinä on suomalaisen soturin täytynyt isänmaataan rakastaa, kun on käsipelillä nuo asemat kallioon räjäytetty ja kaivettu, ehkä on siinä vähän kironnutkin”. Itse ajattelin, että on varmaan pakotettu rakastamaan.

Nyt kuulin Ylen uutisissa, kun Euroopan komission puheenjohtaja Jean Claude Juncker haukkui CNN:n haastattelussa kansallismielisiä tyhmiksi. ” – Nämä populistit, nationalistit, tyhmät nationalistit ovat rakastuneita omiin maihinsa. He eivät pidä niistä, jotka tulevat kaukaa. –– Meidän tulee olla solidaarisia niille, jotka ovat meitä huonommassa tilanteessa”, Juncker sanoi.

Ja mitä tämä Junckerin tarkoittama solidaarisuus tarkoittaa? Tarkoittaako se, että eurooppalaisilla ”tukihankkeilla” jälleen kerran riistetään Afrikkaa, ehkä jopa enemmän kuin kiinalaiset? Rahat päätyvät korruptoituneiden poliitikkojen taskuihin, afrikkalaisten ja eurooppalaisten. Kuka näitä kehitysapuhankkeita yleensä valvoo? Niiden jokaista senttiä on valvottava. Aina kun arvostellaan, kerrotaan onnistuneesta hankkeesta, johon käytettiin miljoona euroa, mutta jätetään kertomatta ne tuhat hanketta, jotka eivät ole toteutuneet tai vieneet asioita eteenpäin. Euroopan pitää pitää näppinsä irti Afrikasta, sinne voi ainoastaan antaa, ei enää koskaan ottaa, kun muistetaan historia. Kun mietitään, kuinka paljon rahaa Afrikkaan on aikojen kuluessa annettu eri toimijoiden taholta, johonkin muualle ne rahat ovat valuneet kuin kansalaisten hyväksi. Muutenhan kaikki ongelmat olisi jo aikoja sitten ratkaistu.

Suomen valtio on vain 100 vuotta vanha. Eri Euroopan mailla on omat tapansa, oma kielensä, oma historiansa. Pitäisikö se kaikki pyyhkiä pois, että Brysselissä voidaan rauhassa suhmuroida ja tehdä eurooppalaisten yhteisillä varoilla mitä huvittaa? Pitäisikö kansallisvaltiot kokonaan hävittää? Hyvin vähän Euroopan parlamentin jäsenet kertovat täällä Suomessa siitä, mitä siellä oikeastaan tehdään ja mistä siellä päätetään.

Puolueiden puheenjohtajien MTV:n televisiotentissä vihreiden Pekka Haavisto useaan kertaan sanoi: Euroopan Unionin pitäisi olla vahvempi, YK:n pitäisi… Pitäisi ja pitäisi, se toistui moneen kertaan. Tehän olette niitä poliitikkoja! Tehkää Euroopan Unionista vahvempi! Nyt kun Suomen puheenjohtajuuskausi alkaa, voi tehdä uusia aloitteita ja viedä niitä läpi. Jos EU:n kaikki valtiot eivät noudata yhdessä sovittuja sääntöjä, EU on heikko.

Puhutaan ilmastonmuutoksesta, mutta edes rekkarallia Strasbourgin ja Brysselin välillä ei saada loppumaan. Hoitakaa asia! Ei voi olla mahdollista, että kun yksikin jäsenvaltio on hyväksymättä jotain hanketta, se ei toteudu. Mitä demokratiaa se on? Pitää muuttaa EU:n sääntöjä niin, että kolmen neljäsosan tai ainakin viiden kuudesosan enemmistö riittää viemään päätökset läpi. Ne valtiot, jotka eivät sopeudu, eivät saa EU-tukiakaan.

Minua loukkaa tuo Junckerin lausunto. Kaikki isänmaataan rakastavat eivät ole tyhmiä.

Sotamuistomerkin jälkeen kävin Ilomantsin sankarihautausmaalla, siellä huomasin lasketut seppeleet. Sattumalta oli Kaatuneiden muistopäivä, en ollut sitä muistanut tai tiennyt.

Kunnia heille, jotka kaatuivat isänmaansa puolesta.

Erämaan rauhaa Petkeljärvellä