Viime viikolla Ylen Puoluepäivä-ohjelmassa ulkoministeri Timo Soini haukkui Vasemmistoliittoa sen ilmaisesta varhaiskasvatushankkeesta sanoen: ”Kuka sen maksaa? Meillä on yksi puolue, Vasemmistoliitto, joka ei tunnu ymmärtävän taloudesta muuta kuin sen, että rahaa voi painaa kellarissa”.
Väärin! Kaikki Vasemmistoliiton ehdottamat järkevät hankkeet eivät veisi kuin murto-osan siitä rahasta, joka nyt poltetaan vintillä. Niin, rahaa ei tarvitse painaa kellarissa, riittää kun lopetetaan rahan heittäminen ikkunoista ulos. Sitä rahaahan ei pelkästään heitetä ikkunoista ulos, sitähän suorastaan kuskataan rekka-autoilla suonsilmäkkeeseen.
Tämän on todennut myös entinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö, nykyinen selvitysmies Erkki Virtanen, joka lateli raportissaan kovaa tekstiä valtion rakennus- ja väylähankkeiden epäonnistumisista ( HS Talous 31.3.2017 ). Pääministeri Juha Sipilä sanoi: ”Täytyy tunnustaa, että se oli aika järkytys”. Pääministerin ei pitäisi olla järkyttynyt, hänhän on entinen liikemies, näin toimitaan liike-elämässä.
Erkki Virtanen kritisoi hankkeiden heikkoa johtamista ja surkeaa kustannushallintaa. Hyviä johtajia Suomesta kyllä löytyy, jämäköitä ja rehellisiäkin, mutta jostain syystä sellaisia ei valita hankkeiden johtoon. Onko niin, että halutaan riittävän myötämielisiä päätöksentekijöitä sille, että hankkeet viivästyvät ja kustannukset nousevat? Onko tämä tarkoitushakuista toimintaa? Etelä-Afrikassa korruptio on jo mennyt niin pitkälle, että puhutaan State Capture – ilmiöstä, valtion kaappauksesta. Ollaanko Suomessa menossa samaan suuntaan?
Puoluepäivä-ohjelmassa toimittajan kysymykseen: Mitä tästä metrohankkeesta pitäisi ottaa opiksi? Timo Soini vastasi: ”Pitää suunnitella paremmin ja tehdä kustannusarvio. Nyt meille esiteltiin alimitoitettu kustannusarvio”. Se ei ihan riitä. Myös virheellisiä päätöksiä ja jopa petoksia tekevät päättäjät pitäisi saattaa vastuuseen. Kukaan ei ota vastuuta näistä päätöksistä, jotka kaikki veronmaksajat joutuvat viime kädessä maksamaan. Minne on kadonnut Länsimetron entinen toimitusjohtaja Matti Kokkinen – todennäköisesti runsaat korvaukset taskussaan?
Niiden poliittisten päättäjien nimet pitää ennen vaaleja julkistaa, jotka ovat olleet pieleen menneitä hankkeita päättämässä, etteivät ihmiset ainakaan uudestaan äänestäisi heitä valtuustoon.
On mielenkiintoista nähdä, miten käy Helsingin kaupungin entisen tietohallintopäällikön Harri Suoniemen kavallus- ja petosepäilyjen suhteen. Joutuuko hän vankilaan tai joutuuko hän korvaamaan kymmenen vuoden aikana kavaltamansa yhdeksän miljoonaa euroa? No, syyttäjä syyttää ja tuomarit päättävät, nyt on vasta esitutkinta menossa. Valelääkärijutussa korvaussumma oli kohtuullinen, koska Lääkäriliitto pitää huolta siitä, ettei kuka tahansa voi alkaa puoskaroida ja nostaa heidän palkkioitaan. Mutta entä sitten, kun on kyse verorahoista eli meidän kaikkien rahoista? Kuka puolustaa oppilaita? Esimerkiksi yhdeksällä miljoonalla eurolla olisi saatu 600 kouluavustajaa lisää vuodeksi Helsinkiin tai sata kouluavustajaa lisää kuudeksi vuodeksi.
Tämä kaupunkien ja kuntien ostotoiminta ja kilpailutus on pelkkä vitsi. Miten joku nuori vastavalmistunut ja virkaan juuri valittu kunnan työntekijä kykenee käymään kauppaa yritysten kanssa, jotka uhkaavat mahdollisesti oikeustoimilla, jos heidän alinta tarjoustaan ei hyväksytä? Kun tarjous on sitten hyväksytty, alkaa hintojen jatkuva vähittäinen nostaminen. Siinä tarvittaisiin mitään pelkäämätön ihminen, tukenaan useita lakimiehiä, joka luettelisi niin tiukat sopimusehdot viivästyskorkoineen ja sopimusrikkomussanktioineen, että huijariyritykset häipyisivät – jäljelle jäisivät enää rehelliset toimijat. Niitäkin varmasti löytyy.
Nämä ovat vielä tuhlailun pikkusummia. Olkiluoto kolmosesta ei juuri kukaan enää puhu mitään. Sitä on jo niin kauan rakennettu, että ovatkohan betoniraudoitukset jo ruostuneet? Kuinka paljon siinä on palanut rahaa, entä mikä olisi hinta sähköllä, jota olisi pitänyt tuottaa jo vuosien ajan? Entäs sitten Talvivaara? Kainuun työpaikat ovat varmaan niin tärkeitä, että ne voivat maksaa mitä tahansa.
Vielä lisäksi tulevat sillat, joita ehkä joskus joudutaan purkamaan betonin lujuusongelmien vuoksi. Niin, hyvä Timo Soini, aina joku maksaa. Mutta otetaan vaan lisää velkaa. Valtion ensi vuoden budjettiesityksessä valtio ottaa edelleen lisävelkaa viisi ja puoli miljardia euroa. ”Itse asiassa velkaa otetaan kokonaisuudessaan melkein 24 miljardia euroa, mistä yli 18 miljardia menee vanhojen velkojen maksamiseen.”* Ja niin siinä käy, että aina joku vetää välistä eli suomeksi sanottuna: jonnekinhan ne rahat menevät, ne menevät Kankkulan kaivoon.
*Lainaus Erkki Virtasen Yle Uutisten kolumnista 13.10.2016.