Tämä on mielestäni ratkaiseva kysymys. Useat puolueet haluavat hämärtää tätä kysymystä. Muutama vuosi sitten kysyin Perussuomalaisilta, onko puolue oikealla vai vasemmalla? Me olemme Perussuomalaisia, oli vastaus. Nyt hallitustyöskentelyssä he ovat sitten näyttäneet, että kyllä he oikeistopuolue ovat. Tämä tuntuu kummalliselta, sillä monet heitä äänestävät ovat pienituloisia, jopa työttömiä. Mutta tyytymättömyys omiin olosuhteisiin on helppo kanavoida siihen, että syyttää esimerkiksi maahanmuuttajia. Silloin jäävät ne hallituksen leikkaukset huomaamatta, jotka osuvat omaan nilkkaan.

Noin viikko sitten Vihreiden varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää sanoi televisiohaastattelussa: ”Me emme ole oikeistoa tai vasemmistoa, olemme tulevaisuuden puolue”. He toivovat, että äänestäjät kiinnittävät muihin asioihin huomionsa ja tämä varsinainen kysymys menettäisi merkityksensä. Tärkeitä ympäristöarvoja pitääkin kunnioittaa ja huomioida lainsäädäntötyössä, mutta myös tuloeroja pitää tasata – verotuksella! Tärkein kysymys on kysymys verotuksesta. Kun se on saatu kohdalleen, yhteisesti kerättyjen varojen käyttöä on valvottava aivan toisella tavalla kuin tähän asti on tehty.

Oikeisto on koko ajan rummuttanut sitä pyrkimystä, että veroja ei saa nostaa. Yritysverotusta ja pääomaverotusta on koko ajan helpotettu ja sitten valitetaan, että rahat eivät riitä. Pitää säästää sieltä ja täältä – usein tavallisten ihmisten palveluista, terveydenhoidosta, päivähoidosta, vanhustenhoidosta, kouluista ja tiestön ylläpidosta, koska muuten emme pärjää – mutta veroja ei voi nostaa. Olen toista mieltä – pitäisi nostaa nimenomaan valtion veroa, koska se vero on progressiivinen ja tasaa siten tuloeroja. Kunnallisvero on tasa-vero, rikkaat ja vähävaraiset maksavat saman veroprosentin mukaan. Kuntien valtionosuuksia pitää nostaa, kun valtionverotusta on ensin korotettu. Valtionveroprosenttihan on yhtä tyhjän kanssa eli hyvin pieni.

Näin pienituloisillakin on enemmän rahaa kulutukseen ja se raha palaa takaisin yhteiskunnan kiertoon. Vapaaehtoistyö leipä- ja ruokajonoissa on hienoa vapaaehtoistoimintaa, arvostan heitä. Mutta että näitä avun tarvitsijoita on nyt näin paljon, se on häpeäksi Suomelle.