Miksi olemme tyhmempiä kuin vaeltajamuurahaiset? Kun katsoin Avaran Luonnon ohjelmaa ”Luonnon massatapahtumat”, tuli mieleeni kysymys, miksi emme me, ylivertaisesti älykkäämmät organismit, kykene ratkaisemaan maailmanlaajuisia ongelmia?

Vaeltajamuurahaiset, lepakot, mehiläiset, undulaatit, sardiinit ja monet muutkin eläimet tekevät päätökset yhdessä käyttäen kollektiivista viisautta. Ne muodostavat ikään kuin superaivot, viestivät toistensa kanssa fyysisesti ja kemiallisesti ja pitävät jonkinlaisen kokouksen, jossa tietoa vaihdetaan ja päätetään kollektiivisesti. Yksittäinen muurahainen ei ole älykäs, mutta yhdessä ne muodostavat superorganismin.

Tietenkin yhdyskuntahyönteisillä, lepakoilla ja kaloilla on jokin tietty tavoite, kuten uuden pesäpaikan etsintä, uusien ruokapaikkojen hakeminen tai saalistajan hyökkäyksen torjuminen. Mutta onhan ihmiskunnallakin monia ongelmia, joita se voisi ratkoa yhdessä. Ja nykyään meillä on internet – mahdollisuus viestiä maailmanlaajuisesti toistemme kanssa – lisäten jokainen omalta osaltamme jotain tietoa ja ratkaisuehdotuksia, kunnes yhteisymmärrys on saavutettu. Vai alkavatko valtaapitävät rajoittaa internetin käyttöä? Joissakin maissa näin jo tapahtuu. Internetistä saa toki katsoa, mitä haluaa, jos se on vallassa olevien mielestä ”oikeanlaista tietoa”.

Varakkaammat ihmisyksilöt ovat jo tämän maailmanlaajuisen yhteisymmärryksen saavuttaneet, mitenkään muuten ei selity se tosiasia, että rikkaat ovat viime vuosikymmenen aikana rikastuneet yhä enemmän eli varallisuus on kasautunut. Mutta heillä onkin vain yksi ainoa tavoite: varallisuutensa kasvattaminen eli oman edun tavoittelu. Sitä tavoitetta palvelee myös vasemmistolaisen ajattelun kyseenalaistaminen, omien tarkoitusperien hämärtäminen ja vastapuolen huijaaminen ja sekoittaminen – ikivanha hajota ja hallitse – taktiikka.

Sosiaalisesti oikeudenmukaisemmin ajattelevat ihmiset tappelevat toistensa kanssa tavoitteista ja keinoista niihin pääsemiseksi. Puhun nyt vasemmistosta eri maissa, unohdetaan sana kommunismi, koska joillekin sillä sanalla on huono kaiku. Maailmassa on paljon ihmisiä, myös Yhdysvalloissa, jotka ovat sitä mieltä, että maapallon pitäisi olla oikeudenmukaisempi planeetta ja sen luonnonvarojen pitäisi hyödyttää kaikkia tasaisemmin. En tiedä, kuuluvatko sosiaalidemokraatit tähän käsitteeseen vasemmisto. Kun he ovat oppositiossa, he kuuluvat vasemmistoon, mutta kun he ovat hallituksessa, ääni muuttuu kellossa.

Maapallolla on paljon monimutkaisia ongelmia, jotka mitä pikimmiten pitäisi ratkaista. Me tosiaan tarvitsemme toistemme apua, niitä superaivoja, jotta nämä ongelmat saadaan ratkaistua.

Maapallon liiallinen väestönkasvu

Kaikkien sotien lopettaminen

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen

Fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen

Ruuan tasaisempi jakaminen

Puhtaan juomaveden saatavuus ja kierto

Ihmisten alistamisen ja hyväksikäytön lopettaminen

Merten roskaantumisen pysäyttäminen ja siivoaminen

Malarian ja HIV-tartuntojen ehkäisy ja hoito

Demokraattisen päätöksenteon edistäminen

Tässä on vain pieni osa ongelmista, jotka pitää ratkaista. Jotkin niistä ovat toistensa kanssa ristiriitaisia, kuten liiallinen väestökasvu ja malaria tai puhtaan juomaveden puute. Joillakin alueilla kannattaa tehdä monta lasta, jos lapsikuolleisuus on suuri, että edes joku lapsista jää eloon. Samoin demokratia on kyseenalaista, jos kaikki taistelevat omien etujensa puolesta, mikään asia ei etene. Kärjistäen voisi sanoa, että jos liiallisen väestönkasvun haluaisi nopeasti ratkaista, esimerkiksi eurooppalaisten ja amerikkalaisten pitäisi lopettaa välittömästi kokonaan lasten hankinta ja ottaa luokseen hoidettavakseen kehitysmaiden lapsia, kunnes nämä maat onnistuvat alentamaan syntyvyyttään. Kuka sellaiseen suostuu tuosta noin vain? Minäkin olen tehnyt täysin itsekkäästi neljä lasta vain siirtääkseni omia geenejäni eteenpäin seuraavalle sukupolvelle. Kiina on jo osaltaan yrittänyt hillitä väestönkasvuaan yhden lapsen politiikallaan, tosin nykyään kaksi lasta on sallittua.

Ihmislapsilla on niin pitkä lapsuus ja ne ovat niin kauan avuttomia ja huollettavia, että ihminen haluaa suojella lähinnä omaa jälkikasvuaan, perhettään, sukuaan tai heimoaan. Tämä on aiheuttanut sen, että emme näe pitemmälle, maailmanlaajuisia ongelmia. Tai me emme halua nähdä. Siksi tarvitsemme superaivoja.

Siis – nyt pienet vaeltajamuurahaiset toimintaan!

Ja sitten näistä yleismaailmallisista sfääreistä kohti pienempää: Suomea ja vielä edelleen: työläisiä ja vielä eteenpäin naisvaltaisten alojen työläisiä – palkkaneuvottelut alkavat pian! Ehkä nyt jo pian ihmiset alkavat tajuta tämän ”paikallisen sopimisen onnen”. Työnantajat ovat onnistuneet ajamaan tämänkin asian, työntekijä on yksin työnantajan armoilla ja liitot hyväksyivät tämän. Työnantajat vain nimesivät ja esittivät asian siten, kuin se hyödyttäisi molempia osapuolia, tyyliin: Jos tämä ei teille sovi, firmamme voi toki siirtyä Romaniaan tai Unkariin tai ehkäpä Puolaan. Niin, että hattu kouraan vain.

Vasemmistolaisilla vaeltajamuurahaisilla on tosiaan paljon tehtävää. Mutta ei hätää, jos heillä on yhteinen päämäärä ja he ajattelevat koko yhteisön etua. Yksi muurahainen pystyy nostamaan viisikymmenkertaisesti oman painonsa suuruisen esteen tieltään matkalla kohti parempaa tulevaisuutta.