Olisi mielenkiintoista nähdä, miten eduskuntavaalien äänestystulos muuttuisi, jos äänestäminen olisi pakollista. Keitä ovat nämä 30 tai jopa 40% kansasta, jotka eivät vaivaudu äänestämään?

Tavallisella kansalaisella ei ole monia mahdollisuuksia vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Äänestäminen on yksi mahdollisuus. Miksi politiikka koetaan niin vieraaksi, ettei vaivauduta edes neljän vuoden välein äänestämään? Onko käynyt niin, että on innolla äänestetty jotain henkilöä, joka on luvannut kaikenlaisia parannuksia ihmisten elämään, mutta lupaukset ovat jääneet toteutumatta?

Äänioikeus on aikoinaan taisteltu, siksi demokratian ei saa antaa rapautua. Joskus monia kymmeniä vuosia sitten vaaleihin suhtauduttiin aivan toisella tavalla. Vaalipäivä oli juhlapäivä, ihmiset jopa pukeutuivat paremmin mennessään äänestämään. Nykyään äänestämisestä on tehty helppoa, ostoskeskuksissa ja ennakkoon voi äänestää. Todennäköisesti tulevaisuudessa voi äänestää netissä. Mihin kiinnostus on kadonnut? Joku on sanonut, että äänestämättä jättäminen on kannanotto. Onko se vain helppo selitys sille, ettei ole seurannut asioita, eikä ole muodostanut mielipidettä? Jos se ei käy, että äänestää jonkin puolesta, voihan äänestää jotain vastaan.

Eniten olen huolestunut nuorten aikuisten mielenkiinnon katoamisesta. Tässä muutamia kommentteja:

– Kävitkö äänestämässä eduskuntavaaleissa?
– En.
– Miksi et äänestänyt?

– En viitsinyt mennä, kun sillä ehdokkaalla, jota olin ajatellut äänestää, ei olisi ollut mitään
mahdollisuuksia päästä läpi. ( Ketä olisit äänestänyt? Piraattipuoluetta.)
– En mennyt, kun kukaan kaverikaan ei mennyt.
– Ei kiinnosta, eiväthän nämä suuret puolueet ole kovin hyvin asioita hoitaneet. ( Ketä olisit
äänestänyt? Pienpuolueita. )
– En tuntenut ketään, jota olisin äänestänyt.
– En tiedä, miksei äänestämisestä sitten tehdä pakollista?

Siinä oli nuoren aikuisen hyvä kommentti! Äänestämistä voisi harkita pakolliseksi velvollisuudeksi rikesakon uhalla. Ei kansan mielipidettä pidä pelätä, eikä kansaa pidä pitää tyhmänä.

Tietenkin äänestyspakko toisi lieveilmiöitä tullessaan. Tv:stä tuttuja kasvoja kosiskellaan varmaan jo nyt kaikkiin puolueisiin, mutta sitten julkkikset olisivat entistä kuumempaa valuuttaa. Kiinnostaisiko näitä nuoria julkkisehdokkaita yhteisten asioiden hoito, vai motivoisiko heitä vain raha? Millaisiksi vaalitorit muodostuisivat? Sanoisiko vanhempi nainen toiselle: ”Mennään sinne, sieltä saa kahvipaketin!” ”Juu mennään, niitä taidan äänestääkin, niiltä saa parhaat kotiin viemiset!”

Jos äänestys siirtyy joskus nettiin, onko mahdollista, että jotkut myisivät äänensä? Nämä kaikki asiat pitää selvittää ja miettiä. On aina ihmisiä, jotka eivät sairauden tai muun syyn takia yksinkertaisesti voi äänestää, heitä ei tietenkään voi sakottaa, mutta heitä on ehkä korkeintaan 10% äänioikeutetuista. Jos edes osa nyt nukkuvista äänestäjistä vaivautuisivat numeron kirjoittamaan, eivätkä äänestäisi tyhjää tai piirtäisi Aku Ankkaa tai kirkkovenettä, se voisi keikauttaa vallan toiseen suuntaan. Sitähän nykyiset päättäjät pelkäävät.

Demokratia kunniaan!