Amerikan presidentti vieraili ensimmäiseksi Saudi-Arabiassa ja Israelissa. Toisaalta hän sanoi jotain ympäripyöreitä lausuntoja Lähi-Idän rauhasta ja toisaalta sopi satojen miljardien asekauppoja Saudi-Arabian kanssa. Asekaupoista sovittiin mahdollisesti myös Israelin kanssa, sitähän ei ole kerrottu. On se niin hienoa, että Amerikan kansalaiset saavat töitä ja aseteollisuus, joka on suurempi vaikuttaja kuin kongressi ja presidentti yhteensä, tekee jälleen jättimäisiä voittoja.

Ainoa ongelma on siinä, että aseet eivät kulu, ellei niitä käytetä, rikota, hävitetä tai tuhota. Siispä sotia pitää olla. Joku sanoo, että sotia on ollut aina ja tulee aina olemaan, koska ihminen on ”aggressiivinen eläinlaji”. Tätähän sitä halutaan uskotella. Useimmat ihmiset haluavat kuitenkin elää pienen elämänsä aivan tavallisesti, eikä heillä ole minkäänlaista tuhoamisvimmaa. Mutta sotia pitää siis luoda tai provosoida ja ylläpitää.

Mikä onkaan parempi paikka sotien provosoimiseen kuin Lähi-Itä. Pääasia on se, että sodat ovat meistä riittävän kaukana – not in our back yard. Imperialistisen Englannin tahdosta Lähi-Itään perustettiin Israelin valtio, muitakin mahdollisia paikkoja harkittiin toisen maailmansodan jälkeen, mutta Lähi-Itään päädyttiin. Se loi jännitteitä ja vihaa Palestiinaan. Ja nyt viimeksi on provosoitu tätä shiiojen ja sunnien vastakkainasettelua. Se sopii USA:lle oikein hyvin. Sopivassa suhteessa tuetaan aseellisesti molempia osapuolia ja sekin sopii oikein hyvin, että Venäjä sekaantui asiaan. Kaikki menee kuin käsikirjoituksen mukaan.

Toivottavasti Suomi ei mene mukaan tähän käsikirjoitukseen ja tue Amerikan aseteollisuutta ja työpaikkoja ostamalla uusia F-35-hävittäjiä. Maailmantilanne ja erityisesti presidentti Trump on niin arvaamaton, että joutuisimme maksamaan hävittäjiä ja niiden hienojen ominaisuuksien päivittämistä ainakin seuraavat viisikymmentä vuotta, muuten ne eivät toimisi. Tietysti amerikkalaiset osaavat myydä ja viedä suomalaisia päättäjiä ihailemaan heidän koneitansa. Vieraita pidetään varmaan niin hyvänä, että mannaa valutetaan suoraan heidän päällensä, kyllä siinä pää menee pyörälle.

Eivätköhän ruotsalaiset Jas Gripen-hävittäjät olisi riittävän hyviä Suomelle, jos näitä tappokoneita on pakko ostaa? Aivan varmasti voitaisiin neuvotella Jas Gripen – kauppojen yhteydessä vastakaupoista, jotka toisivat Suomelle myös työpaikkoja. Pääministeri Juha Sipilä puhui Pohjoismaiden yhteistyöstä ja erityisesti Ruotsin kanssa tehtävästä puolustusyhteistyöstä, joka hyödyttäisi molempia osapuolia. Nämä hävittäjäkaupat olisivat juuri sitä molempia hyödyttävää yhteistyötä – mikäli katsotaan, ettei Venäjältä uskalleta hävittäjiä hankkia. Voihan olla, etteivät venäläiset hävittäjät ammu Venäjää kohti, koska tietokoneohjelmat estävät sen.

Mutta miksi pitäisi ampua mihinkään suuntaan? Edesmennyt presidentti Mauno Koivisto mietti sodan jälkeen pikakivääriään puhdistaessaan, ”että kyllä täytyy olla toinenkin tapa tulla naapurin kanssa toimeen”. Hyvät suhteet naapureihin oli hänen ulkopoliittinen linjansa. Onneksi nykyinen tasavallan presidenttimme Sauli Niinistö on samoilla linjoilla. Presidentti Niinistö suhtautuu jonkin verran varautuneesti Natoon, ainakin pidättyväisemmin kuin kokoomus. Se onkin ollut viisasta, koska nykyiseen Natoon ei voi luottaa, rahaa Yhdysvallat vain haluaa Naton liittolaisilta.

Edes kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta ei riitä, jos halutaan modernisoida Natoa, presidentti Trump sanoi Nato-johtajien kokouksessa. Hän sanoi, että jotkut maat ovat velkaa Yhdysvalloille, koska eivät ole maksaneet tätä vaadittua kahta prosenttia Naton budjettiin. Vuonna 2016 hän on sanonut, ettei Yhdysvallat välttämättä puolustaisi Baltian maita Venäjän hyökätessä. Tämän luulisi jo hillitsevän suomalaisiakin Nato-intoilijoita. Meidän pitää ajatella ja toimia itsenäisesti sekä ajatella Suomen etua, eikä Natoon liittyminen ole meidän etumme mukaista.