Syntyvyyden laskusta on puhuttu paljon Suomessa. Viisi vuotta sitten keskimääräinen lapsiluku naista kohti Suomessa oli 1,87.* Viime vuonna kokonaishedelmällisyysluku naista kohti oli 1,40. Se oli pudonnut alle EU-maiden keskiarvon, joka oli vuonna 2016 1,6 lasta naista kohti. Viimeksi kuluneen kahdeksan vuoden aikana syntyvyys on laskenut Suomessa.*

Maahanmuutto ei yksin tätä ongelmaa ratkaise. Se maksaa paljon rahaa, vie kauan aikaa, eivätkä kaikki edes halua tulla tänne – aivan kuten lapsien hankkiminenkin. Kun nuorella parilla on opintolainaa, asuntolainaa ja lopultakin se epävarma, määräaikainen työpaikka – tee siinä sitten lapsia!

Yhteiskunta suhtautuu uusien kansalaisten syntymään kuin urheiluauton hankintaan: sen kuin hankitte, mutta maksakaa kalliisti! Voi olla, että jotkut mieluummin päätyvät sen urheiluauton hankintaan kuin lasten tekoon, niin paljon epävarmuustekijöitä on maailma täynnä.

Puhun todellakin yhteiskunnasta, koska vain ja ainoastaan hallituksella ja eduskunnalla on mahdollisuus vaikuttaa näihin asioihin. On monia eri tapoja, miten nuoria perheitä voidaan tukea – lähtien työnantajien suhtautumisesta naisten palkkaamiseen ja lasten hoidon takia poissaoloihin ja naisten palkkoihin. Lisäksi hallitus voi hyväksyä helpotuksia asuntolainoihin ja huolehtia ilmaisesta kotihoidontuesta nuorille perheille, jos he sitä tarvitsevat.

Hallitusneuvottelijat laskevat nyt onnessaan, ettei valtion tarvitse ottaa lisävelkaa. Onko laskelmat tehty niin, ettei kukaan voi jäädä enää edes synnyttämään, että työllisyys saadaan nousemaan riittävästi, että laskelmat täsmäävät? Ja miten ihmiset tulevat toimeen 0 – 40 tunnin työsopimuksilla? Jos ei ole töitä, ei tarvitse tullakaan paikalle. Muun muassa Posti ja monet muut yritykset tekevät tällaisia työsopimuksia.

Miten tulevat hallituspuolueet nyt aikovat toteuttaa tätä tasa-arvon politiikkaa, jota he niin kovasti hehkuttivat? Tasa-arvoa tarvitaan paitsi eri tuloluokkien, myös eri sukupuolten välillä. Myös naisilla pitää olla mahdollisuuksia – ei ainoastaan työuraan, vaan myös perheeseen.

*Väestöliitto: Syntyneiden määrä
*Anneli Miettinen: Miksi syntyvyys laskee? Väestöliiton Perhebarometri 2015.