Autoteollisuus ilmoitti uudesta keksinnöstä, että pian kehitetään auto, joka kuluttaa 30% vähemmän polttoainetta, erityisesti vähemmän dieseliä.* Miksi vasta nyt? Ilmaston hiilidioksidipitoisuuksien noususta on tiedetty 1800-luvulta lähtien. Ja hiilidioksidipäästöjen vaikutuksesta ilmastoon ovat öljy-yhtiöt tienneet jo 60 vuotta sitten ja ne ovat myös ottaneet sen huomioon. Öljy-yhtiöt pelkäävät ihmisten siirtyvän sähköautoihin.

Tänään televisiossa esitettävä Ulkolinjan ohjelma ”Suuri ilmastoskandaali”* kertoo juuri tästä. Ohjelma on katsottavissa myös Areenassa, jos sen pystyy katsomaan. Siinä kerrotaan sen laatuisesta ihmisten huijauksesta, että ohjelmaa on vaikea katsoa. Mutta tätähän tämä on: Kun ihmiset huolestuvat ilmastonmuutoksen haitoista, jotka he näkevät jo katsoessaan ikkunasta ulos, kuten mm. veden nousu kaduille USA:n Miamissa*, esitetään äkkiä tutkimus, joka epäilee koko asiaa. Tarkoitus on kiistää tai viivyttää toimenpiteitä, jotka haittaavat öljy-yhtiöiden toimintaa. Eniten yhtiöt pelkäävät lakihankkeita.

Öljy-yhtiöt ovat systemaattisesti kiistäneet ihmisen toiminnan vaikutukset ilmastoon, silti he ovat ottaneet sen rakennusprojekteissaan huomioon. Öljyputkien rakentamisessa on varauduttu ikiroudan sulamiseen, öljynporauslautat on rakennettu korkeammiksi merenpinnan nousua varten – ettei vain tuotanto kärsisi tai hidastuisi! Ja tämä kaikki, vaikka he kiistävät koko asian.

Ainoa asia, mikä voi pelastaa ihmiskunnan ilmastonmuutokselta, ovat rajoittavat lait. Niitä ei kukaan poliitikko halua, eikä edes aja aktiivisesti, ei edes vasemmisto. Kaikkihan perustuu kasvun ihanuuteen. Siinähän se ristiriita juuri on: Hallituksen politiikkakin nojaa kasvulukuihin, mutta juuri kasvu lisää ilmastonmuutosta.* Edes vähäpäästöiset autot eivät ratkaise ongelmaa, jos liikenne maapallolla koko ajan lisääntyy. Voi olla, että perheeseen hankitaan se toinenkin auto, kun ne kerran kuluttavat niin vähän, se siitä säästöstä.

Ruotsissa jotkut ihmiset ovat vaihtaneet lentomatkailun kotimaan junamatkailuun. Tästä huolimatta esimerkiksi Finnairin lennot ovat lisääntyneet. Yritykset voivat tietysti maksaa jotain hyvityksiä vapaaehtoisesti, mutta se ei vähennä lentämistä. Lentäminen on lisääntynyt! Tämä siitä huolimatta, että Skype- kokoukset ja etätyö ovat mahdollisia. Ilmeisesti digitalisaation mahdollisuuksia ei hyödynnetä niin paljon, kuin luvattiin. Ihmiset haluavat mieluummin tavata kasvokkain. Mikään päästöoikeuksien kauppa, mitkään päästöjen hyvitykset ja kompensoinnit eivät vähennä ilmastonmuutosta. Ne voivat auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen, mutta ne eivät pysäytä sitä. Jos me todella haluamme tehdä jotain – kaikkia toimia tarvitaan ja kaikkea pitää vähentää.

Tarvitsemme juuri niitä perussuomalaisten vihaamia lakeja ja säädöksiä, koska ihmiset eivät tee mitään vapaaehtoisesti. Jos lihansyönti kuluttaa liikaa ilmastoa, se pitää lopettaa. Mutta tässäkin tuli sopivasti vastaisku: Tutkimuksen mukaan kananmunien ja lihan syönti ehkäisee dementiaa.* Mikähän tämäkin tutkimus on? Näitä nyt polkaistaan sopivasti tarkoitukseen kuin tarkoitukseen. Kun lukee tarkemmin, löytyy väitöskirjatutkija Maija Ylilaurin kommentti: ”Ei voida siis sanoa, että suurempi fosfatidyylikoliinin saanti pienentää dementiariskiä, vaan näiden välillä on havaittu yhteys.” Mutta huomaatteko, miten asia uutisoidaan? Sinisten Sampo Terho, joka pitää pihveistä, saa toki syödä pihvinsä 50 euroa/kappale, meille taviksille riittävät härkäpavut ja linssit, Suomessa viljellyt – kiitos!

Kun valitetaan, että lihantuotanto kärsii, sitten siirrytään tuottamaan jotain muuta. Tämä saadaan aikaan vain lakeja muuttamalla. Eiväthän jukuripäät maajussit suostuneet vapaaehtoisesti suojelemaan vesistöjä riittävästi lannoitteiden valumilta, eivät vaikka vihreiden Ville Niinistö oli ympäristöministeri! Ainoastaan pakko tepsii ihmisiin. Toki korvauksia valtio voi maksaa, erityisesti tulojen mukaan. Mutta tässä tuleekin se ongelma: valtio ei voi enää itse päättää tällaisesta lainsäädännöstä, vasemmistonkin rakastama EU päättää kaikesta. EU ei nykyisin kovin paljon saa aikaiseksi, se ainoastaan raportoi asioista, mutta menevätkö ilmastonmuutosta hillitsevät lakialoitteet parlamentissa läpi – se jää nähtäväksi. Paljon töitä pitää tehdä ja kovaa kieltä käyttää. Muistan, kun Veikko Vennamo kannettiin ulos eduskunnasta, kunnia hänelle. Pitääkö parlamentissakin alkaa tappelemaan, ennen kuin mitään tapahtuu?

Varakkaat ilmastonsuojelua kannattavat ihmiset, mm. Leonardo DiCaprio, lensivät omilla suihkukoneillaan tapaamaan toisiaan maapallon IPCC- ilmastopaneeliin.* Minne kaikki raharikkaat öljy-yhtiöiden omistajat aikovat asuttaa omat lapsensa ja lapsenlapsensa, kun heidän oma kotiseutunsakin Amerikassa muuttuu asuinkelvottomaksi? Mitä he tekevät niillä rahoillaan, jotka he ovat kansalaisilta valheillaan ja kiistämisillään huijanneet? No, hehän suuntaavat kohti pohjoista, kohti Suomea. Ehkä täällä on vielä jonkin aikaa siedettävä ilmasto. Joten sitä mummun Pihtiputaan vinossa nököttävää torppaa ei kannata myydä – se on vielä joskus miljoonien arvoinen.

*HS ”Onko polttomoottorilla vielä toivoa?” Julkaistu: 11.8.2017
*Ulkolinja: Suuri Ilmastoskandaali
*Before the Flood, Leonardo DiCaprion dokumentti
ilmastonmuutoksesta, kannattaa ehdottomasti katsoa!
*Ulkolinja: Talouskasvun takaraja
*Työmatkalentäminen lisääntyy, Yle Uutiset, 27.7.2019
*Liha ja kananmuna voivat pienentää dementiariskiä, Iltalehti
7.8.2019
*Yle Uutiset, 8.8.2019 ”Muutokset on tehtävä kiireellisesti, jos
maapallon olot halutaan säilyttää siedettävinä”, kuuluu
ilmastopaneeli IPCC:n viesti.