Hyvä veli -kerhojen vastalauseeksi esimerkiksi Facebookissa on useita naisille suunnattuja ryhmiä eri aiheista. Sisäänpääsykriteerit vaihtelevat: toisiin pääsee mukaan jokainen naiseksi identifioituva, toisiin ylläpito valitsee jäsenet käyttäen valintaperusteena esimerkiksi jäsenyyttä hakevan etunimeä.
Kaikissa naisverkostoissa joko kirjoittamattomana tai aukikirjoitettuna lähtökohtana on hienolta kuulostava naisten välinen solidaarisuus. Viime aikoina olen viettänyt aikaa etenkin yrittäjien ryhmissä ja huomannut, että todellisuudessa solidaarisuutta ei aina riitä kaikille naisille (puhumattakaan sorretummista vähemmistöistä).
Kun naisten työelämään keskittyvässä ryhmässä keskustellaan nuorten naisten työllistymisestä, raskautumissuunnitelmista työhaastattelussa kyselevät esimiehet saavat ansaitusti huutia. Kun yrittäjänä toimivien naisten verkostossa puhutaan samasta aiheesta, on alkuraskautensa haastattelussa mainitsematta jättävä työnhakija epärehellisyyden huippu.
Naisryhmään kuuluminen ei tee kenestäkään feministiä, eikä saa huomioimaan sukupuolivähemmistöön kuuluvien, rodullistettujen tai työttömien asemaa. Naisyrittäjillä riittää apua ja tukea naisyrittäjille, mutta moni keskustelija ei enää ajattelekaan naisten välistä solidaarisuutta, kun puhutaan työntekijöistä. Kehtaavatkin työntekijät tulla raskaaksi ja päiväkodin täditkin lakkoilla! Ei me yrittäjät vaan, kun kaiken maksamme omasta pussista ja mitään emme toisilta saa.
Olisiko aika perustaa eri aihepiireihin liittyviä kaikille sukupuolille avoimia feministiverkostoja naisverkostojen sijaan? Liityn laajemmin solidaariseen ja lakkojakin ymmärtävään Feministiyrittäjät-ryhmään heti!
Salla Virtanen
Kirjoittaja on viestintäalan yksinyrittäjä ja feministi.