”Mitä täältä kuuluu?” Joku soitti rakastamaani saksofonia Lapinlahden yläkerroksissa. Olin pyytänyt kierrosta Lapinlahdessa, että saisin tutustua tähän upeaan rakennukseen ja sen toimintaan hiukan paremmin. Kävelimme tämän saksofonia soittavan ohi ja ihastelin kai vähän ääneen soittoa. Kun tulimme hänen kohdalleen, laski saksofonisti soittimen huuliltaan ja rupatteli hetken. Kun lähdimme jo kävelemään poispäin, huudahti hän, että soittaa seuraavalla kerralla kun kohtaamme vähän enemmän minulle. Toivon, että tämä seuraava kerta tulee. Nyt kuitenkin Lapinlahden toiminta on selkeästi vaarassa. Helsingin kaupunki on irtisanonut nykyisten vuokralaisten sopimuksen ja irtisanomisaika päättyy kesäkuussa. Lautakuntaan tämä asia tulee ensi tiistaina.

Kaupunki haluaa nostaa vuokria merkittävästi. Surullista on, ettei kaupunki vaikuta laskevan kustannusarvioissaan arvoa sosiaaliselle ja kulttuuriselle työlle, jota Lapinlahdessa tällä hetkellä tehdään.

Käynnilläni Lapinlahdessa käyskentelin ja tutkin käytäviä. Alakerrassa ihailin galleriaa, jossa käsiteltiin alkoholismia. Tuota meitä useimpia jollain tavalla itsensä tai läheisten kautta koskettavaa sairautta. Jäi mieleen vaikka kuljin sillä kertaa melko nopeasti ohi. Seuraavalla kerralla seinillä oli kauniita muotokuvia. Kun menin vessaan oli vessassa vaihtuva minigalleria, riemastuttavaa!

Hävikkiruokaravintolasta lounaalta lähtiessäni, otin leivän kotiin mukaan. Niitä oli siinä oviaukossa jaossa ilmaiseksi.

Kun olin tulossa tapaamaan ystävääni, joka työskentelee Lapinlahdessa, sovimme, että hän pulahtaa ensin uimaan. Minä odottelin mielelläni katsellen kierrätyskoruja, joita sairaalassa eräs nainen myy.

Kaikkien Lapinlahti -video uutisessa (https://tinyurl.com/yasxzrnn) esittelee nykyisten vuokralaisten toimintaa laajemmin ja ei voi muuta kuin ihastella. Nykyiset toimijat Lapinlahdessa tekevät todella arvokasta työtä ja ovat rakentaneet Lapinlahdesta kaikkien Lapinlahden. Kaikkea arvoa ja työtä ei mitata rahassa ja Helsingin kaupungin pitää nähdä se arvo mitä tällä toiminnalla on.

Lapinlahden Lähteen projektipäällikkö Tuula Sundman kommentoi YLE:lle, että Lapinlahden lähteen lakkauttaminen olisi monellakin tavalla dramaattinen käänne.

”– Kaupungilla ei ole kovinkaan montaa tällaista matalan kynnyksen paikkaa, joka tarjoaisi monipuolista pääosin maksunta toimintaa kaupunkilaisille. Jos toimintamme loppuu, se on dramaattinen menetys myös kaupunkilaisille, hän ilmoittaa.”

https://yle.fi/uutiset/3-10582273?utm_source=facebook-share&utm_medium=social&fbclid=IwAR0R9esbFHNK0N3EdHWMJrBZTBOxWwxtSLYI0pwAx4pahN5WnsN5ftlmTBI

Vaadin, että Lapinlahti säilytetään nykyisillä toimijoilla ja jatkossa kaupunki tukee voimakkaasti nykyistä toimintaa!

 

Rakkaudella Mira-Veera, lähiölikka, joka mielellään näkee matalan kynnyksen toimintaa Helsingissä.

 

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Mira-Veera Auerin Uuden Suomen blogissa. (http://mira-veeraauer.puheenvuoro.uusisuomi.fi/267417-kaikkien-lapinlahti-ei-harvojen)