KU Verkkolehdessä ja vähän muuallakin on pohdiskeltu Ylen Moskova-avustajan Antero Eerolan työsuhteen äkillistä päättymistä. Työsuhde oli määräaikainen, joten siinä mielessä Yle on ”markkinatalouslinjassa” kun se näin säästää kustannuksia kuten muutkin yritykset lama-Suomessa. Mutta mutta…

Esimerkiksi TV I:n pääuutisissa eilen (2.9.) kerrottiin työsuhteen lakkauttamisen syyksi
”Eerolan toiminnasta aiheutunut turvariski…” (?), ” Ylen tärkeää omaisuutta (= 2 tietokonetta) on joutunut asiattomiin käsiin…”

Tuo kuulostakin jo oudommalta. Moskovassa – kuten suurkaupungeissa yleensä – varastellaan paljon ja kohteina ovat usein ulkomaalaiset ja tietokoneiden kaltaiset laitteet. Voisiko tuo olla ns. oikea syy? Kuulostaa vähän samalta kuin naistoimittajan erottamionen ”lesbosuhteen salaamisen” perusteella, eikö vain?

Määräaikaisia työsuhteita lakkaa Suomessa koko ajan. Öisinajattelijakin on joutunut usesamman kerran toimenpiteen kohteeksi. Mutta: SANANVAPAUS on eri asia. Muistan hyvin kuinka blogi-”työsuhteeni” päättyi kuin kanan lento Uuden Suomen verkkolehdessä joku vuosi sitten. Juttuni sensuroitiin, vaikka alunperin oli annettu ymmärtää, että saan kirjoittaa Venäjästä aivan vapaasti. En saanutkaan, Niklas Herlin tms hermostui Mannerheim-näkemyksistäni, oletan. Tein johtopäätökset ja lopetin blogini, koska VAPAA KIRJOITTAMINEN oli tullut mahdottomaksi.

Antero Eerolaa on kaiketi syytetty myös informaation ”vääristelystä” (Konstantin Kosatshevin ja Jyrki Kataisen sananvaihdon suhteen) ja ammattitaitoakin on arvosteltu. Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen ainakin epäilee silti, ettei ”…tapauksesta ole kerrottu vielä kaikkea”. Nieminen toivoo selvitystä siitä, mitä oikeasti on tapahtunut. Onko Yleä painostettu – esimerkiksi kokoomus-puolueen taholta kuten on epäilty – ja onko avustaja syyllistynyt rikkomuksiin, mistä häntä syytetään? Journalistiliitto tarjoaa avustajalle apua, jos tämä ryhtyy toimiin Yle-työnantajaansa vastaan. Olihan Eerolalle jo lupailtu jatkoakin Moskova-pestiin aikaisemmin kesällä.

Journalistiliitto on oikealla asialla. Antero Eerola epäilee itsekin kokoomuksen painostusta (esimerkiksi HS 2.9. – Kotimaa-palstalla), minkä Ylen hallintoneuvoston puhjoht Kimmo Sasi tosin heti kiistää. Toisaalta niinikään Ylen hallintoneuvostossa mukana oleva sosdem Pia Viitanen vaatii asiasta tutkimusta: ”Epäilyt…ovat journalistisen riippumattomuuden kannalta vakavia”.

Olen seurannut Antero Eerolan toimittajatyötä useamman vuoden niin Kansan Uutisissa kuin nyt Ylen leivissä Moskovassa. Mielestäni hän on erittäin ammattitaitoinen ja paneutunut perusteellisesti Venäjä-uutisointiin. Mikään skandaali-toimittaja hän ei ole ollenkaan, vaan liikkuu nimenomaan keskeisten ja vakavien aiheiden parissa. Olen jopa hiljaa mielessäni mietiskellyt, että nuoressa miehessä voisi olla ainesta vaikka Reijo Nikkilän saappaisiin, jos malttaa ja jaksaa ahertaa itänaapurissa tarpeeksi kauan – oppii arkea, ihmis- sekä yhteiskuntasuhteita ja kieltä kunnolla…

Joensuun virallinen Öisinajattelija