Juhannuksen alla Lieksanjoen rantamilla tapahtui kaikenlaista. Oli isompaa ja pienempää tapahtumaa, kulttuuripitoistakin happeningiä. Tiistaitori, Kulma-hotellin ”taiteelliset” avajaiset, valokuvanäyttely ja luontotilaisuus kirjastossa jne. Ja jo toukokuussa vanha asemarakennus sai uutta eloa, kun sinne avattiin ”kulttuurikahvila” . Myös Lieksan tukipiste muutti asemalle.
Mutta juhannuksen aikaan oli pääsääntöisesti aivan hiljaista. Vain Lieksan asemamakasiinin juhannustanssit keräsivät keski-ikästä porukkaa – kuulemma. Itse en tiennyt koko tansseista tuon taivaallista. Juhannusaattona ja päivänä saattoi pyöräillä pitkin joenrantaa kohtaamatta juuri ketään: monilla maalaiskaupunkilaisillakin on kesämökkinsä ja juhannusviettoon omat paikkansa, tapansa…
Kerskakulutusta ja kauppaa kulttuurin sijaan
Juhannuksen tienoilla silmiin pisti kaksi hyvin erilaista kaupankäyntiin liittyvää tapahtumaa, jotka uutisoitiin näkyvästi.
Aivan Lieksan keskustassa avattiin juhannuksen alla uudistettu ja laajennettu Citymarket – suurimpia koko maakunnassa. Avajaistarjoukset (WC-paperi ja aurinkovoiteet mm.) houkuttelivat tuhansiin nousevan kävijämäärän (Lieksan asukasluku n. 12 500). Ja vaikka kauppagurut paikallismediassa kuinka vakuuttelivat ettei Citymarketin asiakaskunta ole ”keneltäkään pois”, vaan ”uusi aluevaltaus”, huomasin kyllä lähikaupat juhannusviikolla melko tyhjiksi kun niissä varta vasten asioin. Isot syövät pienet.
Toinen juhannusuutinen koski Lieksan Suomalaista kirjakauppaa. Se sijaitsee aivan Citymarketin tuntumassa ja sulkee ovensa heinäkuun lopussa. Ale on jo alkanut. Kirjakaupan lopettamisen jälkeen halukkaat voivat asioida…, niin, Joensuussa, tietenkin. Myös netissä, muistutettiin. Ja tottahan Citymarketistakin löytää sopivaa ”romanttista kesälukemista”, joskaan ei vaativampaan makuun.
Suomalainen kirjakauppa ei ole ainut erityisliike, joka on hävinnyt Lieksasta viime vuosina.
Kauppa se on, mikä kannattaa, vaan ei kulttuurikauppa. Kerskakulutusta, turhakkeita ja jatkuvaa alea sen olla pitää! Paljon kiitosta saanutta Lieksan kirjastoa tuskin sentään ihan heti alasajetaan (?). Siellä on pistetty pystyyn pienin resurssein yksi jos toinenkin yleissivistävä tapahtuma.
Taidetta erityisryhmien voimin
Luova-keskuksen ja Lieksan Taidetoimintakeskuksen taiteilijat ovat “tuunanneet” alkukesän aikana Lieksan työväenyhdistyksen historiallisen Kulma-hotellin uuteen uskoon. Juhannuksen alla vietettiin “uusavajaisia” , kerrattiin veteraanien voimin Kulmatalon historiaa ja esiteltiin myös taiteilijoita ja heidän töitään.
Molempien keskusten puuhanainen, Inka Kivi puhkuu intoa: “Huoneissa voi Vaskiviikolla torvien soidessa nousta suorastaan taivaallisiin sfääreihin, ja ken huoneet näkee, ymmärtää miksi. Hugo Simbergiläisen lempeä ja leppeä sarvipääkin hotellista löytyy. Käyttötekstiilit (hotellihuoneiden verhot ja sänkypeitot) työväenyhdistys on ostanut Taidetoimintakeskukselta. Taulut ja taidetekstiilit ovat lainassa. Hotellin käytävät, aulatilat ja huoneet toimivat siten taiteilijoiden näyttely- ja esittelytiloina ja samalla luovat viihtyisyyttä hotelliin”.
Suurelta osin sama taiteilijaporukka on ollut keskeisesti mukana myös kirjastossa järjestetyssä näyttelyssä Lieksanjoki, uittojoki. Lieksalaisten ottamat valokuvat ovat osa maakunnallista kotiseudun vesistöjen valokuvausprojektia Vettä, rantaa rakkaampaa. Valokuvanäyttelyn kävi 21.6. avaamassa Luontoliiton pääsihteeri Leo Stranius. Luontoliiton vuoden 2012 teemana kun on sopivasti vesi ja vesistöt. Myös Lieksan Luonnonystävät olivat paikalla – kertomassa ja painottamassa puhtaan veden merkitystä ihmiselämässä ja ympäristönsuojelussa.
Niin, kaikkea mukavaa Lieksan kesään siis kuuluu jo nyt – maankuulua Lieksan Vaskiviikkoa (20-28.7.) odotellessa – ks. www.lieksabrass.com
Öisinajattelija