Keskiviikkona 6.3. alkavat Tampereen elokuvajuhlat ovat maailman mitassakin mega-tapahtuma. Esimerkiksi tämän vuoden kansainväliseen kilpailuun tarjottiin peräti 4500 lyhytelokuvaa, joista mukaan valittiin 65. Ne edustavat kaikkia mahdollisia dokumentti- ja lyhytelokuvien tyylisuuntia ja tulevat 38 eri maasta.

Suomesta kv-loppukilpailuun pääsi neljä työtä: Sundancen festivaaleilla jo palkittu Jenni Toivoniemen Treffit (2012), Jan Ijäksen kokeellinen Two Islands (2012) – sekä kaksi dokumenttia: Iiris Härmän Hiljaisen talven lapsi (2012) sekä Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen Häivähdys elämää (2012).

Kotimainen ja kansainvälinen kilpailu

Kotimaiseen kilpailuun lähetettiin yhteensä 308 elokuvaa, joista lopulta valittiin 8 yli 30-minuuttista dokumenttia ja 26 lyhyttä ohjausta. Kilpailutöissä tarkastellaan hyvin ajankohtaisia aiheita, muun muassa ihmisoikeuksia ja elämää yhteiskunnan marginaalissa sekä ihmisen suhdetta ympäristöönsä.

Ulkomaalaisia kilpailuelokuvia esitetään elokuvateatteri Plevnan eri saleissa 11 näytöksessä. Eräs mielenkiintoisimpia sarjoja on nimeltään ”Suburban Tribe”. Siinä on mukana lähiöelämää ja lähiöihmisiä eri puolilta maailmaa käsitteleviä lyhytfilmejä Japanista, Filippiineiltä, Venäjältä, Yhdysvalloista, Englannista ja Ranskasta. Toinen erikoisuus on ”Törmäys todellisuuteen” -sarja, jossa dokumentit ja fiktiot lyövät toisiaan korville. ”Rakkaus” -sarjassa myös lyhyiden rakkauselokuvien ystäville on tarjolla ihan omia, joskin aika outojakin elämyksiä.

Suuntana itä!

Eniten odotuksia herättävät silti kaukaa idästä tulleet erikoissarjat, jotka esitetään kilpailujen ulkopuolella. Ne sisältävät miltei parikymmentä viime vuosikymmenten lyhytelokuvaa Filippiineiltä (”Fokuksessa Filippiinit”) ja lähes 30 filmiä Kiinasta (”China Experience”)

”Doc: Aasia” -kokonaisuus tuo Tampereelle 6 pitkää dokumenttia eri Aasian maista. Katsoja pääsee tutustumaan kouriintuntuvasti esimerkiksi Manilan sataman suulla sijaitsevan hökkelikylän arkeen – tai vaikka kiinalaisten naisten kipeään lähihistoriaan sekä hanoilaisen lastensairaalan pikku potilaisiin. Intialaisten naisten asema on puhuttanut maailmaa viime kuukaudet. Tähän teemaan tarttuu palkittu dokumentti Gulabi Gang (2012). Se seuraa Pohjois-Intiassa toimivan ”vaaleanpunaisen jengin” ihmisoikeustaistelua. Gulabi Gang on naisryhmä, joka kulkee kylästä kylään ratkomaan paikallisia ongelmia ja nimenomaan turvaamaan naisten oikeuksia.

Musiikki aina mukana

Tamperee elokuvajuhlilla on mltei aina esitetty rock-elokuvia, vanhoja taltiointeja ja alan huippuja eri maista. Musiikki määrittää nytkin ohjelmiston paria pitkää dokumenttia. Uprising: Hip Hop & The LA Riots (2012) pureutuu 1990-luvun alun mellakoihin ja rap-musiikkiin Los Angelesissa. Kuuluisan Julien Templen mestarityöksikin kutsuttu London: The Modern Babylon (2012) on arkistomateriaalista koottu kaupunki”sinfonia”, jota säestävät The Kinks, The Clash ja Sex Pistolsin kaltaiset brittiläisporukat.

Aki Kaurismäen uusi lyhytelokuva avajaisissa

Tampereen elokuvajuhlat käynnistyvät keskiviikkona 6.3. palalla lähihistoriaa. Aki Kaurismäen uutukainen Juice Leskinen & Grand Slam: Bluesia Pieksämäen asemalla (2012) tallentaa Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella vuonna 1988 soitetun keikan, jonka aikana Juicen seurana lavalla piipahtavat muun muassa Dave Lindholm ja Pantse Syrjä kitaroineen sekä Matti Pellonpää instrumenttinaan tanskan kieli.

Vinkki Venäjään

Kv-kilpailusarjassa on mukana kaksi venäläiselokuvaa, jotka ehdin jo ennakkokatsella.

1) Sergei Loznitsan PISMO / KIRJE on jo alkuasetelmiltaan kunnianosoitus tarkovskilaiselle elokuvakielelle, ainakin sinnepäin.
Alku aina hankala mutta vangitseva: maalaiskylän talon utuinen aamu, lähtö töihin? Kiirettä ei ole minnekään, ja oblomovilainen hitaus tulee mieleen etsimättä. Kuvan sisäinen hivelevänkaunis hitaus ja taidokas tyyli saavuttaa huippunsa siinä määrin, että PISMO voi vaikuttaa tekotaiteelliseltakin. Tarinassa ei paljon mitään tapahdukaan, mutta kyllä sitä vaan katsoo! Historiatietoinen maalaiskolhoosipätkä, jonka on vaikea menestyä nyky-Tre-atmosfäärissä. Kuka näitä tajuaa? Venäjää, venäjää?

2) Mihail Zheleznikovin MATTIOLA PAHNET DUHAMI / MATTIOLA TUOKSUU HAJUVEDELLE on on aivan eri maata ja erilailla upea. Huh , mikä alkujaksotus Pietarin takapihoilta, hieno kamera-ajo kaupungin unohdettujen kortteleiden marginaalimaailmaan. Dokumentti kuuluu kilpailusarjaan 1 (= Suburban Tribe).
Erinomaiset kommentit sopivat tarinaan ja luotsaavat korttelin ”elämäntarinaa”, perestroikaakin, jonka kiteyttää vanhempi nainen lopussa. Hänen puheestaan tajuamme myös elokuvan arvoituksellisen nimen…

Nähkäämme Tampereella,

Tampereen elokuvajuhlia vietetään 6.–10.3.2013 Plevnassa, Tullikamarilla ja Niagarassa. Lisätietoja:
http://www.tamperefilmfestival.fi/

Öisinajattelija
PS. suurin osa tätä blogia on julkaistu: Satakunnan Työ, 28.2.2013