Presidentinvaalien loppuhuipennus lähestyy. Ensimmäisellä kierroksella kandidaatit eivät paljonkaan Venäjästä keskustelleet, vaikka itänaapuri ja suhde Kremlin vallanpitäjiin on ollut aikaisemmissa vaaleissa hyvinkin keskeinen puheenaihe.

Venäjästä vaikeneminen on osin ymmärrettävää. Itänaapuri ei enää pistä lusikkaansa Suomen sisäpolitiikkaan presidentinvaaleissakaan eikä ilmaise ”virallisia” antipatioitaan tai sympatioitaan suuntaan tai toiseen – toisin kuin Kekkoslovakian vuosikymmeninä. Venäjä ei muodosta Suomelle mitään sellaista uhkaa tai isoveli-akselia, mikä pitäisi aivan erityisesti ja joka juhlapuheessa noteerata.

Onko Venäjä-osaaminen enää vaalien valttikortti (?)

Maantieteelle me emme silti voi mitään. Sitä paitsi, ulkopolitiikka on yhä presidentin vallankäytön ydinaluetta. Pohjoismaiden ja EU:n ohella itäinen rajanaapuri on keskeinen keskustelukumppani – muuallakin kuin Brysselin yhden tai kahden lautasen pöydässä. Tulevalla presidentillä tulee olla kahdenkeskiset (Suomen ja Venäjän väliset) ja henkilökohtaisetkin suhteet Moskovaan päin. Siitä syystä Venäjä-osaaminen on näissäkin vaaleissa keskeinen tekijä. Se on lisäarvo, mikä kannattaa noteerata kun valitsee omaa ehdokastaan.

Täällä susirajalla eli itäisessä Suomessa on hieman ihmetelty sitäkin, että ensimmäisen kierroksen yleisötilaisuuksissa ja vaalitenteissä Venäjästä keskusteltiin kovin vähän. Itse olisin aiheesta kysynyt, esimerkiksi Paavo Arhinmäen Joensuun tilaisuudessa, mutta muita polttavia teemoja ja halukkaita keskustelijoita riitti niin paljon etten saanut Venäjä-aihetta kuuluviin…

Nytpä haluttaisi kysyä samasta asiasta Haavistolta ja Niinistöltä.

1)Miten hoitaisit presidenttinä kahdenkeskiset Venäjä-suhteet? Riittääkö EU:n Venäjä-politiikka, EU-maiden yhteiset päätökset, näkemykset ja kannanotot?
2)Mikä on kielitaitosi ja millä tasolla on oma venäjäsi? Aiotko presidenttinä opiskella kieltä, kohteliaita fraaseja ja aakkosia vasta junamatkalla Moskovaan vai ihan luppoaikoina muutenkin?
3)Mitä mieltä olet venäjänkielen (erityis)asemasta itäsuomalaisissa kouluissa? Olisiko venäjään panostettava tätä nykyä enemmän vai vähemmän muutenkin?
4)Mikä venäläisessä kulttuurissa kiinnostaa sinua eniten – yksityishenkilönä? Mihin panostaisit maittemme välisissä kulttuurisuhteissa – presidenttinä?

Öisinajattelija