Tänä keväänä rikotaan taas ennätyksiä Helsingin pörssissä ja yhtiöiden odotetaan maksavan vuoden aikana lähes 14 miljardia omistajilleen. Osinkoja maksetaan Suomessa suhteessa enemmän kuin missään muualla Euroopassa.
Suomalaisyritysten tuloksentekokyky olisi tietysti iloinen asia, ellei sitä tehtäisi tulevaisuuden kustannuksella. Valitettavasti investoinnit ovat Suomessa olleet alhaisella tasolla. Yritysten johto on näyttänyt elävän kuin huomista ei olisikaan. Toisaalta niin on tehnyt valtiokin, joka on leikannut lapsilta, nuorilta ja koulutuksesta.
Tällä vuosikymmenellä Tukholmassa ja Frankfurtissa pörssiyhtiöt ovat maksaneet melko tasaista noin kolmen prosentin osinkotuottoa. Kööpenhaminassa osinkoprosentti on heilunut yhden ja kahden välillä. Helsingissä osinkoprosentin vaihtelu on ollut omilla lukemillaan kolmen ja yli kuuden välillä. Tänä keväänä osinkoprosentiksi odotetaan reilusti yli neljää.
Pörssin ulkopuoliset suuryhtiöt eivät valitettavasti poikkea parempaan suuntaan. Pääomasijoittajien tuotto-odotukset ovat reilusti yli 10 %, kuten viime päivien hoivakohuista olemme nähneet. Henkilöomistajia taas oikein kannustetaan verotuella investoimisen sijaan keräämään ensin ylimääräistä rahaa ja sitten pumppaamaan sitä maksimisumman ulos.
Yritykset tietysti tekevät niin kuin niiden johto ja omistajat haluavat. Joidenkin arvioiden mukaan yksi mies, Björn Wahlroos, olisi suomalaisten pörssiyhtiöiden poikkeuksellisen tyhjentämisinnon takana. Niin tai näin, valtion pitäisi omalla omistamisellaan, veropolitiikallaan ja muullakin toiminnallaan ohjata yrityksiä katsomaan pidemmälle tulevaisuuteen.