Suomen verojärjestelmän suurin epäkohta on, että rikkaimpia verotetaan matalimmilla prosenteilla. Yleinen hokema on, ettei työllään voi rikastua. Harvalta se onnistuu, sillä palkkaverot nousevat tulojen mukana. Sen sijaan pääomatuloilla rikastuneille, usein omaisuutensa perineille, tarjotaan erilaisia välineitä jättää verot maksamatta.

 

Yksi tapa, jolla pääomatulojen verotusta kierretään, on pääministeri Sipilänkin käyttämä vakuutuskuori. Hulluimpia suomalaisia erikoisuuksia on kaikkein rikkaimpien listaamattomien yritysten omistajille räätälöity verotuki, jonka avulla osinkotuloja voi nostaa n. 8 % verolla aina 150 000 euroon asti. Palkansaaja maksaa samasta summasta veroja ja veroluonteisia maksuja 48 %. Rikkaiden suosimista perustellaan usein talouspoliittisilla hyödyillä, mutta asia on päinvastoin – erityiskohtelu kannustaa ensin makuuttamaan rahaa tyhjänpanttina ja sitten pumppaamaan sitä ulos maksimimäärän, se sijaan, että kannustettaisiin investoimaan ja työllistämään.

 

Suomen rikkaimmat ihmiset ovat piilottaneet miljardeja veroparatiiseihin. Suomen hallitusten nihkeydestä huolimatta EU on vihdoin alkanut toimia kansainvälistä veronkiertoa vastaan. Oikeiston ajama armahduslaki veronkiertäjille onneksi kaatui, ja rikolliset rahat tulevat ennen pitkää päivänvaloon. Veroparatiisien sulkeminen ei kuitenkaan auta, jos Suomi on itse veroparatiisi pääministerimme kaltaisille. Suomi tarvitsee eduskunnan, joka ajaa koko yhteiskunnan ja terveen talouden asiaa, ei harvojen etua.