Tuskin kenelläkään on jäänyt huomaamatta, että sosiaali- ja terveyspuolella on käsillä aikamoinen kriisi. Kohun keskiössä on lähinnä yksityisiä palveluntuottajia, kuten Esperi Care, Attendo sekä Mehiläinen. Nämä vanhustenhoidolla bisnestä tekevien yritysten hoivapalveluissa on havaittu vakavia puutteita. Puutteiden taustalla on liian kuormitettu henkilöstö. Hoitajamitoitusta kasvattamalla saataisiin laatua sen verran, että ei tarvitse tappaa vanhuksia sänkyihinsä.

Vanhusbisneksen lisäksi esille on nostettu Touhulan touhut. Puutteita löytyy myös lastenhoidon puolelta. Olen tämän veroparatiisifirman entisiltä työntekijöiltä kuullut, että siellä siivoamisen ja yleisen järjestelyn lisäksi myös hoidetaan lapsia. Aika outoa, että päiväkodissa nyt lastenhoitoon pitäisi keskittyä. Tämän myös vahvistaa päivän lehti (https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/239f28eb-2a6c-478e-873b-73e4c6157f83).

Sillä aikaa kun henkilökunta uuvutetaan työhönsä, Kokoomus arpoo kantaansa hoitajamitoitukseen. Välillä puolustetaan hoitajamitoituksen minimin kirjaamista lakiin, välillä taas sitten ei (https://www.hs.fi/junkkari/art-2000005990853.html). Homma menee lastenlorua mukaillen: “Atten tentten, teelika mentten…” Ymmärrän, vaalipaniikki on päällä ja se näkyy myös ulospäin.

Tärkein kuitenkin tässä kaikessa kriisissä on nostaa keskiöön sote-palveluiden yksityistäminen sekä hoitajamitoitus. Vaikka ihan jokainen kohuun nostettu lafka ei olekaan yksityisen puolen toimija, lienee selvää että suurin osa näistä kuitenkin on. Aiheellista on kysyä, että miten bisnes ja hoiva sopivat yhteen? Vaikuttaa, että ei kovin hyvin.

Sitten se hoitajamitoitus: lakiin tulee kirjata edes jokin minimi, millä taataan edes jonkinlainen minimimitoitus hoitajamäärään. Julkisessa keskustelussa on esitetty minimiksi 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohden. Toki mikään ei estäisi minimin lisäksi nostaa hoitajamäärää entisestään.

Toki hoitajamitoitus itsessään ei mikään taikasauva. Työntekijöiden hyvinvointiin sekä palvelun laatuun tulee keskittyä. Näihin asioihin on kuitenkin huomattavasti helpompi keskittyä, mikäli yksittäisen työntekijän työtaakkaa saadaan jaettua useamman työntekijän kesken.