Sain esittää kysymykseni tasavallan presidentin kyselytunnilla. Se meni jotenkin tähän tapaan: ”Onko demokratia tullut tiensä päähän? Pystyykö demokratia vastaamaan ihmiskunnan suuriin ongelmiin, joita ovat ilmastonmuutos, liiallinen väestönkasvu, konfliktit, jotka eivät ole loppuneet, pakolaisvirrat ja nyt korona? Pitäisikö muodostaa päätöksentekoelin, joka kykenisi vastaamaan näihin ongelmiin?”*
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi kysymykseeni demokratiaa puolustamalla. Hän on tietysti oikeassa sanoessaan, että ”maailman historiassa ei ole onnistuneita kokemuksia harvainvallasta, jos ainoatakaan”. Näinhän se tietysti on. Kommunismi ja sosialismi lupasivat kaikkea hyvää ja kaunista kaikille, mutta nekään eivät toimineet. Valta keskittyi harvoille ja myös tuhosi heidät.
Jos maailma olisi täydellinen, kuvittelisin jonkun päätöksentekoelimen, joka ei ajaisi omia etujaan vaan koko ihmiskunnan parasta, joka ei perustuisi globaaliin markkinatalouteen ja ihmisten ahneuteen.
Demokratialla on puutteensa, kuten tasavallan presidentti sanoi. Nythän ne ovat nähtävissä, kun pitäisi alkaa mahdollisesti leikata ihmisten hyvinvoinnista ja yksilönvapauksista. Jo korona-aika on aiheuttanut mielenilmauksia ja rajoituksien vastustamista. Mihin vielä joudumme, jos joudumme täydelliseen talouslamaan?
Ei yksi maa voi yksin torjua ilmastonmuutosta, saasteet liikkuvat ilmakehässä. Demokratioissa asioita pystytään päättämään vain hyvin hitaasti, onko meillä aikaa odottaa? Tanska ilmoitti lopettavansa kaasun- ja öljynporaukset vuoteen 2050 mennessä. Siihen on 30 vuotta!
Ensimmäiseen yhteiseen ilmastolakiin koko EU:lle on kirjattu tavoite hiilineutraalista unionista vuoteen 2050 mennessä. Sekin kirjaus saavutettiin vain tiukan äänestyksen jälkeen. Siihenkin on aikaa 30 vuotta! Sekin aika käytetään varmasti kompromisseihin ja tavoitteiden vesittämiseen. Eli toisin sanoen: hyvin vähän saadaan aikaan. Ilmastonmuutos on nopeudellaan yllättänyt jo tutkijatkin, kymmenessä vuodessa muutos on ollut jokaisen havaittavissa.
Mitkään asiat eivät oikein demokratiassa etene. Jos pysähtyy miettimään, niin eihän tässä ihmisten tavassa elää ja kuluttaa ole mitään järkeä! Miksi puhutaan ilmastonmuutoksesta, kun mitään radikaaleja muutoksia kukaan ei ole valmis tekemään? Tehdään vain pieniä asioita, miksi kukaan ei vedä suuria linjoja? Suomessakaan ei kyetä päättämään, tuetaanko sähkö- vai kaasuautoja vai kehitetäänkö vetyautoja. Kaikille tarvitaan omat lataus- tai tankkausasemansa, mikään latausverkosto ei pysty kehittymään kattavaksi.
Tasavallan presidentti mainitsi, että YK:n valta on heikentynyt. Pitäisikö sitä vahvistaa? Pitäisikö YK:n sääntöjä muuttaa niin, ettei yksi valtio voisi esimerkiksi turvallisuusneuvostossa veto- oikeudellaan kumota muiden päätöksiä. Presidentti mainitsi vastauksessaan ”demokratioiden liiton”, josta ilmeisesti tuleva Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on puhunut. Kiina on jo ennakoinut tätä liittoa perustamalla oman Aasian maiden vapaakauppa-alueen, johon kuuluu Kiinan lisäksi 14 muuta maata.*
Toivottavasti mahdollinen ”demokratioiden liitto” ei ole vain uusi tapa nöyryyttää Aasian maita, lähinnä Kiinaa ja Venäjää ja kilpailla näiden kanssa. Ainoastaan vuoropuhelu ja keskustelu näiden suurten maiden kanssa voi tuoda toivon maailman rauhasta ja ilmastonmuutoksen hillinnästä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi, ettei demokratia ole täydellinen järjestelmä, mutta parempaakaan ei ole keksitty. Olen lapsilleni sen velkaa, että kysyn: Pitäisikö alkaa keksimään?
Suomi on hyvä maa, josta olen ylpeä ja jossa saan demokratiassa esittää kysymyksiä.
Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
*Tasavallan presidentin kyselytunti, Radio Ylen ykkönen 5.12.2020
*Yle Uutiset, 15.11.2020