Hallituksen budjettiriihessä kannattaisi miettiä, olisiko mahdollista tukea kaikkia täyssähköautojen ostoja – myös käytettyjen sähköautojen.

Uudet sähköautot ovat monelle liian kalliita, varsinkin, jos on hiljattain hankkinut uuden polttomoottoriauton. Sen voisi kyllä vaihtaa sähköautoon, jos vaihtoa tuettaisiin. Jos taloyhtiön katolla on vielä aurinkopaneelit, kesäreissut sujuisivat lähes päästöittä – omalla aurinkoenergialla.

Tietysti tarvittaisiin paljon keksintöjä – esimerkiksi hiilidioksidin talteenotto raskaan liikenteen pakoputkistosta – olisiko se mahdollinen? Kun Suomen teillä ajelee, näkee, kuinka paljon rekkoja kulkee pohjoisen suuntaan ja sieltä takaisin. Jos nämä dieselkatkut saataisiin vangittua jollain laitteella ja hiilidioksidi otettua talteen, ettei se pääse ilmakehään, se vähentäisi raskaan liikenteen päästöjä.

Ainakin uudisrakentamiseen pitäisi säätää laki, että aurinkopaneelit on asennettava, jos se on mahdollista. Tai rakennuksiin on asennettava maalämpö, jos se on mahdollista. Myös tulisijoihin voisi harkita jälkikäteen asennettavia hiukkassieppareita, jotka huollettaisiin lakisääteisesti säännöllisin väliajoin ja puhdistettaisiin.

Kaikki maksaa, kuinka paljon yksityiselle ihmiselle voidaan sälyttää kustannuksia vai voiko valtiovalta tulla tässä avuksi?

Entä sitten lentomatkat? Lappiin on rakennettu vieri viereen lasiseinäisiä igluja, joista voi ihailla revontulia taivaalla. Miten turistit muuten sinne tulevat kuin lentokoneilla? Tässähän se ristiriita on.

Samoin on ristiriitaista, jos Kiinassa jatkuvasti rakennetaan uusia hiilivoimaloita tai Puolassa poltetaan voimalassa ruskohiiltä, joka saastuttaa kaikkein eniten. Sitten joku vanhus Suomessa lajittelee pikkutarkasti kaikki jätteensä, jotka todennäköisesti lopulta silti kipataan kaikki samaan kasaan.

Hallitukselta pitää tulla selkeä ohjeistus kaikkeen: liikenteeseen, asumiseen ja ruokatalouteen. Jos eläminen aiheuttaa paljon päästöjä, se maksaa. Jos haluaa ajella paljon bensaa kuluttavalla polttomoottoriautolla, lentää joka vuosi Espanjan aurinkoon ja syödä päivittäin herkullisia naudanlihapihvejä – se sallittakoon – mutta sen pitäisi olla hyvin kallista.

Jokainen voi valita.