Kansalaisaloite työttömiä rankaisevan aktiivimallin kumoamiseksi on saanut jo 140 000 allekirjoitusta. Eduskunnan on otettava asia käsittelyyn. Toivottavasti tällä kertaa asiasta keskustellaan eduskunnassa ja kansanedustajat tietävät, mistä päättävät.
A-studion Talk-ohjelmassa 1.2.2018 työtön työnhakija Anna Koskela, SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov, vuokratyöfirma Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen ja kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen keskustelivat aiheesta. Jostain kumman syystä kaikki ministerit olivat esteellisiä, eivätkä voineet tulla ohjelmaan kommentoimaan hallituksen esitystä ja eduskunnan päätöstä. Juhana Vartiainen on blogissaan kirjoittanut ”joudumme keskustelemaan perustavien hyvinvointipalvelujen karsimisesta”. Nyt hänet oli kutsuttu selittelemään hallituksen toimia. Hän selviytyi tehtävästä hyvin, jos pitää kokoomuksen ja Vartiaisen ajatusmaailmaa oikeana. Tosin parissa kohdassa hän joutui toteamaan: ”ehkä ministerien tai lakia valmistelleiden vastuuvirkamiesten pitäisi olla tässä vastaamassa”.
Kansanedustaja Tarja Filatov taas totesi, etteivät ministeritkään ymmärtäneet, mistä päätettiin. Hän piti lakia huonosti valmisteltuna ja epäoikeudenmukaisena. Tuntuu, että asia on levällään kuin Jokisen eväät. Ministeritkin kuvittelivat, että vapaaehtois- tai talkootyö kelpaavat 18 tunnin työvaatimukseen aktiivimallissa. Eivät kelpaa, sanoi Tarja Filatov.
Miten ihminen selviää byrokratiaviidakossa ja TE-toimiston ja Kelan kanssa, kun hän joutuu vastaanottamiensa työkeikkojen takia odottamaan päätöksiä sovitellusta työmarkkinatuesta? Pitääkö pienituloisella olla tuhansien eurojen säästöt vai pitääkö turvautua pikavippeihin? Pitääkö koulutetun ihmisen ottaa vastaan mitä tahansa työtä, vaikka puhelinmyyjänä? Mitä hyötyä on sitten enää siitä, että ihmiset kouluttavat itseään vuosien ajan? Pitääkö työttömän myydä asuntonsa, vaikka hänellä olisi perhe ja mahdollisesti iäkkäät apua tarvitsevat vanhemmat ja muuttaa toiselle paikkakunnalle? Entä jos iso yritys lopettaa paikkakunnalla ja asunto menettää myyntiarvonsa, kuka silloin auttaa? Jos kerran esimerkiksi vuokratyöfirma Barona ottaa listoilleen insinööriksi valmistuvan henkilön ja sanoo, ettei tiedä, missä työpaikka on ja kuinka paljon palkkaa maksetaan ja milloin työsuhde alkaa ( nollatuntisopimus ), niin eikö yhteiskunta voisi velvoittaa Baronaa aloittamaan palkanmaksun heti, kun ihminen on työnantajan käytettävissä? Juhana Vartiainen piti hyvänä, että yksilön oikeuksien ja velvollisuuksien tasapainosta keskustellaan. Tätä keskustelua on hänen mukaansa käyty jo pitkään muissa Pohjoismaissa. Aloitetaan keskustelu vaikka sillä, että Juhana Vartiainen vastaisi esittämiini kysymyksiin.
Mikä on sitten oikein ja mikä on väärin. Se riippuu ihmisen ajatusmaailmasta. Eduskunnan puhemies Maria Lohela piti tasavallan presidentille puheen tämän virkaanastujaisissa, jossa hän piti ”moraalista aistia, kykyä erottaa oikea väärästä” presidentin tärkeimpänä aistina. Mikä on sitten kenenkin oikea ja väärä? Koulussa jo opetetaan omastatunnosta ja kultaisesta säännöstä. Kultainen sääntö kehottaa kohtelemaan muita ihmisiä siten, kuin toivoisi itseään kohdeltavan. Omatunto kertoo lapselle, mikä on oikein ja mikä väärin, näin ainakin pitäisi olla. Omatunto on kasvatuksen tulos. Mutta ihmiset, kodit ja ajatusmaailmat ovat niin erilaisia, että yhteiskunnan pitäisi määritellä, mikä on oikein ja väärin. Eri puolueillakin on täysin erilainen maailmankuva. Arvomaailma on murentumassa Suomessa. Ne asiat, jotka ennen olivat kaikkien yhteisesti hyväksymiä, eivät enää sitä olekaan.
Onko oikein, että ihminen on onnensa seppä, kuten Amerikassa? Tähän suuntaan kokoomus haluaisi Suomea viedä. Siellä ihminen voi ottaa vakuutuksia sairauden, työttömyyden tai onnettomuuksien varalle. Joskus epäonni kohtaa ja vakuutusyhtiö kieltäytyy korvauksista. On vakuutusyhtiöiden tärkein tehtävä myydä vakuutuksia ja sitten yrittää löytää sopimuksista keinoja välttää korvauksia. Sen jälkeen henkilö voi yrittää käydä oikeutta ja menettää oikeudenkäynneissä omaisuutensa tai saada korvauksia. Heikoimmista ihmisistä hyväntekeväisyysjärjestöt pitävät huolta, jos heitä sattuu onnistamaan. Jos ei onnea ole matkassa, ihminen putoaa täysin sosiaaliturvan ulkopuolelle. Haluammeko me tätä?
Keskustelu työttömien aktiivimallista on käytävä. Onko tehty suunnitelma sen seuraamisesta, mitä tämä aktiivimalli eri ihmisille vaikuttaa? Päätöksistä usein seuraa jotain. Aktiivimallin seuraukset voivat olla eri ihmisryhmillä ja maan eri osissa täysin erilaisia. Päätöksiä ei saa tehdä näin olemattomalla arvokeskustelulla.
Toivottavasti kansanedustajat tällä kertaa ovat hereillä, kun aktiivimalli otetaan kansalaisaloitteen takia käsittelyyn. Ja toivottavasti hallitus ei järjestä tätä keskustelua viisi minuuttia ennen eduskunnan lähtöä kesälomille, vaikka näin ehkä suunnitellaan.