Tällä viikolla Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaavat. Ihan pikkuruinen toive olisi minulla molemmille: maailmanrauha!
Yhdysvaltojen hegemonia saa monet kansat eri puolilla maailmaa kärsimään, niin Syyriassa kuin Venezuelassakin. Venäjä kokee, että sen on maailman tasapainon vuoksi pakko vastata Yhdysvaltojen pyrkimyksiin olla maailman valtiaita. Ei tarvittaisi kuin presidentti Trumpin ja Putinin yksimielisyys joistakin asioista – kuten Syyriasta ja Venezuelasta, niin asiat olisivat jo aikaa sitten ratkenneet. Presidentti Trump on liikemies – hän voi suostua mihin tahansa, jos kuvittelee hyötyvänsä siitä taloudellisesti. Mikä olisi sellaista, minkä avulla nämä kiistat voisi ratkaista?
Yhdysvallat puhuu demokratiasta. Siellä vallitsee vain rahan demokratia. Köyhin kansanosa, latinalais-amerikkalaiset siirtolaiset ja värilliset eivät aina voi edes äänestää. On tehty erilaisia estoja, jotka hankaloittavat heidän äänestämistään. Eiväthän varakkaat valkoihoiset halua, että heidän etujansa aletaan kaventaa. Kuka silloin voi puhua demokratiasta?
Yhdysvallat yrittää sotkeentua joka maailman kolkkaan. Sekaantuuko USA Venäjänkin mielenosoituksiin? Moskovan mielenilmaisut ovat varmaan spontaaneja vapaiden vaalien ja opposition sallimisen toivomuksia, mutta onko liikehdintä osaksi myös Yhdysvaltojen järjestämää ja rahoittamaa ? Kuka tietää?
Mitä Venezuelassa tapahtuu? Kovin paljoa tietoa ei löydy. Yle Areenan video* kertoo jotain selityksiä, mutta se ei selitä sitä, miten tuollaiset öljyvarat omistava maa voi ajautua täydelliseen katastrofiin. Neljä miljoonaa ihmistä on paennut naapurimaihin, joissa he ovat muiden maiden armoilla, esimerkiksi Kolumbiassa sissien armoilla. Sitten he pakkautuvat kohti Yhdysvaltojen rajoja, jonne heitä ei haluta. Olosuhteet ovat epäinhimilliset.
Venezuelan talousromahduksessa kysymys ei ilmeisesti ole edes pelkästään öljyn hinnan laskusta, ei Yhdysvaltain pakotteista tai sosialistisesta politiikasta. Ilmeisesti kaikki on tehty väärin, eikä kukaan ole valvonut tehtaiden ja laitosten toimintaa tai ruuan tuotantoa. Korruptio on pumpannut lisää rahaa, jos on mennyt huonosti. Korruptio tuhoaa maailman.
Irak pommitettiin täysin hajalle Saddamin kukistamisen yhteydessä. Entä nyt – valta on vaihtunut, mutta kuvio jatkuu samanlaisena, vallassa olijat ja alistetut ovat vain vaihtaneet paikkaa. Silti tavallinen kansa kärsii, korruptio tuhoaa senkin maan. Sama on Syyriassa, jos Yhdysvaltojen ja Venäjän presidentit olisivat päässeet yhteisymmärrykseen tilanteen ratkaisusta, sota olisi loppunut jo aikoja sitten. Jonkun pitäisi vain valvoa hallintoa senkin jälkeen, kun rauha on saatu aikaan. Mitä tekee YK? Onhan sillä rauhanturvaajia, eikö heidän pitäisi puuttua asioihin ja ratkaista konfliktit? Ja mikä Lähi-Idän maa tuhotaan seuraavaksi, onko vuorossa Iran, Saudi-Arabia vai mikä? Jemenhän on jo tuhottu.
Mikä on Suomen mahdollisuus olla välittäjänä suurvaltojen välillä? Se, että meitä pienenä, mutta ahkerana ja sisukkaana maana kunnioitetaan. Se on meidän vahvuutemme. Siitä on pidettävä huolta, että myöskään meidän maamme nykyiset eduskunnan voimasuhteet eivät saa repiä kansamme yhtenäisyyttä hajalle. Kansaa on kuunneltava – kaikkialla.
*Areena Yle.fi: Uutisvideot ti 28.5.2019, Kuinka Venezuela ajautui köyhäksi kahden presidentin maaksi?