Pia Lohikoski

”Kunnanhallitukset kunnioittavat tasa-arvolakia, valtakunnan hallitus ei sukupuolikiintiöistä piittaa.”

Kuntavaaleista on vierähtänyt jo tovi, mutta palataanpa vielä siihen sen verran, että voin hieman hehkuttaa. Vasemmiston vaalivoitto! Se on upea saavutus, josta kiitos kuuluu meille aivan kaikille. Tätä voittoa voi, saa ja pitää juhlia vappuna innolla kaikissa vasemmiston vapputapahtumissa.

Työtä kuntavaaleissa tehtiin ahkerasti niin teltoilla, tapahtumissa, edeltävät vuoden valtuustosaleissa ja niiden ulkopuolella, kuin myös perinteisessä mediassa ja sosiaalisessa mediassa.

Puoluevaltuuston puheenjohtajana olen ylpeä oman kotikuntani Keravan ja kotimaakuntani Uudenmaan lisäksi koko Suomen hyvistä tuloksista ja hienosta yhteishengestä kampanjan aikana. Eteenpäin menoa tapahtui sekä suurissa kaupungeissa että myös keskisuurissa ja pienemmilläkin paikkakunnilla.

Onnittelut ihan kaikille valtuutetuiksi valituille, varavaltuutetuille, kaikille ehdokkaille sekä tukijoukoille!

Kotipaikkakunnallani Keravalla vasemmistoliiton kannatus oli kuntavaaleissa 12,2 %. Se on kova tulos. Kaupunginvaltuutettujemme määrä nousi neljästä nyt kuuteen, eikä seitsemäs paikka ollut kovin kaukana.

Miksi näin? Mitä olemme tehneet täällä hyvin? Olemme olleet ahkerassa vuorovaikutuksessa kuntalaisten kanssa koko edeltävän kauden. Olemme myös kaataneet kansalaisliikehdinnän avulla Keravalla monia leikkauksia, jotka muut puolueet olisivat päästäneet läpi. Olemme olleet Keravan aktiivisin puolue sosiaalisessa mediassa.

Lisäksi meillä oli erittäin onnistunut ehdokasasettelu, taustalla aktiiviset vuodet, jolloin olemme järjestäneet mm. lapsiperheille tapahtumia ja järjestämme kirjastolla keskustelutilaisuuksia myös vaalien välillä.

Vasemmiston kannatuksen nousu näkyi osittain minulle tulleena äänivyörynä: nousin Keravan äänikuningattareksi, mikä oli itselleni melkoinen yllätys. Meillä oli niin loistavia ehdokkaita ja aktiivinen kampanja, että olisin ilomielin osan äänistäni voinut myös suoda muille ehdokkaillemme. Joka tapauksessa lämmin kiitos kaikille äänestäjillemme!

Nyt käydään par’aikaa jännittäviä luottamuspaikkaneuvotteluita. Keravalla suurimmaksi puolueeksi palasi pitkästä aikaa SDP ja paikallislehti onkin otsikoinut, että talouskuripolitiikka Keravalla horjuu, kun valtuusto punastui. Suurin vaalivoittaja Keravalla oli Vasemmistoliitto, joka kasvatti äänestäjiensä määrää edellisistä kuntavaaleissa peräti 59 %. Se oli suurin kannatuksen kasvu koko Uudellamaalla.

Mutta mitä tekee äänikuningattaruuden tittelillä? Eipä kovin paljoa, kun asemathan määräytyvät puolueiden välisten voimasuhteiden mukaan. Käynnissä olevat luottamuspaikkaneuvottelut ovat perinteiseen tapaan hyvin voimalla ja vallalla kuorrutettua suurten puolueiden pelikenttää.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on linjannut neuvottelutavoitteeksi avoimuuden, läpinäkyvyyden ja vaalituloksen kunnioittamisen. Tässä meillä on yllättävän paljon vielä tekemistä, sillä suurille puolueille tuntuu olevan vaikeaa ymmärtää äänestäjien tahdon toteutuvan parhaiten silloin, kun lautakuntapaikat ja puheenjohtajuudet jaettaisiin oikeudenmukaisella pisteytysmallilla tai edes noudattaen D’Hontin suhteellisen vaalin tuottamia vertauslukuja paikkajaossa.

Kun puheenjohtajuudet ja lautakuntapaikat on vihdoin ehkä viikon päästä lopullisesti saatu jaettua, on seuraavaksi edessä tasa-arvolain mukaiset paikkaneuvottelut miespaikkojen ja naispaikkojen jakautumisesta. Vaikka prosessi on koukeroinen, on hienoa, että tasa-arvolaki edellyttää valittavaksi kunnallisiin luottamustehtäviin periaatteessa yhtä paljon naisia ja miehiä.

Se kuitenkin ihmetyttää, miten on mahdollista, että samaa lakia ei sovelleta tasavallan hallitukseen. Miksi tasa-arvolaki ei määrää valtion hallitukseen sukupuolikiintiöitä? Sipilän hallituksen kaikki uusien salkkujen ministerit ovat miehiä, ja hallituksessa suuri miesenemmistö, vaikka laki kuitenkin edellyttää kiintiöitä vastaavasti kunnanhallituksilta. Miksi näin?

 

Pia Lohikoski

Kirjoittaja on vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja ja Keravan kaupunginvaltuutettu