Etelässä puhutaan lakasta, pohjoisessa hillasta – hienostunut pohjoisten soiden marja on kummassakin tapauksessa kyseessä. Purkillisesta kullankeltaista lakkahilloa saa kakkuiloa kymmenelle.

Lakkakakku

Pohjat:

4 munaa

2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

Voitele täysrasvaisella voilla tai margariinilla kaksi 22 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa, jauhota ne kevyesti vehnäjauhoilla, kopsauta irtonaiset jauhot pois vuoista. Jakamalla taikinan kahteen vuokaan saat volyymiltään suuremman kakun ja vältyt pohjan leikkaamiselta. Kokeile etukäteen, että saat vuoat mahtumaan yhdellä kerralla uuniin, sokerikakkutaikina ei kestä odottaa paistovuoroaan.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita jauhot huolella keskenään. Mittaa kulhoon sokeri ja lisää munat joukkoon. Laske tiskialtaaseen noin 5 cm kuumaa vettä ja pane kulho siihen. Vaahdota munat ja sokeri todella kuohkeiksi, sähkövispilillä tähän kuluu 5-10 minuuttiia. Siivilöi jauhot munavaahtoon ja sekoita lastalla mahdollisimman hellävaraisesti. Jaa taikina kakkuvuokiin, tasaa pinta lastalla. Kypsennä uunin keskitasolla noin 25 minuuttia, kunnes kakkuun pistettyyn puutikkuun ei tartu enää mitään.

Anna kakkujen jäähtyä pari minuuttia. Irrota ne vuokien reunoilta ja ravistele varovasti irti pohjasta. Kumoa toinen kakkupohja tarjoiluvadille ja toinen leivinpaperin päälle.

Täyte:

1,5 dl omenamehua tai 1 dl omenasosetta + 1/5 dl vettä

400 g lakkahilloa

5 dl kuohukermaa + 3 tl vaniljasokeria

1/2 dl kinuskikastiketta

Reunoille koristeeksi valkosuklaalastuja

Kakun kokoaminen:

Kostuta molemmat pohjat omenamehulla. Vaahdota vaniljasokerilla maustettu kerma kovaksi vaahdoksi. Levitä puolet lakkahillosta tarjoiluvadilla olevan pohjan päälle. Lusikoi hillon päälle reilusti kermavaahtoa, tasoita se lastalla. Valuta kinuskikastike kerman päälle ohuena nauhana. Nosta toinen kakkupohja edellisen päälle. Levitä loput lakkahillosta sen pinnalle, jätä reunoilta 2 cm ilman hilloa.

Levitä kakun reunoille kermaa, pursota loput kermat kakun pääliosan reunaa kiertäviksi ruusukkeiksi. Ripottele valkosuklaata reunoille. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa tunti-pari ennen tarjoilua, mieluiten yön yli.

Huoneenlämpöisestä suklaasta saa kuorimaveitsellä kauniin kaarevia lastuja.