Elokuun loppu on kotimaisten kasvisten aikaa, lähikaupasta nappasin sunnuntain iltapalapiiraaseen tummanvihreää parsakaalia. Kaalit ovat kevyttä ja edullista ruokaa, lisäksi ne ovat täynnä arvokkaita ravintoaineita. Piirakkapohja on sukua perunarieskoille, se valmistuu näppärästi pottumuusijauheesta, rasvana on kotimaista rypsiöljyä.
Piiraan ohje on vegaaninen, täytteeseen voi kaurafraichen sijan käyttää purkillisen kermaviiliä ja purkillisen rahkaa. Parsakaalin sijaan täytteeseen voi käyttää suikaloitua porkkanaa, kesäkurpitsaa, sieniä, mitä nyt sattuu saatavilla olemaan.
Vegaanin parsakaalipiiras
Pohja:
1 pss perunamuussijauhetta
5 dl vettä
3/4 dl rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
3 dl ohrajauhoja
vuoan voiteluun margariinia ja ohrajauhoja
Kiehauta vesi, öljy ja suola. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon ensin muussijauhe, sen jälkeen ohrajauhot. Voitele uunivuoka, jauhota ohrajauhoilla. Lusikoi taikina vuokaan ja painele kostutetuilla sormilla se tasaiseksi, myös vuoan reunoille. Esikypsennä 225 asteessa 10 minuutin ajan.
Täyte
noin 250 g parsakaalia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 pkt (kylmäsavustettua) tofua
2 prk kaura-fraichea
2 rkl maissitärkkelystä
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1/2 tl suolaa
Paloittele parsakaali, silppua sipuli. Esikypsennä ne mikrossa lautasen päällä kolmen minuutin ajan täydellä teholla.
Sekoita täytteen ainekset kattilassa, jossa teit perunamuussin, säästät tiskiä! Levitä täyte esikypsennetyn pohjan päälle ja kypsennä 200 asteessa uunin alimmalla tasolla 40 minuutin ajan.