Porkkanoita, punajuuria, punaposkisia omenoita…

Kotimaiset juurekset ja talven yli säilyvät kaalit, sipulit ja perunat jäävät turhan usein ruokapöydässä sivuosaan. Ne ovat läpi vuoden niin edullisia, että eivät ehkä siksi saa ansaitsemaansa arvostusta. Palstaviljelijänä olen oppinut arvostamaan niitä aivan uudella tavalla. Mehevien juuresten,  kiinteiden sipulien ja jämäkän purjon kasvatus on pitkäjänteistä hommaa, vaatii vahvan maan ja aimo tujauksen kompostoitua hevosen lantaa, ennen kun pikkiriikkisestä siemenestä kasvaa täysimittainen kasvi.

Juureksista ja sipulikasveista saa aikaan monenlaista, ei vain perinteisiä lisäkkeitä. Porkkana ja punajuuri sujahtavat hyvin makeisiin leivonnaisiinkin, antavat kakkutaikinaan väriä ja kosteutta. Porkkanakakku on klassikko, vastaavalla tavalla voi käyttää punajuurtakin.

Mausteinen porkkanakeitto

Porkkanakeitossa tuoksuu kaneli ja kookos

5 suurta porkkanaa

20 g voita

2 sipulia

1/2 fenkolin mukula

3 valkosipulinkynttä

1 varsisellerin varsi

2 tähtianista, kanelitanko

1 tl jauhettua korianteria

1 tl jauhettua  juustokuminaa

7,5 dl vettä + 0,5 dl appelsiinimehua

4 dl kookoskermaa

1 rkl hunajaa, 2-3 tl suolaa, 1 tl jauhettua mustapippuria

Lisäkkeeksi 1 dl rouhittuja suolapähkinöitä ja silputtua basilikaa

Puhdista kasvikset, kuori porkkanat ja sipulit, leikkaa palasiksi. Kuullottele niitä ja kokonaisia mausteita sulatetussa voissa kattilassa pari minuuttia, lisää sitten vesi ja appelsiinimehu. Anna kypsyä kannen alla puolisen tuntia, kunnes porkkanatkin ovat pehmeitä. Poimi tähtianikset ja kanelitanko pois keitosta. Soseuta sauvasekoittajalla tasaiseksi tai paseeraa metallisen siivilän läpi puukauhalla painellen. Lisää kookosmaito, mausteet, suola ja ja hunaja, kuumenna vaan älä enää keitä.

Tarjoa keiton kanssa pähkinä-basilikaseosta ja tuoretta leipää!

Punajuurivuoka

Punajuuri paistuu juuston kanssa meheväksi.

noin kilon verran keitettyjä punajuuria

1 purjo, 1 iso palsternakka

50 g voita

200 g halloumijuustoa

suolaa, mustapippuria

50 g juustoraastetta, esim. emmentalia

Punajuurten keittäminen on sen verran värikästä puuhaa, että keitän niitä usein isomman satsin ja teen niistä paria erilaista ruokaa tai pakastan viipaloituina. Keitetty punajuuri on viipaloituna oivallinen salaattuaines. Kokeile vaikkapa alkuruuaksi yhdistää punajuurta sinihomejuuston,  hunajan ja viinietikka-öljykastikkeen kera, joulun alla voit ropsauttaa päälle vielä piparimursketta.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen, laita sinne  uunivuoka, vuokaan voi. Kuori keitetyt punajuuret, leikkaa neljään osaan, ne edelleen viipaleiksi. Kuori palsternakka, pieni se samalla tavalla, viipaleet saavat olla ohuita, koska juures on kypsentämätön. Pese purjo huolella, viipaloi. Lisää purjo- ja palsternakkaviipaleet vuokaan, sekoittele ja anna kypsyä uunissa kymmenisen minuuttia. Paloittele sillä välin halloumijuusto.

Ota vuoka uunista, lisää punajuuret ja halloumijusto. Ripottele päälle juustoraaste, pane vuoka takaisin uuniin noin 20 minuutiksi. Tarjoa vihreän salaatin kanssa, pähkinät sopivat mielestäni erityisen hyvin juuresten lempeään makuun, antavat toisenlaista suutuntumaa.

Punainen voimakaksikko!


Punasipulista saa herkullista hilloketta, sitä voi pakata sieviin purnukoihin joululahjaksi annettavaksi. Tämä ohje on lainattu Alison Walkerin mainiosta keittokirjasta Maalaiskokin keittiöstä ( Mäkelä, 2012), oivallinen lahja ruokahullulle läheiselle sekin (suluissa minun kommenntini korvaavista aineista):

Punasipulimarmeladi

Sipulimarmeladi on loistavaa seuraa täyteläisille homejuustoille ja kylmille riistaruuilla, linnuille, pateille ja terriineille. Tämä versio varsin suosituksi tulleesta lisukkeesta on aromiltaan lempeä ja hienovarainen, eikä sitä voi koskaan tehdä liikaa. Varmista että sipulit ovat kypsyneet silkinpehmeiksi, ennen kun lisäät viinin ja etikan. Annoksesta tulee noin 7 dl marmeladia.

3 rkl vaaleaa oliiviöljyä

700 g punasipulia

1 tl suolaa

1 tl vastajauhettua mustapippuria

150 g ruskeaa kidesokeria (tai fariinisokeria)

1,5 dl sherryetikkaa (tai punaviinietikkaa)

2,5 dl täyteläistä punaviiniä

2 rkl vastapuristettua punajuuri tai granaattiomenamehua (tai hieman hienoksi raastettua punajuurta)

1. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulit, suola, pippuri ja sokeri, sekoita. Laita kansi päälle ja keitä hiljaisella tulella, kunnes seoksesta on erottunut vähän nestettä. Ota kansi pois ja keitä miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen noin 30 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmeitä. Älä päästä niitä ruskistumaan.

2. Lisää etikka, viini ja mehu, jatka keittämistä hieman kovemmalla lämmöllä 30 minuuttia tai kunnes seos vähän sakenee.

3. Ota kattila pois levyltä ja purkita marmeladi heti lämpimiin, steriloituihin purkkeihin. Sulje kannet vasta kun marmeladi on jäähtynyt kokonaan.