Itsenäisyyspäiväksi ja joulun ruokapöytiin valitsin pari helppoa ruokavinkkiä. Terriinit ovat juhlavia, mutta helppoja valmistaa. Ne vaativat muutaman tunnin viileässä ajan hyytyäkseen. Savustetusta kalasta valmistettua terriiniä ei tarvitse kypsentää, se hyytyy liivatteen avulla.

Saaristolaisleipä on leipäkulttuurimme helmiä. Se sopii erityisesti kalaruokien kanssa tarjottavaksi juhlapöytään, mutta on yllättävän helppo tehdä. Leipä säilytetään poikkeuksellisesti jääkaapissa, sen voi myös pakastaa. Vegaaniseen leipään voi käyttää piimän sijaan maustamatonta soijajugurttia.

Savusiikaterriiniä ja mätikermaa

200 g perattua savusiikaa

100 g smetanaa

1 dl kevytkermaa

1 raastettu valkosipulinkynsi

2 liivatelehteä

Tuoretta tai pakastettua tilliä

1/2 tl  valkopippuria

suolaa savukalan suolaisuuden mukaan

Pane liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Hienonna sauvasekoittajalla kala ja smetana. Kuumenna kerma, liuota liivatteet sen joukkoon. Kaada liemi kalamassaan ohuena nauhana, sauvasekoittajalla sekoittaen. Mausta massa, lisää suolaa välillä maistellen.

Vuoraa pieni suorakaiteenmuotoinen astia tai rasia kelmulla, kaada massa astiaan ja anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Mätikerma

1 dl kuohukermaa

50 g kirjolohenmätiä

Suolaa, mustapippuria

Pieni punasipuli hienonnettuna

Vaahdota kerma, mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita 3/4 mädistä kerman joukkoon, säästä loput koristeeksi punasipulisilpun kanssa. Pursota mätikermaa tarjoiluvadille aseteltujen terriiniviipaleiden lomaan, koristele mädillä ja punasipulisilpulla. Saaristolaisleivästä voit stanssata piparimuotilla sydämiä koristeeksi.

Saaristolaisleipä, 2-3 kpl

3 dl kaljamaltaita

5 dl kiehuvaa vettä

5 dl piimää tai soijajugurttia

3 dl siirappia

50 g hiivaa

6 dl ruisjauhoja

10 dl vehnäjauhoja

1 rkl suolaa

Voiteluun 0,5 dl kahvia+0,5 dl siirappia

Kaada kiehuvan kuuma vesi maltaiden päälle metalliseen tai keraamiseen taikinakulhoon, jätä jäähtymään. Sekoita jäähtyneeseen seokseen muut ainekset, vaivaa muutaman minuutin ajan koneella ja puukauhalla. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Taikinan on tarkoitus olla hyvin löysää!

Vuoraa kaksi tai kolme suorakaiteen muotoista vuokaa leivinpaperilla, jaa taikina vuokiin. Kypsennä tunti 20 minuuttia 175 asteisen uunin alimmalla tasolla, ritilän päällä. Ota leivät uunista, voitele ne, peitä foliolla ja pane takaisin uuniin vielä 40 minuutiksi. Voit panna lämmön pois päältä 20 minuutin kuluttua. Anna leipien jäähtyä puolisen tuntia, kumoa ne sitten vuoista ja irrota leivinpaperit. Pane ritilän päälle jäähtymään. Leipä on parasta päivän, parin säilytyksen jälkeen.