Monella klassikkoruualla on syyttä suotta vaikean valmistettavan maine. Skagen-leipä on yksi sellainen. Aidossa Skagenissa on majoneesiin upotettujen katkarapujen lisäksi etikkavedessä keitetty uppomuna, jonka voi huoletta korvata pehmeäksi keitetyllä munalla. Ruokaisa leipä riittää hyvin iltapalaksi, jos lounaalla on tullut syötyä täysi ateria. Tai sitten täytyy nauttia useampi smörgari.
Skagen-leipä, 4 annosta
4 suurta viipaletta hyvää vaaleaa leipää
30 g voita
500 g kokonaisia katkarapuja
reilu 1 dl majoneesia
2 rkl ketsuppia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
muutama tuore tillinoksa
Tabascoa maun mukaan
suolaa
4 keitettyä luomumunaa, keittoaika 4-5 minuuttia
Tuoretta rucolaa tai muuta vihreää salaattia
Kuori katkaravut ja pane ne valuvaan talouspaperin päälle. Kokonaiset katkaravut maistuvat niin paljon paremmilta, että pieni vaiva kannattaa ja homman voi hoitaa porukalla!
Sekoita majoneesiin ketsuppi, mausteet ja sitruunan mehu ja kuoriraaste, lisää lopuksi kastikkeeseen katkaravut.
Ripottele neljälle lautaselle rucolaa. Paahda leipäviipaleet paahtimessa tai kuivalla pannulla, voitele leivät voilla. Pane leivät rucolan päälle, asettele halkaistut munat leipien päälle, jaa katkarapusalaatti leiville. Nauti heti, niin leipien rapeus ei pääse katoamaan.