Lautasellinen kuumaa keittoa, ole hyvä!

 

Pinaattinen lohikeitto

120 g pinaattia

400 g lohta

6-8 perunaa paloiteltuina

2 porkkanaa viipaleina

2 varsisellerin vartta viipaloituna

2 sipulia hienonnettuna

3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 laakerinlehti

1 tl mustapippuria, 2 tl suolaa

7-9 dl vettä

(2 dl ruuanvalmistusjugurttia tai kevytkermaa tai 1/2 sitruunan mehu)

Sydäntalvi on tukevien keittojen aikaa! Voiko olla parempaa tervetulotoivotusta kuin liedellä hautuva soppakattila? Höyryävä lautasellinen tuoksuvaa lohikeittoa ja tuoretta leipää riittää kokonaiseksi ateriaksi nälkäisimmällekin. Lisäsin lohikeittoon tuoretta pinaattia, jota nykyään saa vihannestiskiltä läpi talven. Pakastettu pinaatti käy yhtä hyvin. Pinaatin oksaalihappojen vuoksi keitossa on myös jugurttia tai kermaa, oksaalihapon kanssa on hyvä nauttia aina jotain kalsiumpitoista. Maitotuotteet voi jättää poiskin, jos pitää enemmän kirkasliemisistä keitoista, puolikkaan sitruunan mehu piristää siinä tapauksessa mukavasti makukokonaisuutta. Pistele keiton kanssa juustoleipä, niin saat kalsiumit siitä.

Mittaa vesi kattilaan, jos et käytä keitossa jugurttia tai kermaa, käytä enemmän vettä. Lisää kiehuvaan veteen porkkanat, sipulit, suola ja laakerinlehti, anna kypsyä kymmenisen minuuttia. Lisää sitten perunat ja pinaatti, jatka keittämistä noin vartin ajan, kunnes perunat ovat kypsät. Lisää lopuksi lohi kuutioina, mausta pippurilla. Ota kattila liedeltä, kun lohi on kypsynyt ja lisää jugurtti, kerma tai sitruunamehu. Sekoita, tarkista vielä suola ja tarjoile.

Keittojen ystäville on juuri ilmestynyt kokonainen opus aiheesta: Mainiot keitot. Kattilasta kulhoon (Gummerus 2012). Alkuteos on brittiläinen, keitot on ryhmitelty sen mukaisesti kahden vuodenajan mukaan kesän ja talven keittoihin. Omat lukunsa ovat saaneet myös kasviskeitot (osassa on kyllä mukana makkaraa tai pekonia!), papukeitot ja kalakeitot. Kirjan johdannon on kirjoittanut Christine McFadden, mutta muuten ei kirjan tekijää missään. Samanlainen juurettomuus vaivaa myös kirjan reseptejä, niihin ei sisälly mitään taustoitusta, ei mitään tarinoita. Arvostan hyviä keittokirjailijoita, siksi tällainen anonyymi kirja osoittaa mielestäni kustantajan väheksyvää asennetta keittokirjallisuutta kohtaan. Tässä kirjasta näytteeksi yksi kanakeiton ohje – kanan voi korvata broilerilla, vaikka se onkin eri lintu:

Kana-nuudelikeitto (6 hengelle)

2 rkl kasviöljyä

1 sipuli pilkottuna

2 selerinvartta paloina

3 porkkanaa kuutioituna

1 tuore timjaminoksa

1,5 litraa kanalientä

400 g kanan luutonta ja nahatonta rintafileetä 1 cm:n paloiksi kuutioituna

50 g kuivattuja ohuita munanuudeleita lyhyeksi pilkottuna

3 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna

suolaa ja pippuria

1. Kuumenna öljy keskilämmöllä isossa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipuli, selleri, porkkanat, timjaminoksa sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Peitä ja keitä 7 minuuttia välillä hämmentäen.

2. Kaada sekaan liemi ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja anna hautua kannella osaksi peitettynä 15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

3. Lisää kana ja nuudelit. Kiehauta ja hauduta vielä 10 minuuttia, kunnes kana on kypsää ja nuudelit pehmeitä.

4. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Annostele lämmitetyille lautasille, ripottele päälle persiljaa ja tarjoa välittömästi.