tuhatlehtiset

Kun kasvihuoneen tomaattisato kypsyy yhdellä kertaa, jääkaapista löytyy feta-juustoa ja pakastimesta voitaikinaa, on käärittävä hihat ja ryhdyttävä loihtimaan näistä aineksista suolaisia herkkuleivonnaisia! Oman kasvihuoneen tomaatit ovat rakenteeltaan kiinteämpiä kuin kaupan tomaatit, ne ovat oivallisia leivontaan.

Ranskalainen mille feuille eli tuhatlehtinen on ranskalainen klassikkoleivos, jonka nimi juontuu lehtevistä taikinalevyistä. Tuhatlehtisen salaisuus on paistaa voitaikina kahden uunipellin välissä, jolloin rakenteesta ei tule liian ilmava. Tein siitä suolaisen version, jonka täytteenä on oman kasvihuoneen täysin kypsyneitä tomaatteja ja fetajuustotahnaa. Tomaattituhatlehtiset sopivat alkupalaksi tai pieneksi iltaruuaksi. Suupalan kokoisina ne sopivat illanistujaisiin naposteltavaksi.

Tomaattituhatlehtiset, 4 annosta

4 levyä valmista voi- tai lehtitaikinaa

4 kypsää tomaattia

100 g fetajuustoa

2 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

Mustapippuria, suola

Tuoretta basilikaa ja 2 kirsikkatomaattia koristeeksi

Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pane voitaikinalevyt leivinpaperin päälle uunipellille, peitä ne leivinpaperilla ja pistä toinen pelti päälle. Kypsennä uunin keskitasolla 15 minuutin ajan. Anna jäähtyä ritilällä. Leikkaa jäähtyneet levyt varovasti kahteen osaan.

Jätä neljä pientä palaa juustosta koristeeksi. Hiero haarukalla juuston rakenne rikki, sekoita siihe hienonnettu valkosipuli ja oliiviöljy. Hierrä seos tasaiseksi tahnaksi.

Leikkaa tomaatit terävällä veitsellä mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

Aseta tuhatlehtipohjat neljälle lautaselle. Jaa juustotahna pohjille ja levitä  kostutetulla veitsellä. Jaa tomaattiviipaleet juustotahnan päälle, mausta suolalla ja pippurila, aseta toiset pohjalevyt tomaattien päälle. Koristele juustolla, tomaatinpuolikkailla ja basilikalla. Nämä herkut kannattaa nauttia heti!

Tomaattipiiras valmiina uuniin!

Tomaattipiiras valmiina uuniin!

Tomaatti-fetapiiras, 6-8 annosta

400 g voitaikinaa

500 g erilaisia tomaatteja

150 g fetajuustoa

1 leipäviipale

4 valkosipulinkynttä

Kourallinen basilikan lehtiä

3 rkl oliiviöljyä

Mustapippuria, suolaa

Kauli voitaikina piirakkavuokaan sopivan kokoiseksi levyksi, painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Ylijäävät taikinasuikaleet voit käyttää piirakan korostelemiseen.

Leikkaa tomaatit viipaleiksi, raasta leipäpala ja silppua valkosipulit ja basilikat. Asettele puolet tomaattiviipaleista vuokaan, ripottele päälle leipäraaste ja valkosipulit sekä 2 rkl oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Asettele vuokaan loput tomaattiviipaleet ja murusta juusto niiden päälle. Mausta suolalla, pippurilla ja basilikalla, pirskota oliiviöljyä pintaan. Kypsennä piirasta 200 asteessa 40 minuutin ajan. Anna piirakan tasaantua hetki ennen nauttimista.