Yrtti Yrjänä oli nuorimpien lasteni lastenkirjojen suosikkihahmoja, ensimmäinen kasvissyöjä-sankari, johon vegetaristivekarat saattoivat samaistua. Siitä sämpylöiden nimivalinta.

Tällä ohjeella pääset leipomaan päivällispöytään aamulla tekeytymään laitetun taikinan.

Kotona leivottu leipä on ihanaa arjen ylellisyyttä: edullista, herkullista ja helppoa muunnella loputtomiin. Aktiivista työtä vaaditaan loppujen lopuksi vähän. Kun kehittää omaan aikatauluunsa sopivan systeemin, leipominen nivoutuu osaksi arkea.

Taikinajuurella tehty taikina ei ole liian kranttu aikataulujen kanssa. Parin, kolmen tunnin viivästys nostatuksessa ei haittaa. Valmiiksi leivotut leivät tai sämpylät voi panna vaikka vuorokaudeksi jääkaappiin odottamaan sopivaa paistohetkeä. Yön yli nostatetut sämpylät saa paistettua aamiaispöytään aamun uutisia lukiessa tai koiran aamulenkin aikana.

Käytin sämpylöihin Ruotsin puolelta ostettuja Saltå Kvarnin tuotteita: rouhittua neljän viljan sekoitusta ja Öölannin vehnäjauhoja. Öölannin vehnä on vanha ruotsalainen vehnälajike, Ruotsissa kuluttajaa hellitään monipuolisemmalla jauhovalikoimalla kuin meillä. Lisäsin taikinan vahvistukseksi ja proteiinipitoisuuden nostamiseksi seitanista tuttua gluteenijauhoa. Gluteeni on yksi vehnän proteiineista, joka rakentaa taikinaan sitkoa. Sen avulla saa kokojyväleivonnaisiinkin kuohkeutta.

Itse käytin leipoessani taikinajuurta, joka odottaa aina käyttövalmiina jääkapissa. Jos käytät hiivaa, sitä tarvitaan vain nokare pitkään nostatettavassa taikinassa. Pitkä nostatusaika parantaa taikinan rakennetta ja aromikkuutta. Taikinanestettä ei tarvitse lämmittää, hanasta otettu kylmä vesi käy hyvin.

Yrtti Yrjänän  sämpylät

2,5 dl rouhittua viljaa tai isoja kaurahiutaleita

2,5 dl kiehuvaa vettä

(3 rkl kurpitsansiemenjauhetta)

1 dl kuivattua nokkosta tai 100 g pakastettua pinaattia hienonnettuna

2 dl silputtuja tuoreita yrttejä, esim  basilikaa ja  persiljaa

5 dl vettä

2 rkl rypsiöljyä

3 tl suolaa

150 g taikinajuurta tai 10g tuoretta hiivaa

2 dl gluteenijauhoja

4 dl täysjyvävehnäjauhoja

6 – 7 dl vehnäjauhoja

Aamulla: Mittaa viljarouhe tai kaurahiutaleet isoon kulhoon, kaada kiehuva vesi niiden päälle. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää vesi, suola, öljy, taikinajuuri tai hiiva, viheraineet ja keskenään sekoitetut täysjyvä- ja gluteenijauhot. Sekoita ainekset puuhaarukalla tai yleiskoneen taikinakoukulla. Lisää vehnäjauhot parissa, kolmessa erässä. Taikina saa jäädä mielummin hieman pehmeäksi, kovasta taikinasta ei synny meheviä sämpylöitä. Vaivaa taikinaa viitisen minuuttia käsin tai yleiskoneella, kunnes se alkaa muodostaa sitkoa. Peitä taikinakulho sopivan kokoisella kannella ja jätä huoneenlämpöön nousemaan 5-8 tunniksi.

Iltapäivällä tai illalla: Kaada noussut taikina jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa se noin 20 palaksi suuria sämpylöitä varten. Muotoile sämpylät haluamasi muotoisiksi. Pötkön voi vain viipaloida ja asetella viipaleet leikkauspinta ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Pyöreät sämpylät sopivat myös hampurilaisiin, pitkulaiset hodareihin.

Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Anna sämpylöiden kohota pellillä vartin verran, kypsennä keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä liinan alla, jos haluat pehmeäkuorisia sämpylöitä.