Parin paastopäivän viettäminen joka viikko on nyt painonhallinnan ja terveellisen elämän uusin villitys. Paastoaminen ei sinänsä ole mitään uutta, sitä on harrastettu tuhansien vuosien ajan joko ruuan puutteen vuoksi tai muista syistä. Viikon nestepaasto vaatii niin paljon kärsivällisyyttä ja asialle omistautumista, että siitä ei ole tullut suurten joukkojen harrastusta. Uskonnoilla on omat ravintoon liittyvät konventionsa, joihin liittyy myös paastoamista kokonaan tai tietyistä ruoka-aineista kieltäytymistä. Terve aikuinen pärjää nestepaastolla viikon pari ilman suuria ongelmia.
Michael Mosleyn tv-dokumentti syksyllä 2012 ajoittaisen paastoamisen vaikutuksista terveyteen herätti suuren yleisön kiinnostuksen paastoa kohtaan. 5:2 pätkäpaastosta kertovat kirjat nousivat Suomessakin myyntitilastojen kärkeen heti ilmestyttyään. Mosley oli itse pätkäpaaston koekaniinina ja näytti, kuinka suotuisasti paastopäivät vaikuttivat insuliiniaineenvaihduntaan, veren rasva-arvoihin ja syöpään liittyviin taustatekijöihin. Mosleyn hurjin väite oli, että pätkäpaasto on avain pitkäikäisyyteen.
Alkuun pätkäpaasto sujuu salaatilla, hedelmillä ja raejuustolla, mutta pidemmän päälle alkaa paastopäivinäkin kaivata vaihtelua. Ravintoterapeutti Angela Dowdenin uutuuskirja 5:2 keittokirja – herkulliset ohjeet 100,200 ja 300 kalorin aterioihin(suomentaneet Elina Lustig ja Katja Tiilikka, Otava 2014) lupaa jo kannessa, että kirja voi muuttaa elämäsi! Lupaus jää odottamaan täyttymystään, mutta kyllä kirja tarjoaa monipuolisen kattauksen paastopäivien aterioiksi. Positiivista on, että ohjeet on valmistettu aivan tavallisista ruoka-aineista, ei mistää erikoisjauheista tai ulkomaisista superfoodeista.
Mikäli pätkäpaastoa aikoo noudattaa pitkäkestoisesti päivän tai kaksi viikossa, on helppoa valmistaa ateriat kirjan ohjeiden mukaan. Energiasisältö on valmiiksi laskettu, ohjeet ovat varsin vaivattomia valmistaa. Ohjeet näyttävät, että kevyt ruoka ei tarkoita pelkkiä leseitä rasvattoman jugurtin kera tai vihersalaattia: aamiaiseksi kaneli-omenapuuroa tai vaahterasiirappista mysliä, lounaalle tai päivälliselle tuoksuvaa sobanuudelikeittoa, pariloitus kanasalaattia, sieniohukaisia tai piripiri-katkarapuja, makean nälkäänkin löytyy helpotusta esimerkiksi appelsiininmakuisista paistetuista nektariineista, omena-marja-struudeleista tai mango-klementiinisorbetista. Ainoa rajoite on kokonaisenergiamäärä: naisilla 500 kaloria päivässä, miehillä 600. Ruokaohjeet toimivat toki muulloinkin kuin paastopäivinä!
Lisäksi mukana on lista, jossa on yleisimpien välipaloina syötävien ruoka-aineiden energiapitoisuuksia. Listan avulla voi helposti hahmottaa, kuinka paljon voi välipaloja napostella paastopäivänä. Listan avulla voi miettiä myös valintoja, mihin sallitut kilokalorit käyttää: 44 kcal saa kahdesta klementiinistä, 100 grammasta mustikoita, 200 grammasta kirsikkatomaatteja tai yhdestä Fanipalasta. Yksi kahvipöydässä vaivihkaa napsaistu Domino-keksi antaa 67 kcal ja niitä tulee helposti syötyä useampikin ihan huomaamattaan.
Oma kokemukseni on, että kahdella viikottaisella paastopäivällä paino putoaa hitaasti mutta varmasti, yksi paastopäivä auttaa pitämään painon tasaisena viikonloppujen herkuttelusta huolimatta. Ennen kaikkea pätkäpaasto tekee syömisestä tietoisempaa, tulee miettineeksi tarkemmin, ennen kun antaa stressaantuneelle mielelleen periksi ja mättää suklaata sisuksiinsa. Herkutteluun kannattaa keskittyä ja nauttia kaikilla makuhermoillaan silloin kun on herkkujen aika!
Tässä pari kirjan ohjetta kokeilunhaluisille!
Kurpitsa-juustofrittata, 248 kcal/annos, 6 annosta
1 rkl neitsytrypsiöljyä
1 punasipuli ohuina viipaleina
450 g kuorittua melonikurpitsaa kuutioina
8 kananmunaa
1 rkl hienonnettua timjamia
2 rkl pilkottua tuoretta salviaa
125 g ricottajuustoa
suolaa ja pippuria
Kuumenna öljy keskilämmöllä isossa, syvässä paistinpannussa, jossa on uuninkestävä kahva. Lisää sipuli ja melinikurpitsa. Peitä osittain kannella ja kypsennä hiljalleen usein sekoittaen 18-20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja kullanvärisiä.
Vatkaa kevyesti kananmunat, timjami, salvia ja ricotta kannussa. mausta hyvin suolalla ja pippurilla ja kaada melonikurpitsan päälle.
Kypsennä vielä 2-3 minuuttia, kunnes kananmuna on melkein hyytynyt; sekoita välillä kuumennuksen kestävällä nuolijalla, jottei seos pala pohjaan.
Laita pannu uuniin kuuman grillivastuksen alle niin, ettei kahva joudu kovaan kuumuuteen. Grillaa 3-4 minuuttia tai kunnes kananmuna on hyytynyt ja frittata kullanbruskea. Jaa kuudeksi viipaleeksi ja tarjoile kuumana.
Karpalo-jogurttismoothie, 113 kcal/annos, 2 annosta
1 1/4 dl luomuomenamehua
100 g jäisiä karpaloita
1 dl vähärasvaista maustamatonta jogurttia
1 rkl kirkasta hunajaa
jääpaloja tarjoiluun
Laita ainekset tehosekoittimeen tai yleiskoneeseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada smoothie jääpalojen päälle juomalaseihin. Tarjoile heti.
Tässä oma versioni paastopäivän munakkaasta, annos riittää hyvin kahdelle:
Kasvismunakas kahdelle, noin 200 kcal, proteiinia 12,5 g/annos
4 luomumunaa
3 rkl vettä
1 tl oliiviöljyä
1 punasipuli
kourallinen kirsikkatomaatteja
kourallinen ruusukaaleja tai vastaava määrä muuta kaalia
suolaa, mustapippuria
Riko munat kulhoon, vatkaa niiden rakenne haarukalla rikki, sekoita mukaan vesi, suola ja pippuri. Voitele pinnoitettu paistinpannu oliiviöljyllä. Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi puolirenkaiksi, viipaloi tomaatti ja ruusukaalit paksummiksi siivuiksi. Kypsennä kasviksia pannulla viitisen minuuttia. Kaada munakasmassa vihannesten lomaan. Anna munakkaan kypsyä pienellä lämmöllä kunnes se on hyytynyt.