Bressen kana rucolapedillä valmiina pöytään

Tämä on nyt taas sarjasta isoäidin muistelmat: lapsuuden juhlat tuntuivat erityisiltä juuri siksi, että silloin pöydässä oli tarjolla herkkuja, joita ei muulloin syöty. Kokonaisena kypsennetty kana oli pääsiäisen odotettu herkku, samoin mämmi ja pääsiäismunat. Vuoden kierron juhlaruuista ja sesonkiherkuista nauttii juuri siksi, että niitä ei ole tarjolla jatkuvasti.

Ilahdutan puolisoani muutaman kerran vuodessa siipikarjalla, jos löydän kaupasta luonnonmukaisissa oloissa kasvatettua kanaa. Kotimainen tuotanto on alkutekijöissään, poikaset tuodaan Suomeen kasvatettaviksi ulkomailta. Eläin välttää kuljetuksen rasitukset, jos se kuljetetaan vasta pakasteena matkojen taakse. Hyvin varusteltujen ruokakauppojen pakastealtaista löytyykin ulkomaisia luomukanoja, tosin hinta on toista luokkaa kuin tehobroilereilla, lähes kymmenkertainen. Kumpi lienee niin sanottu oikea hinta kokonaisesta eläimestä?

Bressen kanat kasvavat Ransakassa Rhônen seudun pikkutiloilla. Ne olivat ensimmäinen tuotantoeläin, joka sai EU:n alkuperäismerkinnän (Appellacion d’Origine Contrôlée). Kuluttajien lautasille päättyy vuodessa 1,2 miljoonaa Bressen kanaa, Suomessa kilohinta on 25-30 euroa kilolta, linnut painavat noin puolitoista kiloa. Lintujen alkuperä on selvillä hyvinkin tarkkaan: jokaisen linnun jalassa on metallirengas, jossa on kasvattajan nimi. Bressen kanan jalat ovat sinertävän mustat, ne ovat näkyvissä vielä kuluttajapakkauksen kanallakin, laadun takeena. Suomessa kasvatetaan vuosittain noin 60 miljoonaa broileria.

Jos pääsiäispöydässä haluaa tarjota jotain erityistä, niin Bressen kana on siihen oivallinen valinta. Linnun lihaa arvostetaan sen maun ja pehmeyden ansiosta. Kallis raaka-aine tekee ruuanlaitosta erityisen velvoittavaa, ainokaisen henkensä heittänyttä, kallista lintua täytyy kohdella sen arvon mukaisesti!

Ranskalaisen keittiön klassikko on Bressen kana tarjottuna huhtasienistä valmistetun kermakastikkeen kera. Tässä keväisessä vaihtoehdossa lisäkkeinä on kanan paistinliemellä valeltua perunasosetta, rucolaa ja  kevyesti kananrasvassa valkosipulin kanssa kypsennettyä kesäkurpitsaa.

Bressen kanaa rucolapedillä, neljälle

1 Bressen kana, 1,5 kg

loraus kasviöljyä

2 tl suolaa, 1 tl mustapippuria

3 valkosipulinkynttä halkaistuina

1/2 sitruuna lohkoina

2 laakerinlehteä

Perunasose:

800 g puikulaperunoita

50 g voita

1 dl maitoa

1 tl suolaa

Valmista sose kanan kypsyessä uunissa. Keitä perunat kuorineen kypsiksi, varo etteivät kypsy liikaa ja hajoa. Kaada perunat lävikköön ja huuhtaise kattila puhtaaksi. Kuumenna kattilassa maito, suola  ja voi. Purista perunapusertimella perunat kattilaan, kuoret jäävät pusertimeen. Tai vaihtoehtoisesti kuori perunat ja survo ne perunanuijalla soseeksi maidon ja voin kanssa.

Ota kana ajoissa huoneenlämpöön, että se ehtii lämmetä ennen uuniin panemista.Pane uuni kuumenenmaan 225 asteeseen.  Hiero kanan pintaan suolaa ja mustapippuria. Työnnä kanan sisään sitruunalohkot, laakerin lehdet ja valkosipulinkynnet. Kuumenna suuri paistinpannu, lisää voi ja kääntele lintua pannussa niin, että se saa kauttaaltaan paistopinnan. Siirrä kana uunivuokaan ja aseta uunivuoka ritilälle uunin alimmalle tasolle. Kypsellä kanaa noin 40 minuutin ajan. Valele lintua kypsymisen aikana vuokaan kertyvällä liemellä ja rasvalla. Anna lintupaistin vetäytyä folioon käärittynä sen aikaa kun kurpitsan.

Lisukkeeksi: 1 vihreä kesäkurpitsa, 1 valkosipulinkynsi, kanan paistinrasvaa pannulle, neljä kourallista rucolaa

Kuori vuuasta pintaan nousevaa kanan rasvaa ja kypsennä siinä kurpitsaviipaleet ja viipaloidut valkosipulinkynnet. Mausta lisäkkeet vielä suolalla ja pippurilla.

Rakenna annokset lusikoimalla lämmitetyille lautasille perunasosetta, sen päälle rucolaa ja annospaloiksi leikattua kanaa. Asettele kesäkurpitsaviipaleet ympärille ja ripottele reunoille rapeaksi paistetut sienet. Valuta päälle vielä kanan paistinlientä, voit kiehauttaa siitä kerman kanssa herkullisen pienen kastikkeenkin.